Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Najstrašniji horori 1980-tih

novosti

07.06.2020.

Najstrašniji horori 1980-tih

  • Komentari (8)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    18.04.2021. 19:36
    ar8c Potpisujem 🙂
  • ar8c
    eXtreme member
    08.06.2020. 15:09
    Jedna stvar ovde mora da se uzme u obzir, a to su generacijski jaz i različite epohe u kojima su filmovi nastajali. Mi koji smo malo starija garda odrastali smo uz horore sa liste i oni su u dobroj meri oblikovali naš ukus i pogled na svet. Od The Thing sam imao "lepe" noćne more kada sam ga prvi put pogledao, a Nightmare On Elm Street me je kao 14-godišnjaka tako isprepadao u bioskopu da sam se nedeljama kasnije okretao oko sebe i trzao na svaku sitnicu. Freddy se toliko ukorenio u mom umu da sam kasnije kao mladić upravo tako nazvao svoj Video-klub početkom devedesetih, uz vrlo prigodnu reklamu ispred lokala u vidu Freddy Kruegera u gotovo prirodnoj veličini

    Hellraiser možda nije bio nešto posebno strašan, ali je kultni u svom domenu i jedan od omiljenih horora ikada, iako su mi kasnije knjige prilično nadmašile filmske radove u ovom žanru.

    Danas, nakon distance u vidu više decenija od pojave tih filmova isti mi deluju prilično naivno, smešno i gotovo nimalo strašno, baš kao što je i sam žanr postao klišeiran i monoton, uz vrlo retke izuzetke. Sada mi, zapravo, realnost deluje daleko strašnija i izazovnija od gotovo ijednog filma, tako da mlađe generacije praktično nisu imale tu privilegiju da odrastaju u doba kada su filmovi bili nešto najstrašnije što se može videti i doživeti.

    Iako nekada zagriženi ljubitelj, sada više gotovo ni ne pratim žanr, a kada napravim izuzetak po pravilu se iznova razočaram i obećam sebi da više neću nasesti. Najstrašnije što je moguće doživeti jesu već izlizane "štrecalice" i rediteljsko igranje na sigurno, a meni zapravo treba nešto novo, neviđeno i maštovito.

    Iz mog ugla tako stoje stvari i lista mi je skroz OK, mada teško da će se u njoj pronaći onaj ko nije odrastao 80-ih. Mislim da joj je i namena da podseti oldtimere na neka stara vremena, a mlađi neka prave svoje liste i jure svoje strahove u nekoj novijoj kinematografiji, što mi je jedino i logično.
  • beogradski
    eXtreme member
    08.06.2020. 14:38
    Neki odavde spadaju u najstrasnije ali neki nisu a neki i mozda fale
;

{{message}}

{{item.title}}