Ozark: Što si sve govorimo kako bi se uvjerili da smo dobri ljudi

Jedna od najučestalijih navika kod talijanskog krim miljea, što u Siciliji, što u Sjedinjenim Državama, u zloglasnoj Cosa Nostri, je odlazak na mise, odnosno bogoslužja. I iako odlazak na samu misu neupitno služi kao prezentacija snage i moći određene obitelji, pripadnici sicilijanske mafije na misu su uistinu dolazili i zbog prvotne namjene dolaska na misu - prakticiranja vjere. 

E sad, poprilično je paradoksalno kako se netko tko je do prije nekoliko dana nekoj drugoj osobi izvlačio nokte s prstiju naživo može zvati vjernikom, no ovdje se upravo radi o tome da može - Uvjerit će se da je nešto loše što je učinio upravo ono što je morao učiniti i tim činom opravdati svoj postupak. Većina će loš čin okarakterizirati lošim, te ga potom izracionalizirati ili opravdati, a nekolicina je već na višem "nivou" te u startu smatraju taj čin apsolutno potrebnim i daljna racionalizacija nije potrebna. Na taj način nastavljaju mirno spavati. 

I nisu talijanski mafijaši jedini koji savjest umiruju takvim tokom misli, tu je sva sila drugih ljudi iz različitih branši i svih sfera društva koji svijetom šetaju uvjereni u to da su dobri ljudi.

I upravo je ta premisa glavna nit vodilja serije Ozark.

Ozark je serija od tri sezone koja prati financijskog savjetnika Martina Byrdea (Jason Bateman) koji se, nakon neuspješne situacije s pranjem novca za meksički kartel, sa suprugom Wendy (Laura Linney) i njihovo dvoje djece seli iz Chicaga u Ozark (Lake of the Ozarks) gdje kroz akviziciju postojećih poslovnih projekata i uspostavljanje novih nastavlja prati novac za spomenuti kartel.

No kako to obično biva, stvari se kompliciraju, Martin upada u niz problema s lokalnim i van lokalnim kriminalcima koji žele svoj dio kolača te se kao posljedica tih odnosa potom stvara niz neugodnih situacija koje stavljaju na test Martina i njegovu obitelj. 

Jason Bateman u ulozi Martina i Laura Linney u ulozi supruge Wendy su maestralni. Generalno je riječ o cjelokupnoj fantastičnoj glumačkoj postavi, no njih su dvoje neopisivo dobri. Bateman fantastično prezentira Martina kao beživotnog financijskog savjetnika u kojem ne postoji radost za životom, a koji potom pokazuje da ima vatru u sebi nakon što opetovano dokaže sebi i drugima koliko je sposoban i koliko dobro funkcionira pod pritiskom. 

Laura Linney u ulozi Wendy je kućanica, žena koja je morala žrtvovati zajamčenu kvalitetnu karijeru u PR-u - zbog toga je nezadovoljna, no to je nešto što gura pod tepih radi mira u kući. Uslijed događanja u Ozarku, oboma se događa karakterni zaokret, te se mijenjaju na bolje, na gore, na bolje i opet na gore. 

Ozark je izuzetno ugodan za gledanje - Likovi su detaljno isprofilirani, čak i oni sporedniji, južnjački su naglasci na mjestu, a sivi ton serije naslućuje da će se nešto loše dogoditi. 

Prisutan je hommage The Sopranos i vide se sličnosti, pogotovo gledajući to žongliranje jednog čovjeka između posla i obitelji i samog održavanja "zdravlja" u obitelji uslijed niza hektičnih događanja. 

Tony iz The Sopranos je bio lik kojeg je lako voljeti - Gandolfini ga je učinio takvim iako nije bježao od činjenice da je bad guy. 

U Ozark je stvar drugačija - Martin i njegova supruga rade sranja, no serija ti govori da je to u redu - i to je nešto u što tako lako povjeruješ. Uistinu vjeruješ da je riječ o dobrim ljudima koji su morali učiniti izuzetno loše stvari. 

Ozark pomiče granice moralnog i dopustivog i odličan je prikaz onoga što smo spremni učiniti kako bi se spasili, a da pritom zadržimo svoj razum i nazovemo se dobrima. 

 • Komentari (65)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • 01.07.2020. 01:05
  Obnovljeno za 4. sezonu koja će biti poslednja Wink
 • VonKoga
  member
  31.05.2020. 12:19
  Da Cranston nije briljantno donio Heisenberga u "Breaking Bad", ova serija bi bila bolja od nje.

  8/10
 • bole4s
  member
  27.05.2020. 00:14
  Skoro pa odlično uradjena serija, prilično dobra gluma, Meni nekako smeta što je naivno i jednostavno sklopljena ta priča o pranju ogromne količine novca u nekoj zabiti... Podsetila me je u nekim momentima na Breaking Bad ali mislim da se ne mogu porediti !