Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Pobednik Sarajevskog filmskog festivala je...

novosti

21.08.2020.

Pobednik Sarajevskog filmskog festivala je...

Film Exil proglašen je za najbolje ostvarenje ovogodišnjeg Filmskog festivala u Sarajevu. To mu je treća filmska nagrada, nakon godišnje za scenario u Nemačoj i nagrade kritičara na Festivalu u Tajpeju.

Džafer, četrdesetpetogodišnji inžinjer farmacije s Kosova koji živi i radi u Nemačkoj, iznenada počinje osjećati da ga na poslu diskriminiraju i ponižavaju zbog njegovog etničkog porijekla. Kada na kapiji kuće pronađe obješenog mrtvog pacova odmah posumnja da iza toga stoje njegove radne kolege rasisti. Svaki događaj, svaku izgovorenu riječ i svaku gestu tumači kao potvrdu svoje sumnje, te se iz dana u dan osjeća sve nesigurnije. Njegova supruga, Nemica Nora, umorna je od njegovog stalnog pozivanja na vlastito etničko porijeklo. Da li je moguće da je Džafer svojim radnim kolegama naprosto nesimpatičan? Ili se iza njihovog neprijateljstva kriju i neki drugi razlozi? Da li Džafer samo umišlja ili je zaista u pravu? Džafer s vremenom ostaje bez posla, žene i porodice i hoda po ivici između života dobro prilagođenog, porodičnog pripadnika srednje klase i stranca u državi u kojoj je izabrao da živi.

Reditelj ovog filma jeste Visar Morina, rođen 1979. godine u Prištini. Njemu je to drugi dugometražni igrani film, nakon 2015. godine i ostvarenja Babai.

  • Komentari (2)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    21.08.2020. 18:45
    Ne obecava mi trejler
  • JoxerTM
    eXtreme member
    21.08.2020. 15:16
    Zar opet. Već sam pisao da mi je pun k. filmova o emigraciji raznih etniciteta i rasa, bilo slučajnoj ili namjernoj. Žiri SFF-a iz nekog razloga nije odmah tu temu diskvalificirao, vjerojatno žele još tih sranja. Nek odmah daju nagradu Babaiju s istom temom i dajte više dosta s tim.

    Jer ako se ne kaže dosta već jednom, šta ćemo gledati dogodine? Blizance iz Tunguzije od kojih jedan proživljava patnje mladog vertera u južnoafričkoj republici, a drugi je postao CEO u bogatoj japanskoj firmi? Pa dajte molim vas.

;

{{message}}

{{item.title}}