Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

The Valhalla Murders - Lov na serijskog ubojicu u Reykjaviku

Ponekad se neke stvari poklope, posve neočekivano. Prošli tjedan sam pisao osvrt na Katla, islandsku mystery seriju na Netflixu, a ovaj tjedan pišem osvrt na The Valhalla Murders. Opet islandska serija, opet na Netflixu. Sada sam bar zaokružio najpoznatiji trolist islandske tv produkcije: Ófærð, Katla i The Valhalla Murders. The Valhalla Murders je veoma sličan Ófærð, mada je nešto slabiji od njegove prve sezone, no zato je bolji od druge sezone. Katla je najslabija islandska karika u trolistu.

The Valhalla Murders ili u originalu Brot Nasilje, klasični je skandinavski thriller. Mislim da se bez susprezanja može govoriti o skandinavskom thriller podžanru, koji karakterizira odlična fotografija i vrlo dobra karakterizacija likova, na uštrb akcije hollywoodskog tipa. Pošto je Reykjavik, glavni grad Islanda, a broji svega 118.000 stanovnika, ne treba čuditi kada policijska istraga dosegne duboko u političke ili gospodarstvene strukture. Uostalom cijeli Island ima malo preko 300.000 stanovnika, pa kada se nešto dogodi, šanse su velike da je umiješan netko iz visokog društva. No, to je isto tako odlika skandinavskih thrillera. Ne libe se nasrnuti na pokvarene ili korumpirane političare i biznismene, koliko god mi smatrali da je skandinavski model, najprivlačniji model modernog društvenog uređenja.

Mene je kao i mnoge druge prevario Netflixov naslov, Valhalla. Vuče na vikinšku mitologiju, na ritualna umorstva prožeta mistikom. No, nije tako. The Valhalla Murders je klasična policijska istraga umorstva, serijskog ubojice u današnjici. Korijeni umorstava sežu u dom za dječake s problemima u obitelji. Dom je prikladnoga naziva za daleki sjever Islanda- Valhalla.

Inspektorica Kata – Nina Dogg Filippusdottir, biva nezasluženo zaobiđena pri imenovanju na stepenicu više u karijeri. Mjesto nadzornice policijskih istraga u Reykjaviku je političkim smicalicama, dodijeljeno njenoj suparnici Helgi. No, Kata nema vremena žaliti, jer je na čelu istrage koja se bavi serijskim ubojicom koji hara Reykjavikom. Da bi se poniženje zbog promaknuća podebljalo, šef policije joj dodijeli partnera u istrazi, Amara- Bjorn Thors (geolog Darri iz serije Katla), koji dolazi iz Osla da se priključi timu u lovu na ubojicu. To se naposljetku ipak pokaže kao dobar potez. Amar je uporan, dosljedan i inteligentan istražitelj. Njih se dvoje dobro nadopunju, te polako ali sigurno odmotavaju klupko umorstava koje seže daleko u prošlost...

Serija The Valhalla Murders ima osam epizoda. Odličan izbor za napetu thriller. noir seriju. Poprilično dobar tempo, umrežen sa obratima, čini seriju više no gledljivom. Tko počne gledati sigurno „ide do kraja”, jer je serija odlično napravljena. Nina Dogg Filippusdottir i Bjorn Thors su dobar par glumaca. Možda im malo nedostaje neko iskrenje, na kakvo smo naučili u uglavnom američkim buddy cop thrillerima. Meni kao i inače u skandinavskim thrillerima nedostaje zrno humora, zanimljivih i duhovitih dijaloga. No to naprosto nije takav tip serije. Zato je dramatski dio nabildan s podrukavcima radnje. I Amar i Kata su ne samo obični ljudi koji dobro rade svoj posao. Oni su također i ranjive osobe s hrpetinom osobnih problema, pogrešnim izborima i još pogrešnijim postupcima. Ništa u seriji The Valhalla Murders ne ide na prvu loptu, no niti previše odstupa od žanrovskih odrednica. No kao i kod svih nordijskih thrillera, računa se i kako je izvedeno sve to. Od priče, kamere, castinga. Sve je vrlo dobro. Mada nikada skandi-thrilleri neće zapanjiti i oduševiti gledatelje, točno je i da ih nikada neće ni razočarati.

I u tom pogledu, The Valhalla Murders je tipična nord-thriller serija. Sigurno ne ulijeće na osobne top-liste, no neće vas razočarati. Ako ste ljubitelj thrillera jasno. Ako preferirate pitke komedijice, bježite što dalje od takvog tipa serija. Nikada se nećete moći nadati nekom zašećerenom USA happy endu. No i oni koji žele pravdu kao logičan closer, neće biti nezadovoljni. Na kraju serije nema cliffhangera, no to ne znači da druge sezone ne bude bilo. Mini serije su u pravilu zanimljivije, što je vidljivo kod Ófærð. Prva sezona je bila izvanredna, dočim je druga ipak bila recikliranje prve sezone. Sramota me je za reći, no ja u stvari navijam da druge sezone The Valhalla Murders ni ne bude. Jasno, iz podozrenja da ne bude samo recikliranje likova iz prve sezone. No pošto se mene ne pita, druga je sezona sasvim izvjesna. Ipak, ako ekipa bude ista kao u prvoj sezoni, ja se bilježim sa štovanjem. Znači da serija ima moju preporuku, za ljubitelje thrillera prvenstveno, europske provenijencije.

Zanimljivost za kraj: Policija na Islandu ne nosi vatreno oružje. Ono je u zaključanom kovčežiću u prtljažniku policijskog automobila. Nikome ne bih poželio da pod vatrom ili stresom, ukucava šifru koju traži od operatera. To se upravo dešava u seriji The Valhalla Murders.

Reykjavik je osnovao Viking Ingolfur Arnarson - 870. g. Nazvao ga je Reykjavik – Dimni zaljev, zbog pare koja se diže iz brojnih toplih izvora po kojima je čitav Island poznat širom svijeta.

  • Komentari (11)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • bgvracar
    Senior translator
    20.04.2023. 14:54
    [QUOTE=robin12345]Da dodam za šveda Niklasa: Jeste neka podvrsta thrillera, no dešava se sve u Stockholmu, tijekom 1790 - 1795. Gnoj, smrad i beznađe kasnoga srednjeg vijeka u punom sjaju.
    [/QUOTE]

    Naleteh sa zakašnjenjem na ovu temu, pa samo da konstatujem da je pomenuti roman (ukoliko se radi o "1793"), u nekakvoj mojoj wishlist-i i kod mene notiran, kao nešto što će se čitati u bližoj ili daljoj budućnosti. Thumbs Up
  • 21.07.2021. 19:43
    serija na svom mestu, .. što se tiče zataškavanja nasilja i zločina dosta podseća na Srbiju u proteklih sedamdesetak godina a naročito danas
  • Tom Brady
    Active member
    20.07.2021. 16:14
    Odlična serija. Dobra priča, odlična gluma i prelepi kadrovi ledenog Islanda. Jedino je možda malo predvidljiva u nekim trenucima, ali i pored toga velika preporuka za gledanje!
;

{{message}}

{{item.title}}