Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Antlers - Prilično jezivo

Iako se snimaju u prilično velikoj količini poslednjih godina, dobrih horora baš i nema mnogo. Teme koje se obrađuju u njima beskonačno se recikliraju, a tek sporadično pojavi se neki zaista originalan film za koga bi se moglo reći da je na tragu postamentima žanra. E, sad, Antlers je negde između - ne toliko dobar da bi se smatrao vrhunskim ostvarenjem, ali dovoljno "provetrivljim" da se odgleda "u cugu", te da se s projekcije ne izađe razočaran u svrhu njegovog postojanja.

Uostalom, producent ovog filma jeste Guillermo del Toro...

U zabačenom oregonskom rudarskom  gradiću živi 12-godišnji Lucas, sa svojim sedmogodišnjim bratom i problematičnim ocem. Kada oca-narkomana zaposedne misteriozno rogato biće iz starosedelačke mitologije, u gradu dolazi do krvoprolića. Tada sve ostaje na lokalnoj Lucasovoj učiteljici i njenom bratu - lokalnom šerifu...

Reditelj Scott Cooper i do sada se predstavljao s korektnim žanrovskim ostvarenjima -  Hostiles, Black MassOut of the FurnaceCrazy Heart. U slučaju Antlers vidljivo je to da je film mogao da zagrebe i još dublje nego što jeste, pogotovo u drugom delu kada se pretvara manje-više u rutinski žanrovski obraac. Međutim, neke pokrenute ideje deluju zaista jezovito, kao i njihove izvedbe, što čini da se ovaj film izdvoji iz kaljuge prosečnosti.

Mali Jeremy T. Thomas kao dečak Lucas prilično nosi film, dok su ostali glavni likovi Keri Russell kao njegove učiteljice, i same zlostavljane u detinjstvu od svog oca, a pogotovo njenog brata-šerifa (Jesse Plemons), ipak manje uverljivi u dočaravanju jeze koja prati celokupnu radnju. Neke scene, nazovimo ih kanibalizma, kao i one u kojima učestvuju dečaci (Lucas i njegov "oteti" brat Aiden, izdvajaju se po svojoj "žestini", dok neke potpadaju pod "kliše", što dodatno otežava svrstavanje ovog filma među "vanvremenska" ostvarenja. Ipak, čini mi se da "plusevi" prevazilaze "minuse", tako da "Rogovi" (kako su ih krstili srpski distributeri" odnosno "Duhovi tame" (kako su ih krstili hrvatski distributeri), ipak, jesu vredni gledanja (a, zapravo, "Antlers" u prevodu jesu isključivo "Jelenski rogovi". Već postoji film koji je kršten kao "Rogovi" - u pitanju je Horns iz 2013. godine, i da - i on jeste "baš dobar").

Pa, ako volite horore, bilo oni rogati ili ne, ovo jeste pravi film za vas!

  

  • Komentari (5)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    26.12.2021. 19:34
    Meni se nije svideo, scenarista je imao dobru ideju ali lose je realizovana skoro u svim segmentima, dva su komentara dovoljna, slazem se sa njima.
  • puppet_master
    eXtreme member
    26.12.2021. 19:22
    Beše potencijala, pre svega Keri Russell i Jesse Plemons su prilično dobri glumci, potom ambijent američke ruralne rudarske sredine bude (meni) opako dobar i na fotografiji, kamoli na filmu ako mu se znalački priđe. Onda je tu i naravno sam Wendigo mit koji vapi za obradom u nekom produkcijski potkovanijem filmu za razliku od gomile dosadašnjeg đubreta.  Konačno je tu i malac, Jeremy T Thomas, koji svojom pojavom krade (po meni) svaki kadar i ostavlja daleko najupečatljiviji utisak ovde. 

    Kako je to sve uspelo da ostane neiskorišćeno...alal vera. 
    Scenario je morao biti bolji, nakraće. 

    Nije krš film ali bome mi nije ni po čemu ni dobar. 
  • dzindzin16
    eXtreme member
    16.12.2021. 23:03
    Propustena sansa za dobar film.Ambijent, ta atmosfera, moralo je biti bolje.Lose ukomponovana verzija ZLA(ako je to bas i zlo) koje se pojavljuje.Nekako amaterski, bolje receno u stilu 80-ih.Pocetak veoma dobar ali veoma, za danasnje kvazi horore.Ide radnja nakon toga super.Izmaglica u planinskom gradicu, sipi kisa, depresija, turobno.Rasplet nekako previse obican, da bi usledila ono bas preporuka od mene.Ipak, svakako preporucujem da se ovom da sansa.Ako nista drugo(kako kome) bolji je od dosta novijih djubreta.Hvala na prevodu
;

{{message}}

{{item.title}}