Antlers - Prilično jezivo

Iako se snimaju u prilično velikoj količini poslednjih godina, dobrih horora baš i nema mnogo. Teme koje se obrađuju u njima beskonačno se recikliraju, a tek sporadično pojavi se neki zaista originalan film za koga bi se moglo reći da je na tragu postamentima žanra. E, sad, Antlers je negde između - ne toliko dobar da bi se smatrao vrhunskim ostvarenjem, ali dovoljno "provetrivljim" da se odgleda "u cugu", te da se s projekcije ne izađe razočaran u svrhu njegovog postojanja.

Uostalom, producent ovog filma jeste Guillermo del Toro...

U zabačenom oregonskom rudarskom  gradiću živi 12-godišnji Lucas, sa svojim sedmogodišnjim bratom i problematičnim ocem. Kada oca-narkomana zaposedne misteriozno rogato biće iz starosedelačke mitologije, u gradu dolazi do krvoprolića. Tada sve ostaje na lokalnoj Lucasovoj učiteljici i njenom bratu - lokalnom šerifu...

Redotelj Scott Cooper i do sada se predstavljao s korektnim žanrovskim ostvarenjima -  Hostiles, Black MassOut of the FurnaceCrazy Heart. U slučaju Antlers vidljivo je to da je film mogao da zagrebe i još dublje nego što jeste, pogotovo u drugom delu kada se pretvara manje-više u rutinski žanrovski obraac. Međutim, neke pokrenute ideje deluju zaista jezovito, kao i njihove izvedbe, što čini da se ovaj film izdvoji iz kaljuge prosečnosti.

Mali Jeremy T. Thomas kao dečak Lucas prilično nosi film, dok su ostali glavni likovi Keri Russell kao njegove učiteljice, i same zlostavljane u detinjstvu od svog oca, a pogotovo njenog brata-šerifa (Jesse Plemons), ipak manje uverljivi u dočaravanju jeze koja prati celokupnu radnju. Neke scene, nazovimo ih kanibalizma, kao i one u kojima učestvuju dečaci (Lucas i njegov "oteti" brat Aiden, izdvajaju se po svojoj "žestini", dok neke potpadaju pod "kliše", što dodatno otežava svrstavanje ovog filma među "vanvremenska" ostvarenja. Ipak, čini mi se da "plusevi" prevazilaze "minuse", tako da "Rogovi" (kako su ih krstili srpski distributeri" odnosno "Duhovi tame" (kako su ih krstili hrvatski distributeri), ipak, jesu vredni gledanja (a, zapravo, "Antlers" u prevodu jesu isključivo "Jelenski rogovi". Već postoji film koji je kršten kao "Rogovi" - u pitanju je Horns iz 2013. godine, i da - i on jeste "baš dobar").

Pa, ako volite horore, bilo oni rogati ili ne, ovo jeste pravi film za vas!

  

  • Komentari (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • KrazyM
    Senior translator
    09.11.2021. 13:21
    Dobar film. Dovoljno jeziv gdje treba biti, glumci su na razini, pogotovo mi se svidio glavni klinac Lucas koji doista kako recenzent kaže "nosi cijeli film". Ugasiti svjetla i pogledati Antlers u tišini za potpun doživljaj ovog pomalo klasičnog horora.