Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Vigil - Ubojstvo pod morem

Podmornice sa svojim skučenim kabinama i uskim hodnicima, klaustrofobične su, te na njima vrijedi posve drugačiji životni sustav no na kopnu. A kada je riječ o nuklearnoj podmornici na ratnom zadatku, obrana odvraćanjem, pravila su još žešća no inače. Još ako kažem da je Vigil, nova thriller serija - BBC produkcija sa zavidnim budžetom, gotovo da ne morate čitati ovaj osvrt. Možete slobodno navaliti na binđanje, šest epizoda po sat vremena, taman koliko treba. O čemu se u ovoj napetoj BBC seriji radi?

Kada se desi smrtni slučaj na nuklearnoj podmornici, bez obzira na mornaričke želje i protivljenja, istragu vodi policija iz Glasgowa. Naime, navodno predoziranje podčasnika na podmornici, desilo se u škotskim teritorijalnim vodama. Šef policije Robertson - Gary Lewis, šalje svoju najbolju inspektoricu, Ammy Silva - Surran Jones, da vodi istragu pod vodom, na nuklearki. Pravila su na podmornici posve drugačija no na kopnu, pa čim Amy dokuči da je riječ o umorstvu, počinju podmetanja. Na sreću, Amy ima pomoć na kopnu. Njena policijska i životna partnerica Kirsten Longacre - Rose Leslie, paralelno vodi istragu u Glasgowu. I ona se suočava s ometanjem, zataškavanjem, pa i opstruiranjem istrage. Njih dvije se toliko poznaju, da Kirsten šalje poruke na podmornicu Vigil, kolegici Amy, koje samo ona može dešifrirati. Amy s druge strane ne smije slati poruke zbog prisluškivanja, jer ruske podmornice i brodovi su u lovu na Vigil.

Jasno da to znači da je istraga prerasla obično umorstvo. Sve se pretvara u prvoklasni špijunski thriller, sa zavjerama na sve strane. Amy pati od klaustrofobije, jer je preživjela utapanje u prometnoj nesreći. Dodatno joj otežava zadatak i to što u baš nikoga ne može imati povjerenja. Na čitavoj podmornici čini se da nitko nije na njenoj strani. A svi su protiv nje. Čak i vrijeme nije na njenoj strani...

Prvoklasne BBC serije gotovo da nikada ne razočaraju. Ako postoji trade mark u serijama, BBC je svakako pri vrhu. Još kada se uloži i pozamašan novac u produkciju, dobijete Vigil. Sjajnu, napetu thriller seriju, prožetu špijunažom, intrigama, pa na momente i neizostavnom politikom. Casting je uobičajeno dobar, britanski. Sjajna Surran Jones - )Scott & Bailey, The Secret of Crickley Hall) tumači glavnu ulogu,. Njenu partnericu igra Rose Leslie, vrlo dobra škotska crvenokosa glumica. Nju najviše pamte fanovi Game of Thrones, igrala je divljakušu s One strane zida - Igrytte, potom je glumila i u popularnoj seriji Downton Abbey.

Od tehnikalija još bih izdvojio odličnu muziku, koja uključuje Agnes Abel i Novo Amora. Serija je snimana većinom u Škotskoj, a prvu epizodu vidjelo je u Britaniji na BBC 1, čak 10,2 milijuna ljudi. Što Vigil čini najgledanijom novom serijom u 2021. godini. Gotovo da ni ne treba bolja preporuka.

A sada još malo o samoj seriji. Vigil počinje kao klasična istraga o umorstvu, no s vremenom preraste whodunit okvire. Kada se stvari okrenu na špijunažu pa i moguću sabotažu, serija skrene u neke druge vode. Ja nisam neki veliki fan špijunskih zavrzlama, no kod Vigil mi se sviđa što je špijunski žanr isprepleten klasičnim thrillerom. Osim thriller napetosti serija posjeduje i akcijski ritam, upravo zahvaljujući tom dodatku špijunskih intriga. Isto tako, sam interijer podmornice je idealan za intrige i napete scene. Nitko pod morem ne živi po pravilima koja vrijede na kopnu. Zapovjednik je gospodar, apsolutni i neprikosnoveni, no u patroli ima pod sobom više od sto ljudi. Teško je znati sve o svakome. Bilo tko može imati neke svoje mračne tajne. A kada sposobna istražiteljica iskopa neke od tih tajni, ljudi koji nemaju veze s umorstvom okrenu se protiv nje. Može se reći sama protiv svih. Surran Jones je majstorski odigrala inspektoricu Amy. Ako bih sitničario, eventualno bi zamjerio showrunneru Tomu Edgeu i producentu George Aza-Selingeru, prečestu uporabu flash-backova vezanih za Amynu prošlost. No to je vjerojatno u službi karakterizacije likova, gdje se kod europskih autora stavlja naglasak na priču. Zbog toga i jesu toliko bolji od američkih serijala, gdje je naglasak na akciji i prolivenoj krvi. No to ne znači da Vigil nije napeta i uzbudljiva serija. Naprotiv, kao što sam već napisao špijunski dio priče naglasak stavlja upravo na fizičku akciju i utrku s vremenom.

Serija je idealna za bindžanje, nemate razloga za preskočiti ovu novu BBC uspješnicu. Šest napetih jednosatnih epizoda preleti u trenutku. Zabava je zagarantirana, naravno ako volite thrillere. Ako je netko fan špijunskih zavrzlama, taj bude dobio dodatnu vrijednost.

Trivia: Britanija je jedna od šest nuklearnih sila koja ima i svoje nuklearne podmornice. Njeni tehnološki biseri su iz klase Astute i klase Veteran. Svaka od njih vrijedi 1.8 milijardi dolara! Svaka od tih skupih nuklearnih podmornica ima mogućnost lansiranja projektila velikoga dometa. To znači da nikada ne znaš točno gdje su pod morem, no znaš da si cijelo vrijeme na nišanu. Politika odvraćanja, ili politika zastrašivanja. Dođe na isto.

  • Komentari (14)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • DurmitoracŠljivo
    Active member
    19.12.2021. 10:54
    Baš ugodna priča , ispričana ispod vode i sa djelovima kopna . 
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    17.11.2021. 22:31
    Moze i iz 1981 koji vecina, ne IMDB i kompanija da ne smara, smatra najboljim npr. Stavio sam prvi koji sam se setio.
  • JoxerTM
    eXtreme member
    17.11.2021. 22:17
    Neam taj Das Boot, ali imam iz 1991:

    [tube]YVxXbTk-zsQ[/tube]

    Tongue
;

{{message}}

{{item.title}}