Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Izraelci kandidovali film palestinskog pisca za "Oskara"

novosti

06.10.2021.

Izraelci kandidovali film palestinskog pisca za "Oskara"

Izraelci su kandidovali svoju "crno-humornu dramu" Let It Be Morning za nominaciju za "Oskara 2022".

Sami je mislio da je pronašao svoje mesto u životu, ali je, onda, bez ikakvog očiglednog razloga, arapsko selo u kom je odrastao, nakon jedne svadbe, opasano velikim zidom. Sada je prisiljen da postavlja pitanja o svom identitetu i nacionalnoj pripadnosti. Da li je taj zid postavljen i oko njegovog srca?

Reditelj ovog ostvarenja jeste nagrađivani Eran Kolirin (Me'Ever Laharim Vehagvaot, Hahithalfut, Bikur Ha-Tizmoret), na osnovu romana iz 2006. godine čiji je autor Palestinac Sayed Kashua.

  • Komentari (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • JoxerTM
    eXtreme member
    06.10.2021. 13:18
    Već podosta godina izraelska kinematografija namjerno provocira vlastitu publiku. A i svjetsku.

    Nije li zadatak umjetnosti da radi upravo to?
    Gurati pred ljude teme o kojima se (namjerno) ne zna ništa ili se ne priča jer im je neugodno ili se "ne smije" ili je očekivano da će se sugovornici zbog stavova posvađati na pas mater.

    Pa iako im filmovi provokativne ideje često razrade mlako ili površno, činjenica je da su za razliku od naših izraelska kina prepuna kad je domaći film na rasporedu.
    I dok oni na izmišljenim skandalima mlate pare ko blesavi, exyu države koje su prije raspada snimale svjetske bisere, nakon raspada ne znaju snimiti ništa osim ubitačno dosadnih drama i malo manje dosadnih komedija.JoxerTM2021-10-06 13:28:34
;

{{message}}

{{item.title}}