Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Reminiscence - Neo noir SF

Jedan neobičan SF film sleteo je na ovo podneblje. Reminiscence jeste neobičan dragulj, mada su ga prilično sasekli brojni svetski kritičari (tek 38 odsto na Rottentomatoes). Žanrovski jeste SF, mada sasvim ravnopravno može da ponese odrednicu "neo noir thriller", samo eto što se radnja dešava u nekoj post-apokaliptičnoj Americi, nakon nekakvog velikog rata i epskih poplava koje su je zadesile.

Glavni lik je bivši vojnik (Hugh Jackman), koji na ulicama popljavljenog Majamija drži radnju s mašinom u kojoj možete da prizovete vaša sećanja. I njegova partnerka u poslu je bivša vojnikinja (Thandie Newton), i sama opterećena ličnom alkoholičarskom prošlošću. Hugh nema sreće u ljubavi sve dok u njegovu radnju ne došeta misteriozna pevačica (Rebecca Ferguson) kao tražeći da uđe u čudnu mašinu koja treba da joj podari sećanje na mesto gde je zaboravila svoje ključeve (!?). Međutim, ispostaviće se da je dotična plavuša, za kojom naš junak poludi od ljubavi, uprkos upozorenjima svoje koleginice, zapravo samo deo mnogo kompleksnijeg zapleta koji bi bio greh unapred razotkrivati. Tek, plavuša, nakon romanse, bez reči i oproštaja nestane, a Hugh će uraditi sve ne bi li je pronašao...

Ono zbog čega gledanje ovog filma jeste napor vredan strpljenja (ili obrnuto), jeste upravo taj osećaj da ste dobar deo atmosfere "već videli" u brojnim žanrovskim remek-delima, od, recimo Blade Runner pa do, recimo filmova u kojima su dominirali Humphrey Bogart ili Lee Marvin. Hugh Logan Jackman ostvario je harizmatičnu ulogu u ovom galimatijasu ideja i prizora, ponekad i ne baš pedantno sklepanih, ali dovoljno provokativnih da drže pažnju svih tek nešto manje od dva sata trajanja. 

Lisa Joy, rediteljka i scenaristkinja ovog ostvarenja, do sada je bila poznata najviše kao autorka za seriju Westworld. Ovo joj je prvi dugometražni film i može se reći da je sasvim sigurno uspela u onome što ne polazi za rukom baš svakom - da napravi žanrovski film oko koga će se lomiti koplja. Jedni će tvrditi da ne valja, dok će se drugi prepustiti sećanjima na neke filmove, vremena i emocije koje su (i treba tako da ostane i dalje) krasile ljudski um potrebom da se razlikuje i progovori o tajnama koje su skrivene duboko u biti postojanja. 

Zato upozorenje - ako vam je do gledanje jednog drugačijeg SF-trilera (pododrednica neo noir) ovo je pravi film za vas. Ako vam nije do eksperimentisanja, možete i da zaobiđete. Ali, da ga nisam pogledao u ovoj stvarnosti, a jesam u nekoj drugoj, baš bih se pokajao...

  • Komentari (10)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    26.10.2021. 01:35
    Neo noir SF - upravo tako. U koloru. Fali mu samo jači detektivski monolog i crno bela boja.
    Od mene preporuka.
    Izvukli su maksimum od priče. Nepredvidljivo manje više.
    Odlična gluma Hjua, Rebeke i Njutonove.
    Pravo osveženje. Ne baš za Oskara ali više nego zadovoljavajuća triler krimi ljubavna priča.

    IMDb: 5,9   Lična: 6,9+    
  • Dakson
    member
    08.09.2021. 21:39
    Kako to da su slike sećanja svake osobe prikazane kao slike sećanja nekog posmatrača sa strane? Zar sećanje ne bi trebalo da se prikaže iz ugla gledanja onog ko priziva svoja sećanja? Pa, to je sama srž ovog filma, a nema smisla. Zar to niko nije primetio?
  • 07.09.2021. 20:22
    Kako loš film!!! E zašto je ovako dobro rejtovan.
;

{{message}}

{{item.title}}