Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

The Woman in the Window - Amy Adams u konfuznom thrilleru

Na temu agorafobije snimljeno je bezbroj filmova. No, ako snimiš film gdje netko kroz prozor zaviruje u život svojih susjeda neminovno je da se to poveže s Rear Window. Naravno da režiser The Woman in the Window, Joe Wright Darkest Hour nije ni blizu velikog Alfreda Hitchcocka. No da li je Amy Adams kategorija Jamesa Stewarta i Grace Kelly? Nije, ovaj film nam jasno daje do znanja da nije. Ako želite gledati Amy Adams kao odličnu glumicu onda bolje ponovite Sharp Objects

The Woman in the Window je ekranizacija hit knjige A.J Finna iz 2018. godine. Premijera je bila zakazana za pred-Covid 19 vrijeme, 4. listopada 2019. godine. Produkcija 20th Century Fox, zapela je na probnom prikazivanju. Negativne reakcije i poprilično zapetljana priča nisu se svidjeli probnoj publici. Nije bilo druge nego da ga studio da u ruke provjerenom „prepravljaču“ Tony Gilroyu. Nakon popravka je uslijedila zamršena situacija s Covid-19 gašenjem kino dvorana, te je film naposljetku prodan Netflixu. Premijeru na Netflixu film je imao 14. svibnja 2021. godine. Sad je pitanje kako bi prošao u kinima kao potencijalni hit? Nikako, ako je suditi po prijemu kod kritike i publike. O čemu se u filmu dakle radi?

S lošega na gore. Tako bi se mogla opisati situacija u kojoj je zapela dr. Anna Fox - Amy Adams. Depresiju i agorafobiju koja ju zakucala u golemu kućerinu u Harlemu, liječi s tabletama i alkoholom. Dosadu i neku vrste terapije krati sa zavirivanjem u život susjeda kroz prozor, naročito nedavno doseljene tročlane obitelji Russell. Simpatizira nesretnog teenagera Ethana - Fred Hechinger, kojega zlostavlja tiranski otac Alistair Russell - Gary Oldman. Pravi je problem kada Anna upozna Jane Russell - Julianne Moore, koja nedugo zatim biva okrutno umorena u dnevnoj sobi Russellovih. I sve to pred užasnutom Annom, koja smjesta zove policiju. No, Anna konfuzna i zbunjena pred policijom i Russellovima ispadne supijana drogirana jadnica, jer je Jane Russell - Jennifer Jason Leigh, živa i zdrava! Nakon toga kreće zbunjujuća spirala i flashevi iz Annine prošlosti, da bi sve kulminiralo s nekoliko obrata...

Nema razloga da film koji je bio namijenjen zgrtanju novca na kino blagajnama, na Netflixu ne bude dragulj. Krunski dragulj točnije rečeno. No, ipak nije tako. Što je to krenulo krivo ako u filmu imate Amy Adams, Gary Oldmana, Jennifer Jason Leigh, a svima njima dirigira nagrađivani režiser Joe Wright? I još imate kao predložak veliki književni hit iz 2018 godine. Djelo koje mnogi stavljaju uz bok Gone Girl i The Girl on the Train. Ako ste ljubitelj pobrojane filmske ekipe, to bude prvi razlog što vam ovaj film ne bude ostao u nekom naročitom filmskom sjećanju. Veliki dio filma leži na leđima Amy Adams, koja baulja podbuhla u nekoj vrećastoj kućnoj haljini i tajicama ogromnom kućerinom, muku muči s profiliranjem svoga lika. Nikako se ne možete emotivno povezati s njom. Nije posebno simpatična, njuškalo je, alkos i tabletoman. No drugi likovi nisu ništa bolji, naročito Gary Oldman, kojega inače obožavam. No ovdje je nezainteresiran a i neiskorišten. Julianne Moore je prekratko u filmu, Jennifer Jason Leigh je kao plakat na zidu. Ima jednu jedinu referencu, da pokaže da je Anna Fox luda i nepouzdana žena. Malo je bolji teenager Fred Hechinger kao Ethan. On je ujedno i daleko najzanimljiviji lik u cijelome filmu. Glumac od kojeg u ovoj cijenjenoj glumačkoj postavi to najmanje očekujete.

Ako nekako progutate ono što vam casting nudi, još uvijek ostaje problem suvislosti priče filma. A ona je mučno istrzana, na momente i zbunjujuća. Meni u jednom trenutku nije bilo jasno da li se ubojstvo uopće i dogodilo. To bi bilo u redu da je to u službi obrata, no nije. Naprosto je to Joe Wright loše napravio. Zatim konfuzno objašnjenje Anninih problema s agorafobijom ne vodi ničemu u daljnjem razvoju i finalizaciji priče. Kao da je ispričana tek da bude ispričana. Možda je to u knjizi bolje riješeno. No mi ne čitamo knjigu. Gledamo film, pokušavamo se snaći, uhvatiti se za nešto, no teško je to u ovome filmu. Nije se kliknulo skoro ništa, kako bi se danas reklo.

Nisam siguran da bih ovaj film ikome preporučio. Običnoj thriller publici nije dovoljno brz, niti posebno jasan. Onoj probirljivoj budu mnoge stvari išle na živce. Možda za ljubitelje Amy Adams? Ako je to dosta. No kao što rekoh na početku, ima ona i boljih uloga.

Za kraj par zanimljivosti. Čovjek koji je priču adaptirao, Tracy Letts je po uzoru na velikog Hitchcocka upao u par scena filma. Po godinama i podbratku čak i malo vuče na velikog režisera. Eto, mala insajderska posveta, koja Lettsu više znači nego nama.

Pod pseudonimom autora knjige A.J. Fynn, krije se pisac Daniel Mallory. On se pak našao u središtu velikoga skandala jer je u članku u New Yorkeru 2019. godine iznio čitav  niz neistina o svome životu. Od navodnoga doktorata na Oxfordu, do lažnih tvrdnji da je imao tumor na mozgu. Na kraju je ispalo da je bipolarna osoba i kronični lažov. No to ionako nema veze s ovim filmom...

  • Komentari (26)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    15.06.2022. 16:58
    Dobar film
  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    15.06.2021. 20:44
    [QUOTE=robin12345] Ja ga ne bih preporučio. Nikome a kamoli tebi Puppy. Nije smeće, no nije baš ni uspješni psiho thriller. [/QUOTE]
    Čuj nije smeće? Ovo pas sa maslom ne bi gledao.   
    A finale filma je posebna priča.
    Jebo rasplet.
    Provalio odmah.

    Storyline:

  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    15.06.2021. 20:39
    Storyline: JEBO lud zbunjenog.
    Ispod proseka film (<5,0).

    Više puta da ga ugasim... biče bolje, biće bolje.. biće Đoka.

    Editovana verzija sa nadogradnjom klasika Rear Window (1954) by Hičkok.
    A neki filmofili bi rekli sa IMDb-a da je ovo bućkuriš od 3 filma: Rear window + the girl in the train + shutter island.

    Zbrzano, konfuzno, antipreporuka.
    Toliko odličnih glumaca u ograničenim, epizodnim ulogama.
    A glavna junakinja ne zna da li je pošla ili došla.
    Copycat sa Sigurnom Viver je bog otac za ovo.

    Velika očekivanja, realizacija vrlo slaba.   

    Moto Holivudskih mega zvezdi u zadnjih X godina: "Jebeš scenario, daj šta daš koliko da me ima na velikom platnu".
    Oldan i Murova - ograničene i blede epizodne uloge.
    Daleko od stare slave.   
;

{{message}}

{{item.title}}