"A DARK SONG" Liam Gavin

Victoria, očajna mlada žena angažira čuvenoga okultista Neila, da joj pomogne u zamršenome okultnome ritualu. Iznajmi kuću potpuno na osami, jer ritual poput ovog traje po 8 mjeseci, a nitko ga ne smije omesti. Ritual je vrlo kompliciran i zahtjeva više no asketsko iscrpljivanje organizma. Victorijin cilj je da ponovo razgovara s mrtvim sinčićem, kojega su iz vrtića oteli razuzdani teenageri i žrtvovali u sličnom ritualu. Nuspojava doticanja svijetova je dolazak demona, a na koncu i anđela čuvara.

Jak horor A Dark Song nove nade Liama Gavina, irski je proizvod, sniman u okolici Dublina. Kao takav ne pridaje toliko važnosti specijalnim efektima, nego gradi napetost kroz međuodnos likova i atmosfere izolirane kuće. Uz škripavu disharmoničnu muziku i odličnu kameru, to mu itekako polazi od ruke. Prvih sat vremena isčekivanja da se počnu događati stvari je jezivo. Rasplet je više onako metafizički, te pretpostavljam da bude odgovarao više artistički posvećenim gledaocima.

Bez ikakve sumnje riječ je o dašku svježine u žanru metafizičkoga horrora, Liam Gavin je s pravom označen kao velika nada svjetskoga žanra. Ja već sada mogu reći da jedva čekam slijedeći korak ovoga Irca, jer me zanima da li bude uletio u mainstream nakon ovoga zapaženoga filma.

Još malo o filmu: dvoje glavnih glumaca, Mark Huberman i Susan Loughnane, nose cijeli film na svojim plećima vrlo uspješno. Nema jurnjave no dojam je da je fizički vrlo naporno, naročito zahtjevno za Susan, koja je skoro u svakome kadru, te se ne može šlepati na montažu i kadrove jezive kuće..

Sjajno je film režiran, muzika je neuobičajeno rastrzana i disharmonična. No kao takva potpuno je u službi filma. Scenografija više no dobra.

Preporuka: Svakako pogledati, no film je zahtjevan. Ljubitelji lake zabave bolje da ga zaobiđu u širokom luku.

 

 • Komentari (2)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • grobarko
  member
  01.05.2017. 01:38
  Ne znam...već mnogo puta viđeno..otprilike 5.5/10
 • 30.04.2017. 20:03
  razočarao....