Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Capitani - Prva luksemburška thriller serija ikada snimljena

Nakon švedskoga thrillera Red Dot još se jedan prvijenac otvorio isti dan na Netflixu, 11. veljače, 2021. godine. Riječ je o prvoj luksemburškoj thriller seriji ikada snimljenoj. Serija ima 12 epizoda - 30 minuta svaka. Riječ je o klasičnom „whodunit?“ thrilleru. Ili pojednostavljeno, tko je krivac za počinjeni zločin. A, zločin je, naravno, ubojstvo.

Maleno selo Mansheid šokirano je kada u šumi bude otkriveno tijelo 15-godišnje Jenny Engel – Jil Devresse. Mrtva klinka je uza se imala i tablete narkotika, a na poprištu zločina našao se inspektor Luc Capitani - Luc Schiltz. On je pak u zabito selo na sjever Luxemburga došao iz osobnih razloga. Capitani isprva slučaj olako smatra samoubojstvom tabletama. Stvari se zakompliciraju jer je Jenny imala blizanku Tanju, koja je nestala. Da bi nekako iskomunicirao istragu s lokalcima, Capitani oformi tim. Lokalna policajka Elsa Ley - Sophie Mausel, pokazat će se veoma korisnom suradnicom. Malo mjesto u kojem svatko zna svakoga, nerado svoje tajne otkriva strancima. A, Capitani još ima i kratak fitilj, lako plane, taktika mu nije jača strana. No nije uzalud inspektor, malo po malo, uz Elsinu pomoć iskopat će svaku moguću prljavštinu. Nijedna tajna neće ostati skrivena....

Očekivao sam klasičnu thriller seriju, poput Midsomer Murders. Shema lokalci i njihove male prljave, duboko skrivene tajne rezultiraju zločinom. Prva polovica serije je slow burn, sve tinja. Čak je malo prespora istraga i radnja, na tragu dosade. No pošto svaka epizoda završi cliffhangerom, vuče te i uvlači sve dalje. A onda nakon polovice serije, spori tramvaj se pretvara u brzi vlak. Preokret za preokretom, iz thrillera gotovo se obrne u sasvim solidan akcić. Upravo mi je ta promjena ritma, najveća vrijednost serije Capitani. Glumačka postava je sasvim dobra, Luc Schiltz je taman toliko iritantan koliko treba. Sophie Mausel je draga i simpatična, odlična protuteža. Prava vrijednost serije je ipak režiser i jedan od showrunnera Christophe Wagner. Osim što je radnja serije višeslojna, zanimljiva na više razina, odlično je režirana i tempirana. Sviđa mi se što se odlučio za shemu 12x30 minuta. Dobio je napetost s cliffhangerima, a izbjegao gledanje na sat, uobičajeno kod 6x60 minuta formata. Kada se zbroji solidan casting i vrlo dobra produkcijska ekipa, rezultat je naručena druga sezona. Druga sezona bit će i nešto skuplja, 4 milijuna eura, prva je bila oko 2,6 milijuna eura. Druga sezona uskoro počinje sa snimanjem, tijekom ožujka 2021. Ista ekipa, a nadamo se bar istom rezultatu. Materijala ima podosta i bez novoga umorstva. Wagner je pametno ubacivao sporedne likove kao podradnju u seriju. Oni bi mogli preuzeti glavnu radnju u drugoj sezoni. Naravno uz Luca Capitania i Elsu Ley. Osim toga, ni umorstvo u Mansheidu nije raspleteno kako treba. I tu još ima pitanja koja čekaju odgovor.

Moja je preporuka da si date vremena za ovu nezahtjevnu thriller seriju. Nije da Capitani ruši granice i postavlja nova pravila žanra. No vrijedi pogledati, ako ste ljubitelj thrillera nemojte oklijevati.

Trivia: U Luxemburgu se govori njemački i francuski jezik. No ako naćulite uši, u Capitaniu budete otkrili da nije uobičajeni njemački jezik. Lokalni dijalekt, kojega stanovnici najradije zovu - luksemburški jezik. Mješavina njemačkoga i francuskoga jezika, uz dutchy primjese, nama svakako zvuči neobično. Neusporedivo mekše od njemačkoga jezika na kakvog smo navikli.

  • Komentari (17)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • 15.03.2021. 00:27
    OK serija, s obzirom odakle dolazi. Hvala na predlogu!
  • bokidante
    Active member
    13.03.2021. 12:58
    Meni se serija svidjela!
  • vasabi
    member
    01.03.2021. 02:55
    Skroz korektna serija.
;

{{message}}

{{item.title}}