Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Behind Her Eyes - Mindfuck thriller serija na Netflixu

Otkako se 17. veljače serija Behind Her Eyes, otvorila na Netflixu, ne prestaju rasprave na webu o čemu se tu k vragu radi? Obrat na kraju je neočekivan kako za obične gledatelje, tako i za iskusne ljubitelje mindfuck obrata. No postoji isto tako opravdana bojazan da se kao i kod većine serija s obratom, sve podredi završetku priče. A serija Behind Her Eyes ima šest epizoda. E, tu leži najveći problem serije. Da je film, pa se riješi to u nekakvih 100-tinjak minuta, poput Shyamalan - The Sixth Sense, bilo bi to jako dobro. No, rastegnuti priču na šest epizoda, znači gubiti na ritmu i raubati tri lika neprekidno satima.

Nije lako biti samohrana majka, to zna jako dobro Louise Barnsley – Simona Brown. Povremeni izlasci u pubove s prijateljicom, rad preko tjedna, poznata monotonija samohranog roditelja. Sve dok u pubu ne upozna šarmantnoga dr. Davida Fergusona – Tom Bateman. Naočiti psihijatar je ni manje ni više nego njen novi šef u privatnoj psihijatarskoj klinici. Što ne sprječava Davida, a bome ni Louise da početno koketiranje iz puba pretvore u strastvenu tjelesnu vezu. Louise uskoro upoznaje i Davidovu ženu Adele – Eve Hewson, usamljenu i tajanstvenu bogatašicu, željnu prijateljstva. Neobičan ljubavni trokut, dvije žene i jedan muškarac je stereotip. No kada se u njihov odnos uplete supernaturalni element?

Otkuda u erotskom thrilleru supernaturalni element? Steve Lightfoot, autor serije, je prilagodio književni predložak, hit iz 2017. godine, spisateljice Sarah Pinborough. Knjiga je supernaturalni thriller, koji se ne proteže na šest epizoda. Naglasak je na mindfuck situaciji, koju iz razumljivih razloga ne mogu tu otkriti, a koji je „zapalio“ čitalačku publiku. Kao što sam već naveo na početku, jedno je snimiti film s neočekivanim obratom, a sasvim je drugo rastegnuti pričicu s tri lika na šest epizoda. Koliko god likovi bili zanimljivi, ipak je sve koncentrirano na ljubavnu aferu, koja s vremenom dosadi čak i protagonistima. Zato se malo i previše naglašava prijateljstvo između Adele i Louise. Jer ne možeš čitavo vrijeme gledati Davida i Louise kako se ljubakaju. Ipak Behind Her Eyes nije Nine 1/2 Weeks. Meni se osobno sviđaju prve tri epizode. No kada se počinje rasplitati, prelazak na thriller nije izveden tako da si dvije cjeline posve uvjerljivo pašu. I Bateman i Simona Brown se trude prilagoditi novoj situaciji, no nije to toliko uvjerljivo koliko bi trebalo biti. Stvar spašava Eve Hewson, koja preuzima stvari u svoje ruke. Njen lik Adele u stvari i nosi radnju onako kako je to u knjizi Sarah Pinborough zamišljeno. Vrlo uvjerljivo Adele pomalo nagriza sliku Davida kakvu gradi serija u prve tri epizode. Mada znamo da joj ne možemo vjerovati. Niti Steve Lightfoot ne dvoji da li je treba predstaviti kao žrtvu ili kao manipulatora prve klase. Njena ljubav prema Davidu ipak nije upitna od samoga početka. Pa gdje je taj obrat, koji čini 90% hypa koji se rasplamsao oko serije? Što je to u seriji da se toliko članaka bavi s time? Naravno da to budete moralo otkriti sami, ne smijem beknuti više ni slova. No, ako me pitate da li preporučujem da svakako pogledate ovu seriju? Bezuvjetno, svakako ne. No, zar je moguće da ne želite saznati što je to podiglo toliku prašinu, da se fraza „I see dead people“ iz The Sixth Sense čini kao kamilica. Što ne znači da The Sixth Sense nije bolje ostvarenje. Naprotiv, Behind Her Eyes ipak nije ni do koljena slavnom supernaturalnom ostvarenju M.Night Shyamalana.

Behind Her Eyes nije remek-djelo u području psiholoških thrillera. Kada bi izbacili supernatural-mindfuck element, bila bi to spora, dosadna, sto puta viđena erotska limunadica. No, ako je shvatite kao Netflix večernju razbibrigu, onda ste na pravom tragu. 

Umjesto da napišem neku zanimljivost o samoj seriji, ovoga puta napisat ću par zanimljivosti o najupečatljivijem dijeliću serije – glumici Eve Hewson. Njeno prezime ne govori mnogo, a naročito ne kakve veze ima s Bonom iz U2? E, pa ima veze itekako. Eve Hewson je kćerka Bono Voxa, a puno ime joj je Memphis Eve Sunny Day Hewson. Malo komplicirano za filmske plakate. Nedavno smo je gledali u odličnoj Novozelandskoj seriji The Luminaries, gdje glumi glavnu ulogu. Suparnica-zlica u toj seriji joj je Eva Green. Eve Hewson je i Marian u Robin Hood, te Anne Morgan u Tesla. Kako pjeva, ne znamo, no vjerujemo da je otac ponosan i na ovo što je napravila kao stvarno talentirana glumica.

 

  • Komentari (7)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • marina-budimir
    Active member
    15.03.2021. 11:19
    Prošle sam godine pročitala tu knjigu tako da neću gledati seriju. Ne mogu mnogo komentirati da ne spojlam, ali stvarno je istina da, bez tog mindfuck kraja, čitava je knjiga totalno gubljenje vremena.
  • bokidante
    Active member
    13.03.2021. 13:06
    Potpisujem sve, što je napisao robin u recenziji!
  • Ordinary
    Active member
    12.03.2021. 20:46
    Upravo zavrsio, dobra miniserija, ali bas dobra. Mindfuck je prava rec koja je opisuje, mislis da znas kuda ide i da je vec vidjeno, ali tek onda shvatis koliko gresis. I za kraj, zavrsi se bas onako kako treba i kako ni u najludjim snovima ne ocekujes. Bezite od spojlera i samo pogledajte seriju.
;

{{message}}

{{item.title}}