Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

No matarás - Španski "Zločin i kazna"

Španski film No matarás ("Pogrešan korak", u distributerskom prevodu), iako je na IMDB "nagrađen" brojnim žanrovskim odrednicama, zapravo je jedna životna drama, u kojoj običan mladić sticajem okolnosti postaje ubica, a potom, u strmoglavoj jurnjavi tokom jedne noći sve više i više tone u proganjajuće duhove, slično kao i Raskoljnikov u klasiku literature "Zločin i kazna" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Dakle, nipošto "akcija", "avantura", pa čak niti "triler", niti "krimić". Elemente svega ima, ali, pre svega, u pitanju je psihološka studija o uzornom mladiću koga splet okolnosti toliko promeni da mu postaje jasno da mora da zauvek snosi posledice svog kratkotrajnog izleta u "mračnu stranu".

Mario Casas je Dani, uzorni i tihi mladić, zaposlen u turističkoj agenciji, koji se brižljivo brine o svom smrtno bolesnom ocu. Kada ovaj umre, Mario/Dani nađe se u nedoumici kome sad da posveti svoj život. Sestra-advokatica (valjda je to...) nagovara ga da uzme odmor i ode na put oko sveta, te mu i kupuje avionsku kartu. Dani, dok se premišlja, ode u obližnji bar na piće, a tamo ga "startuje" čudna tetovirana devojka. Njih dvoje se upuste u još pomahnitaliju vezu te noći, što će rezultirati tetovažom na Danijevoj ruci, pojavom devojčinog ljubomoranog momka i jednim ubistvom. Mario se transformiše u progonjenu "zver", ali sve vreme zadržavajući otisak ljudskosti u svojoj psihi. Sve dok... ili ne...

Ovaj film je dobar svedok kako se bez velikih para, ali sa sasvim dovoljno ambicija i znanja, može napraviti dobar film. Ne spektakularan, ali sasvim dovoljno intrigantan da se shvati kao vredno ostvarenje "za videti". Ima tu finu notu "evropske" kinematografije, "španske" širine, po senzibilitetu bliske i izdanku "francuske" varijante - o kojoj sam pisao na Police - Intimno o pandurima. U sve vidljivijem nedostatku dobre "savremene" filmske ponude, a pod uslovom da niste isključivo zavisni od holivudskog "šljašteraja", ovaj "Pogrešan korak" - ne morate zaobići...

  • Komentari (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    08.04.2021. 01:51
    Uz svo poštovanje prema IgaBivi, ne videh u traileru nijednu sponu sa remek delom svetske književnosti. Loš trailer.
    I neko je hakovao profil IgaBiva ili se potpisao lažno kao on. :);)
    Mogu Španci mnogo bolje. 👍
  • aleksayu
    eXtreme member
    04.04.2021. 19:56
    Svako poredjenje filma sa Raskoljnikovim je totalna besmislica!? Film je totalno smece, kakvo se retko vidja. Izkonstruisana prica, likovi psiholoski plitki i nerazradjeni, puno nasilja. Ko voli da da trpi duhovno silovanje od 90 minuta, neka izvoli. Jedina svetla tacka je solidna gluma glavnog glumca koji sazreva kao glumac i dobar prevod. Ocena 1/ 10 kao vrata.
  • mrele
    member
    04.04.2021. 16:02
    meni odvratan film
;

{{message}}

{{item.title}}