Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

My Son - Zanimljiv pokušaj, ali...

Christian Carion je nagrađivani francuski reditelj koji je 2005. godine snimio ratni Joyeux Noël, za koji je i dobio mnoge nagrade na prestižnim svetskim festivalima. Godine 2017. snimio je triler Mon garçon, koji, uprkos svojim pokušajima uvođenja inventivnih metoda u scenarističku matricu (glavnom glumcu uopšte nije bio dat scenario pre snimanja scena), i nije baš nešto slavno prošao ni kod publike ni kod kritičara. Bila je to priča o otuđenom ocu, kome nestaje sin u dečjem kampu, pa on, uz pomoć svoje bivše žene nastoji da reši misteriju pred kojom se našao. E, ali to nije bilo dosta Carionu, pa je četiri godina kasnije odlučio da u Velikoj Britaniji snimi i "remake" svog francuskog trilera, ovaj put dodelivši glavne uloge Jamesu McAvoyu i Claire Foy...

...valjda nadajući se da će razmažena, u ovom slučaju valjda pre engleska nego američka publika, učiniti ono što nije francuska četiri godine ranije.

Zapravo, ako se smetne s uma da je My Son gotovo istovetni remake Mon garçon, najnoviji film, smešten u škotske vrleti može da bude sasvim solidan triler. Zapravo, začuđujuće je to da Carion nije malo više "razradio" oporu priču, koja koketira s mnogim žanrovima, od industrijske špijunaže, do pedofilstva. Zašto to nije uradio, verovatno ni njemu samom nije jasno, jer u oba slučaja, i francuskom i onom kasnije, imao je mogućnost da načini delo koje bi ga svrstalo u sam žanrovski klimaks. Da li se pribojao nečega? Ili, jednostavno, nije umeo da "iscedi stvar" do kraja? Tek, ostaje žal što u bar jednom od ova svoja dva "pokušaja" nije napravio triler vredan bar ikonografiji koju je ovaplotio Liam Neeson u njegovim "osvetničkim" filmovima serijala Taken, ako ne već da predstavi žanrovski vrh svojstven, recimo, trilerima Davida Finchera.

Gledati ili ne?

Odaberite jednu verziju - francusku ili ovu novu. Treba pogledati kao eksperiment. Ako baš hoćete da upoređujete - setite se akcija oko Lisbeth Salander - pa vam možda i neće biti besmisleno da gledate jedan film u dva "izdanja". Ali, verovatno da hoće...

Mada meni ta priča o "nedavanju scenarija glavnom glumcu" deluje pomalo kao "marketinški trik". Jer, ako Guillaume Canet pre četiri godine i nije znao šta će ga "snaći", James McAvoy je mogao da nasluti (ako se već radi remake), zar ne?

  • Komentari (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Tom Brady
    Active member
    24.11.2021. 22:09
    Priča je ok, ali je film pomalo konfuzan i zbrzan. Nije loš, ali moglo je to dosta bolje.
  • rijeka00
    eXtreme member
    13.10.2021. 20:07
    iskreno,ništa posebno,za pogledati ok,ali puno više sam iskreno očekivao...5.5/10...
  • beogradski
    eXtreme member
    29.09.2021. 18:17
    Odlican film
;

{{message}}

{{item.title}}