Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Mignonnes - Film koji izaziva sablazan

I pre nego što je stigao pred gledaoce, francuski film Mignonnes izazvao je velike proteste širom dušebrižnički nastrojenih građana ove planete. I, zaista, prilično nezgrapna marketinška kampanja, bilo namerno osmišljena ili ne, nadenula je ovoj drami oreol "pedofilske neznabožnosti", čak napravivši i dva plakata za nas - Evropljane i prekookeanske - Netflix Amere. I, dok su na ovdašnjem plakatu devojčice-plesačice prikazane tek kao razdragani devojčurci koji još ni ne slute iskušenja puberteta, onaj američki plakat sugeriše upravo ono što ne bi trebalo da bude poenta ovog filma - njihovu seksualnu zavodljivost ponukanu divljim tinejdžerskim pleasom.

A, zapravo, Mignonnes jeste sasvim prijemčiv film, moglo bi se reći i bajka o iskušenjima odrastanja u "izbegličkoj sredini", film koji nastoji da podmiri "tradicionalno" i "moderno". Amy, 11-godišnja devojčica, Senegalka u Francuskoj, pridružuje se grupi plesačica-buntovnica u svojoj novoj školi. Tu nipošto nisu američke "cheerleadersice", kako bi valjda izgledao ovaj film da je tipična holivudska tinejdžerska limunada, već ekipa od četiri-pet devojčica iste ili slične "društvene kaste", dakle "gubitnice" po predodređenju, koje spas bega iz svog odrastanja vide u napućenim selfijima, društvenim mrežama i "tverkovanju" (jeste - "skandaloznom" vrtenju guza), a sve pod plaštom spremanja za predstojeće takmičenje u plesu.

Amy, pri svemu tome, mora da se izbori i s saznanjem da će njen otac uskoro u kuću u kojoj već živi sa majkom i dva brata, dovesti i novu mladu. Amy, kao i njenoj majci, tradicija nalaže da novu mladu dostojno prime, priredivši joj čak i svadbeni ručak. A, kao glasnik tih neumitnih viševekovnih običaja "u koje se ne dira" jeste i vremešna Senegalka koju znamo kao "Tetku", a koja treba da Amy pokaže gde će joj kasnije biti mesto u tradicionalnoj senegalskoj porodici, kao dobroj supruzi i majci.

Rediteljka Maïmouna Doucouré je ovim filmom, svojim prvim dugometražnim, hrabro kročila u svet angažovane umetnosti. Tu i tamo, Mignonnes bi se mogao prigovoriti nedostatak tempa, kojim bi ostvarenje bilo još izrazitije u ispoljavanju svog stava, ali i ovakav kakav je, njen prvenac opominje kojom stranom treba ići da bi se ova civilizacije mogla svariti ovakva kakva je. U tu svrhu, posebno važan jeste završetak filma, koji ovde, naravno neću otkriti. 

Za mene ovo jeste osuda hipokrizije konzumerističkih vremena i lažno-moralnih popovanja. Pogledajte sami, vredi... Naravno, pri tom ne očekujte savršenstvo remek-dela, ipak je u pitanju Netflix za dnevnu potrebu...

 

  • Komentari (8)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • 19.09.2020. 06:41
    ovo nije odvratan film,odvratna je tema koja se ovde sjajno obradila bez bljutavog hollywoodizma...

    zemlja koja proizvodi,prikazuje na TV-u i odzava toddlers and tiaras treba da bude kuš glede ovoga...


    add

    yapravo,nije odvratno ni tema,pozurio sam,decja seksualnost je predmet nauke,sociologije,odrastanja i drustva...

    meni nije jasno da su najgledaniji filmovi obicne idiotarije nastale u americkoj pop kulturi i tako se dobro primile u svetu (kapetan amerika,eeeeeeeej,jbtUnhappy ),krvolocni masakri i to nema problema niko da gleda,naprotiv...

    stvaran zivot je izgleda nepodnosljiv,a neki od prethodnoh postova su u najmanju ruku rasisticki!!!
    bata-banatski2020-09-19 06:50:53
  • adm1r
    Master translator
    16.09.2020. 12:13
    Ja ne znam ko bi iole normalan dozvolio svojoj djeci da glume u ovakvom smecu. Da li bi vi koji smatrate ovo umjetnickom slobodom i komentar na drustvo? Mozda sam ja konzerva, ali neka mi neko da jedan zdrav i opravdan razlog zbog kojeg bih promijenio misljenje i rekao da je u redu prikazivati djecu na ovaj nacin. Mislim, na tv-u se svakodnevno vrte seksi spotovi, kojekakvi parovi, zadruge i ostali drek koji je svima dostupan, pa je djecu gotovo nemoguce zastititi od toga, ali prikazivati niih ovako... Ne opravdavam ovo ni na filmu, ni na gore spomenutom animeu, ni nigdje. Ko voli, nek izvoli. Ja odoh brati grozdje, pa cu nakon toga zveknuti koju rakiju. Na bolovanju sam, imam neki "trn u peti". Nemojte plakat'.
  • runkaede
    Translator
    16.09.2020. 11:53
    Ne porede se babe i žabe, hentai i angažovani film koji je dobio nagradu na Sandensu. Anime  su to što im ime kaže, a dete od 11 godina je živo biće. Da ti objasnim: ako neko opali šamar tvojoj slici, na tvom licu ne ostaju otisci prstiju. Obraz se ne zacrveni.

    Ne znam kako izgleda dečja pornografija i ne zanima me, ali ovo je odvratno i nemam namere da gledam:

    • Frequent scenes of 11-year-old girls dancing lewdly where the camera pans in and zooms in on the children's buttocks and midsections (both still in skin-tight clothes but still suggestive).
    • A scene where an 11 yr old girl dressed in a tank and panties is splashed with water and begins twerking in a frenzied kind of way. On her feet bent over, on her knees, and on her hands and knees. Camera zooms in on her buttocks as she positions on all fours and twerks.
    • The little 11-year-old girls are slapping each other's buttocks in the film and making seductive faces while sticking their fingers in their mouth seducing the camera as well as people watching them.
     O otkazivanju: https://variety.com/2020/digital/news/cuties-backlash-netflix-cancellations-record-levels-1234769354/







;

{{message}}

{{item.title}}