Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Kajillionaire - Sundance draguljčić

Ovo nije film za svačiji ukus. Zašto započinjem osvrt neuobičajeno tvrdo? Ima nekoliko valjanih razloga, a počet ću sa sasvim bazičnima. Ovo nije komedija, ovo nema veze s akcijom ni thrillerom, ni nekom srcedrapateljskom melodramom. Ovo je mali, pomalo artistički uradak istaknute feministkinje Mirande July, girl rrriot obožavateljke. Miranda July je pisac, pjesnikinja, glumica i istaknuta aktivistkinja modernog pokreta za prava žena. Rado je viđena od Sundancea do Venecije. Njene multidimenzionalne predstave, javni nastupi uvijek pobuđuju pažnju širom svijeta. Osim što u samom filmu Kajillionaire promovira i LGBT vrijednosti, Miranda July je u braku s Mike Millsom, režiserom i dizajnerom. Jedna veoma multikulturalna umjetnica i nadasve cijenjena. Uostalom Brad Pitt je jedan od producenata ovoga filma - Kajillionaire, filma koji je okupio zaista impresivan casting. Bar u tom nekom nezavisnom, angažiranom umjetničkom miljeu. A apsolutna kraljica je nećete vjerovati – Evan Rachel Wood, prelijepa glumica, koju znate ponajviše iz Westworld. Ovim filmom je dokazala i pokazala da je jedna od vodećih glumačkih veličina, koja odlično funkcionira u malim, nezavisnim, gotovo artističkim filmovima.

Film Kajillionaire se bavi disfunkcionalnom obitelji Dyne, koja jedva preživljava sitnim krađama, podvalama. Po tome je veoma sličan jednom drugom mega filmu - Gisaengchung. No, da ne pretjerujemo s usporedbama, ovo je u samo u nekim širim okvirima. O čemu se u filmu radi?

Krađa po poštanskim uredima, naprosto nije dovoljno da obitelj Dyne plati zaostalu rentu od 1.500$. Žive u preuređenom uredu tvornice deterđenata, kroz čije zidove redovito curi pjena. No i takav, navozimo ga stan, ne mogu si priuštiti. Jedva spajaju kraj s krajem, pa se introvertirana kćer Old Dolio - Evan Rachel Wood, dosjeti plana kako se dočepati odjednom svih 1.500$. Prevara s izgubljenim avionskim prtljagom, naposljetku i upali, no dolazi do obiteljske razmirice, kada im se na letu prikači simpatična Melanie - Gina Rodriguez, Jane the Virgin, Deepwater Horizon, Annihilation. Ova simpatična Latinoamerikanka, brzo se uključi u sistem prevara, te im namješta za čerupanje, stare i nemoćne ljude, koje poznaje iz trgovine s naočalama, gdje je zaposlena. Old Dolio uvidi da je njena emocionalno potpuno umrtvljena majka Theresa, srdačnija s Melanie nego što je s njom ikada bila. Nakon toga stvari nikad neće biti iste, jer je povučenoj Old Dolio prekipjelo kada je majka nije mogla osloviti sa "dušo", čak ni kada joj je Old Dolio gurala tih 1.500$ pod nos. Prpošna Melanie kojoj se Old Dolio sviđa i tjelesno, predloži eksperiment. Ona bude zamjenska majka Old Dolio te joj bude pružila sve što joj biološka majka Therese - Debra Winger, nije mogla. No Old Dolio još uvijek pati za jedinom obitelji koju je ikada imala. Tko bude izašao kao gubitnik a tko kao dobitnik? To budete saznali na samom kraju filma, ako izdržite do kraja...

Nisam pesimista, no uvjeren sam da gotovo polovica ljudi koja započne film ne bude izdržala do kraja. Film je potpuno neatraktivan, u onom uobičajenom tempo smislu, s čvrstim narativnim okvirima. Ovo je drugačiji tip filma. Pretenciozno je reći za sladokusce. Prije bih rekao da je za ljude koji traže povremeno odmak od nasilnih, teških ili vizualno atraktivnih filmova. Ovo je jako daleko od atraktivnog filma. Evan Rachel Wood je po svim standardima, koliko god subjektivni bili- ljepotica. U ovome neobičnom filmu je gotovo neprepoznatljiva. I to isključivo u glumačkom performansu. Duga kosa kao iz japanskih horrora, da se ne vidi pola lica. Spuštena ramena, vrećasta ružna zelena trenirka sakriva pak obline tijela. Glumi samozatajnu djevojku, koja vam čitavo vrijeme izgleda pomalo autistično. Malo priča. A kada nešto i kaže, to je nekim dubokim, aseksualnim, više muškim štektanjem nego senzualnim ženskim glasom. Aseksualnost na najjače, a tu je Evan Rachel Wood odigrala maestralno. Imala je izvanrednu podršku u izuzetnim karakternim glumcima. Oca Roberta glumi Richard Jenkins, specijalista za sporedne uloge. Dovoljno je reći od kada je u glumačkim vodama, 1973-1974 godine! Nabrajati uloge pojelo bi čitav osvrt, a isto vrijedi za Debru Winger. Možda nije više Paula iz An Officer and a Gentleman, no još je izvrsna glumica. Jako je dobra i slatkica Gina Rodriguez, dobitnica GGA za spomenutu Jane the Virgin. Gina je inače godinama na glasu kao sljedeća velika stvar, što se tiče latinoameričkih glumica. Možda nije došla do samoga vrha. No odlična je glumica, a u ovome filmu je krasna protuteža introvertiranoj Old Dolio. Dakle, ekipa filma je vrhunska i tu nema zamjerke. Baš nikakve. Zašto onda treba biti oprezan pri odluci da se potroši sat i pol života na ovaj film? Zato što se u njemu malo toga događa što bi bilo privlačno za prosječnog konzumera akcijskih i inih spektakularnih razbijača kino blagajni i top lista. Ovo je hermetički, mali zatvoreni film, s krajnje neobičnom pričom, te još neobičnijim likovima. Ako ste spremni na jedno posve drugačije filmsko iskustvo, onda svakako probajte. Ako odustanete, nikom ništa, bar akcića ima za svaki dan po dva. Ja sam film pogledao i mogu reći da mi je kao neka vrsta odmaka i predaha od visokostiliziranih – visokobudžetnih filmova, dobro došao. A tu je i nevjerojatna uloga Evan Rachel Wood!

Za kraj par zanimljivosti. Izraz Kajillionaire označava nezdravo bogate osobe, multimilijardere. Što naša ekipa iz filma dakako da nije. Oni nemaju za platiti rupetinu u kojoj životare. Čudno ime Old Dolio je također dio prevarantske taktike. Skitnica koja je dobila neviđenu lovu na lutriji zvala se Old Dolio, a Robert i Theresa su se nadali da bude maloj ostavio nešto love, ako je nazovu po njemu. Naravno da štos s imenom nije uspio.

  • Komentari (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • JoxerTM
    eXtreme member
    15.03.2024. 07:50
    Pokušao sam. Došao čak do pola.
    Nema tu ničega za mene.
  • kjovo
    eXtreme member
    20.09.2021. 15:15
    Meni licno film odlican,proleteo mi ,znam zvuci cudno .
  • DurmitoracŠljivo
    Active member
    10.08.2021. 20:00
    Film je baš bezveze .
;

{{message}}

{{item.title}}