Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Hit&Run - Izraelska špijunska serija

Reklamirana kao prva izraelska Netflix serija, no riječ je u stvari o izraelsko-američkoj koprodukciji. Tako da oni koji ne vole amerikanizirane akcijske serije, znaju odmah na čemu su. Meni je ovo čak treća izraelska serija u zadnjih par godina. Prve dvije su ipak nešto bolji uradak, a prikazane su na HBO. Riječ je o Sh'at Neila, ratnoj seriji, te političkom thrilleru Our Boys. Možda je razlog tome što Amerikanci nisu upleli svoje prste u produkciju? Vjerojatno, no kako god, Hit and Run, ipak nije loša serija. Bolje je od uobičajenih Netflix standarda. Bar za gledaoce koji su skloniji akciji, umjesto spletkama i prevratima. Nije da u Hit and Run nema par obrata, no nisu baš ne znam kako neočekivani, bar za iskusnije, veterane tv- serijala. O čemu se u seriji (9 epizoda) radi?

Zašto bi netko pregazio art plesačicu i potom pobjegao s mjesta nesreće? To se pita Segev Aluzay - Lior Raz, čiju su suprugu usred Tel-Aviva pregazila dvojica muškaraca automobilom i potom odmaglila s mjesta nesreće. Preminula Danielle Wexler Aluzay- Kaelen Ohm, trebala je ići na audiciju u New York, no do aerodroma nikad nije stigla. Njeni bogati roditelji iz USA nisu mogli doći na sahranu, jer je majka oboljela od šoka. Očajni Segev odluči otići u USA i istražiti neke nejasnoće iz ženine prošlosti. U Tel Avivu mu pomaže rodica Tali Shapira - Moran Rosenblatt, trudna policajka, koja zna što je Segev u stanju napraviti ako se odluči na osvetnički pohod. A upravo to Segev i smjera. U New Yorku mu pomaže stara prijateljica novinarka Naomi Hicks - Sanaa Lathan i bivši ratni drug Ron - Gal Toren. No kome se osvetiti? Kandidata ima pravo mnoštvo, a Segev nije na domaćem terenu...

Koliko puta ste gledali filmove i serije gdje nastradaju naoko obični ljudi, ili ne baš tako obični? I ovdje glavni junak, Segev Aluzay nije obični turistički vodič u Tel Avivu. On je naravno bivši vojnik, bivši plaćenik, koji je prošao sito i rešeto, a nije mu strano ubiti ako baš mora. I ako baš ne mora. Kada krene osvetnički pohod, jasno je da Segev mora biti borbena mašina a ne obični, ucviljeni udovac. No kako Segev bude sve više i više upadao u sukobe s više strana, jasno je da prošlost njegove supruge nije baš sasvim čista.

Da ne spojlam previše, Hit and Run je serija za ljubitelje nasilja, akcije i tempa. Isto tako tip publike na koju cilja kreator Avi Issacharoff, politički novinar, je nezahtjevna publika. Publika koja voli akciju i brz ritam svake epizode, bez puno praznog hoda. Nije da nema urota, nekih obrata, no naglasak je na akciji, borbi, a i prolijevanju krvi. 

Glavni lik u seriji Segev - Lior Raz (Fauda), manje više je solidan u akcijskim sekvencama. Mali nadostatak su mu scene gdje ne mlati ljudi, i povremeno nekoga ne liši života. Najčešće to nastoji kompenzirati mrkim piljenjem u kameru, kao da nastoji svoju opakost verificirati konstantnim mrštenjem. To malo ipak dojadi, kada gledate kako pilji u vas svih devet epizoda. Isto tako je poprilično nizak, istetovirani ćelavi razbijač. To je u redu kod scena gdje razbija protivnike, no meni je teško bilo prihvatiti da se nježna, lijepa plesačica zaljubila u lika koji je više nasilni razbijač, nego ljubitelj umjetničkog plesa. No u ukusima se ne raspravlja, naročito ne ženskom ukusu.

Ostatak castinga je odličan. Posebno se izdvaja Ron- Gal Toren, odani prijatelj i bivši suborac Segeva. Kada se kaže da film/serija vrijedi koliko i negativac, ni tu Hit& Run nije kratak. Izvrstan je Greg Henry, kao glava CIA-e, majke svih negativaca u većini serija i filmova špijunske tematike. Odlična je i Sanaa Lathan, kao novinarka, uporna i hrabra žena. Uz nju je još jedna odlična ženska uloga, policajka Tal i - Moran Rosenblatt. Oni uglavnom pokrivaju gdje je Lior Raz kratak. I ne pilje mrko u kameru u svakoj mogućoj prilici.

Ako sam malo previše zamutio vodu, evo bit ću malo precizniji: Hit and Run je serija za nezahtjevne ljubitelje akcije. No nećete pogriješiti ako pogledate prvu sezonu, čak i ako ste malo zahtjevniji. Dakle sad sam vam odao da bude druge sezone? Ja budem gledao drugu sezonu, jer mi je cliffhanger na kraju devete epizode, dovoljno zanimljiv da  podnesem još malo mrkog piljenja Segeva kroz ekran u mome pravcu. No isto tako ne budem grizao nokte i brojao sate do početka druge sezone. Toliko dobra ipak nije. Više je za potrošiti vrijeme, te brojati premlaćene i ubijene negativce. Kao i tu i tamo kojeg pozitivca, ravnoteže radi.

Za kraj par zanimljivosti; Glavni glumac u Hit and Run je Raz Lior, a kreator serije je Avi Issacharoff. Obojica su surađivali na hit seriji Fauda. Pošto je Fauda internacionalni hit, Netflix je odriješio kesu. Tako da jedna epizoda serije Hit and Run košta koliko i dvije sezone Fauda!

  • Komentari (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    10.09.2021. 19:59
    Dobra ideja , ima dobrih momenata na pocetku, ali kako odmice serija postaje klise, ali bi pre npr. pogledao prvu sezonu Berlin station.
  • icemaher
    The Legend Of
    31.08.2021. 09:56
    Gledao sam Kfulim, Hatufim, Fauda, Bnei Aruba, Ta Gordin, sve su mi odlicne serije, pa gledao sam i ovo sinoc prve 2 epizode.
    Razlikuju se dosta od americkih gde traju po 8-9 sezona i postaju dosadne.
    Isto mi je bila zanimljiva i Okkupert, tri sezone a dosta toga se desava i je nova prica, neka nova tehnologija komunikacije/spijunaze. Nadam se Hit & Run da ce biti isto dobra serija. Ima poznate face iz Fauda, Hatufim...Big smile
    Cim zavrsim ovo prelazim na The spy i trazim opet nesto slicno.



    Ovo je serija, po greskom tema ide u FilmoveWinkicemaher2021-08-31 10:10:28
  • vorga
    member
    11.08.2021. 21:14
    Na IMDB ocena 7,2, nakon prve (i meni poslednje) epizode ocena 2, i to je puno. Kadrovi na nivou trećerazrednih turskih serija, gluma očajna... ko može da gleda neka gleda, ja ne mogu.
;

{{message}}

{{item.title}}