Crímenes de familia - Bolna argentinska drama

Nemojte da vas zavara informacija s IMDB da je u pitanju "krimić, triler, drama". Od toga je jedino istinito da je u pitanju drama - teška, bolna, porodična. Ni "k" od krimića, niti "t" od trilera. Ali, to nipošto ne umanjuje vrednost ovog ostvarenja. Dobro, ne baš "vanserijskog", ali svakako veoma ozbiljnog. Tome doprinosi i ono - "Zasnovano na istinitim događajima"...

Alicia je sredovečna dobro situirana žena, reklo bi se pripadnica "više srednje klase" u sadašnjoj Argentini. Živi s mužem u velikom stanu o kom se brine neobrazovana i blago retardirana kućna pomoćnica iz ruralnih krajeva. Alicia ide s prijateljicama na časove joge, priređuje čajanke sa prijateljicama i, na prvi pogled reklo bi se - živi bezbrižno. Ali, njen sin Daniel je sada dospeo u zatvor nakon što ga je bivša žena optužila da ju je premlatio i silovao. Pri tom je Daniel i sumnjive narkomanske prošlosti, a već je zbog uznemiravanje žene bio uslovno osuđen. 

Tokom filma paralelno pratimo dva suđenja - ono Danielovo, ali i suđenje Alicijinoj kućnoj pomoćnici koja je, u strahu da ne dobije otkaz, počinila čedomorstvo nad svojom tek porođenom bebom. Tako ispreplatane sudbine postaju proletstva jedna drugoj, odrazivši se i na one potpuno slučajno uključene u njih. I Alicijin brak se nađe na velikom iskušenju, jer nema potpuna razumevanje moža zbog namere da po svaku cenu spase robije svog sina. Pri svemu tome se Alicia, kao prava baka, sve ovo vreme brinula i o detetu svoje kućne pomoćnice, kada joj je već prava snaja, Danielova žena, zabranila da viđa svog pravog unuka.

Reditelj Sebastián Schindel je i u svoja dva prethodna filma - "porodičnim dramskim trilerima" - El Hijo (2019) i El patrón, radiografía de un crimen (2015) - pokazao da gaji veoma svojstven pristup filmskoj umetnosti, dajući joj onaj poseban "hispano" štimung. Uosalom, ta "posebna duhovnost" i jeste ono što odvaja prvenstvenno špansku i argentinsku kinematografija i često je čini superiornijom od standardnih žanrovskih holivudskih postulata.

Ovo jeste film u kom glavna glumica Cecilia Roth dominira, čineći njen lik Alicie savremenom heroinom o kojoj se, najčešće, i ne snimaju filmovi, niti je predmet interesovanja naslovnih strana tabloidne štampe. Tim pre, Crímenes de familia može da se shvati i kao film o odlučnosti jedne žene da zbog svojih moralnih vrednosti žrtvuje "lagodnost svakidašnjice", ali ovo nikako nije feministički film , već podjednako osuđujući za sve one koji su "skrenuli s puta", ujedno im pružajući i mogućnost da se kroz činjenje dobrih dela iskupe za takva posrnuća, ali koji to najčešće i ne čine zbog vlastitih slabosti.

Stvar izbora...

Ako napravite izbor da pogledate ovaj film, a pogotovo ako volite tempo i strukturu hispano i latino-kinematografije - bićete obogaćeni!

 

 

 • Komentari (2)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Vilin
  eXtreme member
  08.09.2020. 13:56
  Odlična, teška, porodična drama, snimljena prema istinitim događajima. Da ne poveruješ da ljubav toliko može da zaslepi, da čovek ne shvata nešto što je tako očigledno.
 • bokidante
  Active member
  08.09.2020. 10:08
  Odličan film!