Storozh - Ruski "The Shining"

Yuriy Bykov jeste jedan od trenutno najangažovanijih ruskih glumaca, ali i sve poznatiji u svetu filma i kao reditelj i scenarista. Storozh je upravo takvo ostvarenje, u kojoj je Bykov - sva tri. Pa, vredi li šta?

U pitanju je prilično originalan triler koji se u daljinama naslanja na vanvremensko žanrovsko remek-delo The Shining koje je potpisao slavni Stanley Kubrick. S tom varijacijom da, Bykov, ipak, nije ni Kubrick, a ni Jack Nicholson, ali nema veze...

Glavni lik filma je misteriozni čuvar napuštanog sanatorijama, duboko zavejanog negde u unutrašnjosti Rusije. Njemu jedino društvo u izolovanosti od civilizacije pravi pas, koga već na početku nađe obešenog o drvo pored kapije. Pogođen svojom sudbinom (za koju ćemo tek tokom trajanja saznati, zapravo, kakvu traumu nosi), Bykov odluči da se i sam obesi na istom mestu. Međutim, u trenutak neposredno pred izvršenje, kapiju sanatorijuma probije histerična pijana žena u kolima. Nedugo zatim, peške stiže i njen muž. Oboje su, očigledno, u bekstvu. 

Tokom celog filma gradi se napetost u odnosima tri glavna lika. Klaustrofobičan ambijent napuštenog ogromnog zdanja još više potencira jačinu zapleta. Svi znamo da se nešto mračno krije u životima Vlada, Stasa i Vere, ali do konačnog razrešenja slutnji dolazi tek na samom kraju (dobro, pomalo i zbrzanom...).

I prethodni film koji je Bykov rediteljski potpisao - Zavod (2018) - bio je zanimljivo trilersko ostvarenje, baš kao i Durak (2014) i Mayor (2013). U međuvremenu je uradio i komediju Yolki 1914 (2014) s kojom se i nije baš naročito proslavio, a u svetu dugometražnog filma kao reditelj debitovao je 2010. godine s, takođe, inspirativnim žanrovskim krimićem Zhit. S Storozh nastavio je u žanru u kom se najbolje snalazi, obogaćujući rusku kinematografiju još jednim sasvim korektnim zanatskim ostvarenjem.

Ovo nije najbolji film koji je Bykov snimio, ali nikako nije uzaludno provedene gledaočevo vreme.

Pratiti karijeru dalje...

 

 • Komentari (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • dzindzin16
  Active member
  17.06.2020. 19:48
  Nije mi jasno u kom je fazonu ovaj Bikov i sta se sa njim dogadja.Uvek, kada pravi film, ima dobru ideju, ideju ako se kvalitetno sprovede u delo, bude film odlican.Medjutim, ponovo mi je opsti utisak, da je pretrcao rabotu.Ovaj film je recimo takodje dobar ali nekako malo supalj.Fali nesto, fali.Bikova ili mrzi da radi, to sto radi ili nema love za bolje ili jednostavno covek NE ZNA bolje.Opet, gledacu i njegov naredni film.
 • JoxerTM
  eXtreme member
  07.06.2020. 18:44
  Ovako kaže sinopsis:
  [quote]Vlad lives alone on a huge government property that is shut down for winter. With no soul in sight his only companion is a dog called Bandit. When Bandit disappears Vlad doesn't seem to have anything left to live for... until two strange guests appear at his front door.[/quote]
  Zar nije to onda ipak za ljubitelje paščadi na filmu?

  Mislim, ne znam, nisam siguran da ću ga pogledati iako se smatram ljubiteljem trilera. Ne i razvlakuša - triler samo jednu stvar ne smije napraviti, a to je da bude dosadan. Smije biti predvidiv, to se onda predlaže početnicima žanra.
  Međutim ti kažeš da baš i nije interesantan tako da... Kako da kažem, taj sinopsis i tvoj utisak...

  Ajde pričekat ću da Stole, bgvracar ili neko drugi od "standardnih" napiše svoja razmišljanja prije nego išta odlučim, ionako imam bezbroj drugih filmova za odgledat. Neće uteć'.
 • 2b0rn0t0b
  eXtreme member
  07.06.2020. 18:25

  Solidan film, ali ne i nešto više od toga. Odličan početak, razvučena i dosadnjikava središnjica i korektan, relativno napet kraj.

  Najkvalitetniji segment filma je dobra atmosfera ali su dijalozi predvidljivi i oveštali.  Gluma, kao i ceo film je korektna, a tema je, barem za mene, bila neinteresantna.

  Film za ljubitelje sumornih drama i trilera.