Venom: Let There Be Carnage - Da ne bi Woodyja...

Pomešana osećanja...

Nekako se čini da je novi Venom: Let There Be Carnage pun rupa, pa mu čak i trajanje takvo (tek malo više od 90-tak minuta). Ipak, poklonici "superherojstva" pronaćiće dovoljno materijala da ne opsuju glasno nakon završetka projekcije. Povremeno, čak, neki delovi filma deluju i simpatično, da ne kažem i duhovito. Ipak, dovoljno zaostaje za prvim filmom - Venom - da bi se ovaj shvatio dovoljno ozbiljno. Da u Venom: Let There Be Carnage glavni negativac nije Woody Harrelson, svakako da bi stvar stajala još gore...

Woody je Cletus Kasady, serijski ubica koji je to postao tako što je ubio svoju majku i babu. Zlostavljan od malih nogu, zaglavio je u nekom internatu "poremećenih" gde se zbližio s besnom devojkom Frances Barrison, koja ima talenat da svojim pištavim glasom izaziva oluje i ostale tektonske poremećaje. Kada ih razdvoje, Frances odvedu u jedan "zatvor", a Cletusa će postati to što ga kasnije i učini onim koji čeka da se nad njim izvrši smrtna kazna.

Tu na scenu stupa Eddie Brock/Venom, koji će i otkriti gde se nalaze svi leševi Cletusovih žrtvi, te ga tako i osuditi na električnu stolicu. Međutim, sledi zavrzlama, prilikom Eddieve posete Cletusu u zatvoru, dolazi do "incidenta" i ovaj će pobeći. Sada mu je cilj jedino da pronađe svoju ljubav iz mladosti, i samu dobro "izolovanu" u još jednom zatvoru. Eddie/Venom moraju da se aktiviraju i spreče nevaljali par da ostvari svoje krvave namere (koje su, tačno... šta?).

I, tako prođe tih 90-tak i kusur minuta. Sama akcija viđena je već "prilično" puta, pa "scenario" može i da se učini "prepisan" iz već viđenih superherojskih filmova. Kao što rekoh, nekima i to može biti dosta, jer "par caka" čini film gledljivim, ali ne i dovoljno "provokativnim" da bi opravdao stvaranje nove franšize. A, nije nikakva tajna da će je biti. 

Reditelj Andy Serkis do sada nije imao iskustva s superherojskim filmovima, i to je vidljivo. Prethodni film bio mu je Mowgli (zna se kome namenjen), a snimio je još i dramu Breathe o paralizovanom čoveku. Kao da i u Venom: Let There Be Carnage nije znao kuda da krene, pa su neki delovi "Marvelijade" ostali totalno "neobjašnjeni", da ne kažem "površni". Tako, na primer, dok se u prvom delu filma insistira na unutrašnjoj Eddie/Venom gotovo metafizičkoj borbi o smislu jedenja ljudskih glava i Venomovoj nemogućnosti "da se uzdrži", dok Eddie insistira da se hrani čokoladama i pernatom živinom, u drugoj polovini filma ta gotovo "šekspirovska dilema" - pojesti ljudsko biće ili ne - uopšte se više i ne spominje, pa tako imamo i potpuno besmislenu, mada zabavnu scenu o Venomovom partijanju u nekom noćnom klubu punom mladih i raspojasanih... A,ima toga još što "bode oči"... čak i previše...

Spider-Man 3? Ko se toga još seća... 

Da, ima post-credit... 

... Da, biće veze sa Spajdijem...

... Videćemo da li je uopšte trebalo dirati u sve to...

... Nekako, javlja se skepsa posle ovoga...

  

 • Komentari (2)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Telegon
  Translator
  15.10.2021. 21:36
  Slabo. Nije ovo nikakva umetnost, već jeftina reciklaža viđenih superherojskih filmova umotana u skupe vizuelne efekte i još skuplju reklamnu kampanju.

  Naravno, od ovakvog filma se umetnost ni ne očekuje, već zabava - a da me zabavi je uspeo. Ipak, sudeći po materijalu za scenario, šteta je da film nije učinio bolje, a bolje se moglo - da se otišlo samo malo dublje u građenje likova, u psihološku podlogu, ovo bi moglo biti nešto što bi imalo i neku težinu i smisao. Ipak, govoreći o filmu u kontekstu onoga za šta je osmišljen, a to je da zabavi i pruži kvalitetne CGI akcione scene, u tome se uspelo. I zato - lična ocena: 6/10.
 • JoxerTM
  eXtreme member
  14.10.2021. 20:21
  Šta kažeš, kafić ćirs je glavni lik u filmu? Ajd' ti moj to nek gleda ko hoće, ja preskačem. Pa jebote nema filma koji taj nije ukvario, gledljivo je jedino kad ga stave da ima samo 2 rečenice pa se dade podnositi.