7500 - Nema vremena za Brucea Willisa

Ozbiljan film čiji se koscenarista zove Senad Halilbašić, Tuzlak po rođenju autor je i scenarija za dugometražne američke trilere Fatalis i Of Sound Mind. Ovaj put, zajedno sa rediteljem po imenu Patrick Vollrath potpisao je i netipičan akcioni film 7500 o jednoj avionskoj otmici. Zašto "netipični"? Pa, zato što u njemu nema mesta za Brucea Willisa ili nekog drugog mišićavog junaka-osvetnika, tako svojstvenih holivudskim žanrovskim standardima. I, to, nipošto ne smeta...

Joseph Gordon-Levitt je kopilot u otetom avionu od strane militantnih muslimanskih terorista, na liniji Berlin-Pariz. Gotovo cela radnja i dešava se u kokpitu aviona, iza zatvorenih vrata, koja po proceduri u slučaju otmica, nipošto ne smeju da se otvaraju, ma šta da se desilo putnicima. Horor koji kopilot Tobias preživljava utoliko je veći što se s druge strane zaključanih vrata, na milost i nemilost otmičara, nalazi i stjuardesa - njegova nevenčana supruga, majka njihovog deteta. Jedini "kontakt" sa ostalim dešavanjima u avionu jeste putem kamere koja snima samo ono što se dešava neposredno ispred pilotske kabine. Atmosfera je klaustrofobična, napetost raste. Znalački...

Upravo takav "koncept" i jeste ono što razdvaja 7500 od sličnih ostvarenja nekada izuzetno popularnog "žanra katastrofe", pa čak i filmova snimljenih da na gotovo dokumentarički način prikažu ono što se dešavalo dana 11.09.2001. godine (kao, na primer Flight 93).  Gordon-Levitt na svojim glumačkim plećima hrabro nosi ceo film, postavljajući čini mi se potpuno nove uzuse u glumi ovakvog žanrovskog pristupa. Njegov Tobias prolazi golgotu učestvovanja u istorijskom događaju, ali i nemogućnosti da se lično žrtvuje kako bi predupredio sve njegove strahote. A, ako znamo da su se slične stvari dešavale i u stvarnosti (svaka sličnost s već pomenutim događajima od 11.09. je sasvim... namerna), celo ovo ostvarenje još više dobija na težini.

Za prvo dugometražno ostvarenje jednog reditelja (Vollrath) i koscenaristu-zemljaka, ovo je i više nego za aplauz. Mada, naravno, oni koji preferiraju kako Bruce Willis i slični pomenuti i nepomenuti "superheroji" sređuju stvar, mogu prigovarati... Ali, što se mene tiče, iskrena preporuka!

 

 • Komentari (9)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Bad Spenser
  Active member
  19.08.2020. 13:23
  Baš slabo 4/10. Krenu dobro pa zajebu, pa nije film samo dobar  ako ima 10-15 dobrih minuta. Mnogo dobrih priča propadoše zbog glupe režije.
 • DurmitoracŠljivo
  Active member
  04.08.2020. 07:11
  Može proći , ali je slab film .
 • bokidante
  Active member
  02.08.2020. 11:54
  Od mene 6/10