Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Storozh - Ruski "The Shining"

Yuriy Bykov jeste jedan od trenutno najangažovanijih ruskih glumaca, ali i sve poznatiji u svetu filma i kao reditelj i scenarista. Storozh je upravo takvo ostvarenje, u kojoj je Bykov - sva tri. Pa, vredi li šta?

U pitanju je prilično originalan triler koji se u daljinama naslanja na vanvremensko žanrovsko remek-delo The Shining koje je potpisao slavni Stanley Kubrick. S tom varijacijom da, Bykov, ipak, nije ni Kubrick, a ni Jack Nicholson, ali nema veze...

Glavni lik filma je misteriozni čuvar napuštanog sanatorijama, duboko zavejanog negde u unutrašnjosti Rusije. Njemu jedino društvo u izolovanosti od civilizacije pravi pas, koga već na početku nađe obešenog o drvo pored kapije. Pogođen svojom sudbinom (za koju ćemo tek tokom trajanja saznati, zapravo, kakvu traumu nosi), Bykov odluči da se i sam obesi na istom mestu. Međutim, u trenutak neposredno pred izvršenje, kapiju sanatorijuma probije histerična pijana žena u kolima. Nedugo zatim, peške stiže i njen muž. Oboje su, očigledno, u bekstvu. 

Tokom celog filma gradi se napetost u odnosima tri glavna lika. Klaustrofobičan ambijent napuštenog ogromnog zdanja još više potencira jačinu zapleta. Svi znamo da se nešto mračno krije u životima Vlada, Stasa i Vere, ali do konačnog razrešenja slutnji dolazi tek na samom kraju (dobro, pomalo i zbrzanom...).

I prethodni film koji je Bykov rediteljski potpisao - Zavod (2018) - bio je zanimljivo trilersko ostvarenje, baš kao i Durak (2014) i Mayor (2013). U međuvremenu je uradio i komediju Yolki 1914 (2014) s kojom se i nije baš naročito proslavio, a u svetu dugometražnog filma kao reditelj debitovao je 2010. godine s, takođe, inspirativnim žanrovskim krimićem Zhit. S Storozh nastavio je u žanru u kom se najbolje snalazi, obogaćujući rusku kinematografiju još jednim sasvim korektnim zanatskim ostvarenjem.

Ovo nije najbolji film koji je Bykov snimio, ali nikako nije uzaludno provedene gledaočevo vreme.

Pratiti karijeru dalje...

 

  • Komentari (8)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    02.07.2021. 13:32
    Odlican film
  • aleksayu
    eXtreme member
    15.04.2021. 00:06
    Vilin je dao bolji i komlpetniji komentar od mene. U principu se slazem sa njim
  • aleksayu
    eXtreme member
    15.04.2021. 00:03
    Slab film Jurija Bikova! Cela prica deluje nategnuto i napabirceno. Ocena jedva 5/10 Jedina svetla tacka filma je izvanredna gluma Bikova kao i atmosfera zabacenog sanatorijuma. Sad se setih cuvenog filma Shining sa Jack Nikolsonom.
;

{{message}}

{{item.title}}