Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Shameless 11 - Zbogom i hvala!

Malo je serija čija je američka inačica bolja od originala. Malo je serija koje su kvalitetne a dugovječne, pa jedna cijela generacija stasa uz njih. Malo je serija, koje u nama izazivaju toliko pozitivnih osjećaja, da bez obzira na to što nas nemaju više čime iznenaditi, jedva čekamo da otpočne nova sezona. Nijedna druga serija nema Franka….

Nakon Ala Bundyja (Ed O'Neill) – Bračne Vode, mislio sam da ne postoji nitko tko može naslijediti takva anti heroja srednje američke klase. Onda je stigao Frank (William H. Macy). Alkoholičar i mislilac. Borac za pravo čovjeka da ne radi ništa korisno, da bude kroner, danguba i ništa koristi. Disfunkcionalna obitelj Gallagherovih bez Franka nije moguća. Šestoro djece, različitih osobnosti preživljava odrastanje, a sve to mora pregurati uz Franka, koji pijančuje i potkrada vlastitu djecu. Zamjenska mama je Frankova najstarija kćer Fiona (Emmy Rossum), koja je svojevrsno ljepilo koje drži obitelj na okupu. No krajem devete sezone bilo je jasno da se neke stvari više ne mogu održati. Iz serije je svojim putem otišla Emmy Rossum - Fiona.

Deseta sezona je mogla i trebala biti zadnja, jer bez obzira na neplanirani odlazak Fione, serija je morala dobiti closer. No gazde Showtimea su mislili da se još može iskamčiti koji dolarčić iz Shameless. Tako smo stigli do završne 11. sezone. Tu je još uvijek Frank, koji je sada umjesto Fione, centralna figura serije. Zatim Lip, bračni par Ian /Mickey. Zatim teenager Liam, koji ni po boji kože, a ni po neuobičajenom osjećaju odgovornosti, nikada nije posve uvjerio gledatelje da je pravi Gallagher. Debs se uhvatila teška zadatka nadomjestiti Fionu kao glava kuće Gallagherovih. No to još nekako funkcionira u 10. sezoni, u 11. skoro pa nikako. Majušni psihopata Carl, sada je nešto malo prilagođeniji sustavu, uostalom on je postao policajac na Frankovo zgražanje. Prvi Gallagher s ove strane zakona u povijesti Chicaga. Tu su i svi mogući sporedni likovi koji su se pojavili zadnje dvije-tri sezone. U ovoj posljednjoj sezoni ekipa rednecka Milkovicha, doseli se u kuću pored Gallaghera. Izvrsna prilika za izravnavanje starih računa i povremene sukobe s Milkovichima koji ne vide dalje od svastike.

Da je ovo zadnja sezoni vidi se i po odlasku nekih starih likova, poput Terryja Milkovicha- Dennis Cockrum. On se oprašta zauvijek od nas, a bome i od Chicaga, pa i od života. No to nije nikako zadnji lik koji se oprašta. Neki se opraštaju od Chicaga, neki od rodne kuće, a neki od ovoga svijeta. Tu moram stati, sve ostalo bilo bi spojler...

A moramo se oprostiti i mi. Zaljubljenici u potpuno ludu, disfunkcionalnu obitelj Gallagher. Većina djece Gallagher, doslovce nam je odrastala pred očima. U kratkoj emotivnoj retrospektivi u zadnjoj epizodi, vidimo kratke isječke početka putovanja s Gallagherima. Svi su doslovce još djeca, nešto slično Bračnim vodama. I tamo smo gledali kako djeca Ala i Peg Bundy odrastaju nama pred očima. Zato su nam ovi tv rastanci slični onima u stvarnom životu. Osjećamo se kao da se opraštamo od stvarnih osoba. I osjećamo sjetu, neku nostalgiju za prošlim vremenima. No, bilo je lijepo dok je trajalo. Shameless je jedna od rijetkih serija koje su izgurale preko deset sezona, a da su zadržale svoju neku osnovnu bazu obožavatelja.

Nije da je ova jedanaesta sezona po nečemu zaista posebna. Po kvaliteti je među najslabijima u dugoj Shameless povijesti. No kada se sjetim kako je završio GoT, ovo je pristojan rastanak od vjerne publike.

Za kraj evo malo zanimljivosti vezanih uz brojne likove koji su nam uljepšavali život u periodu 09. siječanj 2011. – 28. veljača 2021!

Ethan Cutkosky – Mali psihopata Carl, nije do svoje četrnaeste godine smio gledati Shameless. Bez obzira na to što je nastupao u Shameless od svoje jedanaeste godine. Nisu mu dozvoljavali mama i tata.

Emmy Rossum- Slatkica Fiona, je osim što je glumica, također je i muzičar. Objavila je tri albuma. Drugi po redu je sama financirala.

Steve Howey – Opičeni Kev, veći dio djetinjstva je proveo na jahti. Naime obitelj Howey je živjela na brodu u zaljevu San Pedro, a povremeno bi skoknuli do Mexica. Uzbudljivo djetinjstvo, nema što.

Noel Fisher – Divlji Mickey Malkovich, u stvarnom životu posve je drugačiji lik no u seriji. Naime, dio svoga glumačkog honorara, preusmjerava na svoje kumče u Zambiji. Nije Angelina jedina koja brine za siromašnu djecu u svijetu.

William H. Macy – Meni najomiljeniji Gallagher, Frank, bio je ni manje ni više nego babysitter Joan Cusack. To je inače super zabavna Sheila u prve četiri sezone, 2011-2015. Naravno, na početku glumačke karijere, kada nije bilo puno honorara, a Joanin tata bio je Macyju mentor. 

Toliko o Shameless, otišli su u zasluženu mirovinu. Vjerujem da mnogi među nama budu i nakon protoka godina, s osmijehom na ustima pričali o Franku i njegovoj bandi. Klincima koji su nam odrasli pred očima, koji su sada svoji ljudi. I red je da jednoga dana odu. Da se oproste od nas. Sretno im bilo i veliko hvala!

 

  • Komentari (101)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Marina33
    member
    01.04.2022. 19:49
    Odlična serija.
  • iromafia111
    Administrator
    15.05.2021. 15:59
    iromafia3
  • memich
    Translator
    15.05.2021. 13:25
    [QUOTE=iromafia111] Iskoristit ćeš to znanje na sljedećoj seriji. lol
    [/QUOTE]

    Iro, koja si to mafija
;

{{message}}

{{item.title}}