Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Welcome to Utmark - Norveški Fargo

Nije nikakva tajna da webom kruže napisi koji ovu seriju povezuju s legendarnim Fargo, braće Coen. No sve vam bude jasno nakon otprilike 30-tak minuta prve od osam epizoda ove sjajne norveške mini-serije. Ja sam išao na „slijepo“, pa mi je trebalo otprilike pola sata da vidim da je režiser Dagur Kari (FúsiVoksne mennesker, The Good HeartNói albinóiodlučio napraviti svoju posvetu Fargo. Na svoj način, norveški način. Serija je sjajna, živopisna posveta otkačenim i pomaknutim likovima koje smo viđali u svijetu braće Coen. Opet ponavljam na norveški način. A to znači da isto uključuje daleki Sjever, samo ovoga puta začudo bez snijega i leda koji je obilježio Fargo, braće Coen. Očito je Dagur Kari nekako uspio uloviti kratko sjevernjačko ljeto kada je snimao ovu otkačenu crnohumornu thriller seriju, popularno rečeno "crnjak". Serija prati nekih desetak, petnaestak likova koji žive na krajnjem sjeveru Norveške. Vukojebina iliti kako bi sami Norvežani rekli Utmark- Vanjska zemlja. O čemu se u seriji radi?

Život za zgodnu Siri na sjeveru Norveške nije osobito uzbudljiv. Ima kćerkicu Marin s povučenim šutljivim piću sklonim ovčarom Finnom. Pošto se ljubaka s divljim no muževnim Bilziem, Siri odluči učiniti i korak dalje. Ostavlja Finna i preseli se neobuzdanom i poprilično macho nastrojenom Saamiju, koji živi od svojih sobova i obožava svoju laponsku kulturu. U praksi to znači da svako malo našamara Siri, ponižava brata Heigea jer je samo polu-Saami, a Norvežane duboko prezire. Osim što pelješi korumpiranoga lokalnog šerifa na pokeru, Bilzie s bratom šverca rusku votku i gin. Alkohol kupuje od dvojice braće, poprilično bizarnog para Finaca, koji su samo neki od nekih koloritnih likova koji se pojavljuju povremeno u Utmarku. S vremenom upoznamo dvije albanske prostitutke, Eleni i Dritu, koje su nekako došle skoro na kraj svijeta u potrazi za zaradom. Njihov je gazda Eilef, „poslovni“ čovjek koji nikako da prežali pokojnu suprugu...

Iz napisanoga sižea poprilično je jasno zašto Utmark tako jako vuče na Fargo. Kako upoznajemo koji lik u seriji, tako je kolekcija bizarnih i živopisnih stanovnika sve veća. Nijedan jedini lik nije normalan po nekim uobičajenim standardima. Možemo izuzeti samo klince, no i to vrijedi uglavnom samo za senzibilnu i pametnu curicu Marin – Alma Gunther, kćerku Siri – Marie Blokhus i Finna – Tobias Santelmanna. Svaki pojedini lik ima svoju izrazitu osobnost, zanimljiv je na svoj način. Svi se oni dobro uklapaju u priču, koja je djelo Kim Fupz AaeksonaCold Pursuit. Čovjek je odradio fenomenalan posao. Serija od osam epizoda toliko je dobro ispričana priča, da vam je žao što nema još toliko epizoda. Ja, koji ne mogu smisliti duge serije, od preko 12-13 epizoda, ne bih imao ništa protiv da je Utmark potrajao još bar pet epizoda.

Nisam dugo vidio ekipu u kojoj je svaki glumac dao svoj maksimum. Kompletan casting je odličan. Od divljega, pomalo antipatičnoga Bilziea – Stig Henrik Hoff, pa do Elene – May Linda Kosumovic, albanske prostituke koja sanja da otvori kiosk u Draču, rodnom Albanskom gradiću. Stig Henrik Hoff je vjerojatno najupečatljiviji lik Utmark. Odličan je u ulozi domoroca Bilziea - Saamija, anitpatičnog nasilnika koji isforsirano voli nomadski način života svojih predaka, gdje je pas emotivno vrjedniji od žene. Hoff kao i mnogi iz Utmark, glume u još jednoj neobičnoj a odličnoj norveškoj seriji- Beforeigners. Pa eto, tko nije gledao, evo još jedna preporuka za norveške serije koje su malo pomaknute, a svakako nisu mainstream.

Inače, cijelo vrijeme pišem o norveškoj seriji, koja je vrh vrhova norveške produkcije zadnjeg desetljeća. No bilo bi pošteno spomenuti da dvojac koji je najzaslužniji za ovu seriju, Kim Fupz Aaekson i Dagur Kari, uopće nisu Norvežani. Kim je Danac, a Dagur je Islanđanin.  No obojica su Sjevernjaci, što se lijepo vidi iz Utmarka. Osjeti se kada netko voli to što radi, a ova dvojica zacijelo vole svoj Sjever. Inače, Utmark je u stvari prvo trebao biti film, no Aaeksona je nekako uspio uvjeriti producent iz Paradox filma - Finn Gjerdum, da bi taj materijal odlično funkcionirati kao serija. Aaekson je tada imao svega par stranica sinopsisa i nije bio baš uvjeren u takvu ideju. No onda je u igru uskočio veliki igrač HBO Europe, pa preko HBO Nordic kupio od norveškoga Paradoxa prava za buduću seriju. Utmark je snimljen prije Covid-19 krize, no post produkcija se odužila, pa se serija otvorila 18. travnja 2021. na HBO Nordic - HBO Europe.

Za kraj osvrta nešto zanimljivosti. Saami iliti Laponci, po švedski nomadi, narod su koji ne da samo imaju svoju kulturu, već i svoj jezik. No nemaju teritorij. Muvaju se za stadima sobovima sjeverom Skandinavije, Norveškom, Švedskom i Finskom.

Piće koje se nemilice šverca u Utmark, preko ruske granice - vodka i gin, strahovito je skupo na sjeveru Skandinavije. Jer je norveška vlada visokim porezima nastojala obeshrabriti Norvežane da se nalijevaju pa onda voze u ledenim i opasnim cestovnim uvjetima dalekoga sjevera.

  • Komentari (7)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    14.07.2021. 12:41
    Podseća me na domaće filmove, iz vremena dok sam ih još kako-tako razumeo. Nije teško vezati se za ove likove, mada sam imao svojih kriza sa pažnjom...no onda se pojavi onaj golemi Nordijac u brushalteru i počne da đuska uz kakav disco na sred one gudure...i momentalno mi vrati osmeh 😄 Interesantne su mi bile i naše gore list cure.

    Odgledah pet epizoda, meni je dovoljno, ne fali išta seriji, zapravo je mahom i pogođena prava mera ozbiljnosti i ludila zabačene provincije, fini su i likovi, tek mene baš i ne vuče znatiželja, "šta će da se desi do kraja?" itsl. Gledaću je svakako jednom u komadu, ne ide mi to gledanje serija iz 3-4 dana.
  • dzindzin16
    eXtreme member
    16.05.2021. 21:28
    Sasvim solidno.Nije me smorilo i lako sam odgledao.Porede ga a ja ne bih, sa Fargom.Fargo je to sto jeste(S04 jos nisam gledao) a ovo je stvar za sebe.Dopada mi se taj sever Skandinavije, te pustare i izolovani gradici.Tu su ekscentrici, perverznjaci i sama ideja da se ovako nesto smesti u te predele.Ovo je po zanru pre svega drama, nafilovana svim i svacim i to lepo nafilovana.Kupljeno.Hvala na prevodima
  • Josme
    member
    13.05.2021. 07:41
    Serija mi je genijalna...
;

{{message}}

{{item.title}}