Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Angela Black - Anđela bljak

Malo slobodniji prijevod naziva serije, ekspresivan je način da odmah na početku iskažem što mislim o ovoj ipak ispodprosječnoj britanskoj seriji. Obično napišem da su britanske serije svojevrsni trade mark kvalitete, no ta pravila nisu univerzalna, niti vrijede za sve ikada snimljene britanske serije. Prije dva tjedna pisao sam osvrt na solidnu Netflix- dramsku seriju Maid, koja se bavi nasiljem nad ženama. Angela Black ima otprilike istu tematiku, no ni blizu nije utisku koji je na mene ostavila Maid. Istini za volju, Angela Black nije drama, već thriller. I to ispodprosječan thriller, koji kao najveću priču u priči ima reference na Highsmith/Hitchcock uspješnice. No svejedno je do zla boga neuvjerljivo i ispodprosječno ostvarenje. Da ne spojlam previše, o čemu se radi u ovoj šestodijelnoj mini-seriji?

Naizgled skladni brak Angele - Joanne Froggatt i Oliviera - Michiel Huisman, ima svoju mračnu stranu. Olivier je uspješni biznismen, no Olivier ima problema s kontrolom bijesa. Zato Angela svako malo ima bliski sudar s vratima, ili se okliznula i pala. Ili ju je nehotice ozlijedio jedan od njenih sinčića (znate kakvi su male psihopate u tim godinama). Nema snage priznati da je muž mlati i zlostavlja.

Kada Angela pukne po stoti put, Olivier se skrušeno vraća i moli za oprost. Bračna scena koju Angela već zna citirati, gadi joj se sve to, no izlaza nema. Ili možda ipak ima? Jednog večeri Angeli priđe mladić i predstavi se kao Ed - Samuel Adewunmi, privatni istražitelj. Ispriča Angeli čudnu priču o Olivieru, koji ga je unajmio da je ubije ili joj nanese zlo, jer se boji da ga ne ostavi i dobije starateljstvo nad dječacima. Edu je navodno puna kapa Oliviera i želi pomoći jadnoj Angeli, koliko god to čudno izgledalo, a izgleda najblaže rečeno kao čudna priča. No, Ed je ušao Angeli u glavu, a razvoj događaja je takav da Angela misli da je gotova, da je Olivier bude smaknuo, ako ona ne krene prva u akciju.

Čitav svijet je protiv Angele i trebat će joj sva pomoć koju može dobiti. No, izgleda da Angela jedino može računati na Angelu, a i to joj slabo ide. Olivier ju je godinama odvajao od društva, te je Angela sama protiv svih...

Ovakvih thrillera se snimi more Sredozemno, svake uboge godine. Zašto je baš ovaj pretvoren u mini seriju, to je pomalo zagonetka. Vjerojatno zbog braće Williams, koji imaju kredita zbog uspješne serije The Missing (2014) i Liar (2017). Braća Williams su kreatori ove slow burn pričice s pomalo ukočenom Joanne Froggott u glavnoj ulozi - Anđele Bljak. Ona je inače bila i glavna glumica u Liar, seriji koja je kudikamo bolja od Angela Black. Znam da proglasiti neku glumicu manje simpatičnom, znači zamjeriti se umjerenim štovateljima engleskih serija. No na mene je ostavila utisak Drvene Marije, s čvrsto stegnutim tankim usnicama i istim izrazom lica kroz svih šest epizoda serije. Niti osmijeha, niti nekoga razumljivog, povremenog izljeva bijesa. Nikako se nisam mogao emo povezati s njom kao maltretiranom ženom. Na trenutke sam osjećao i sućut prema Olivieru, no ni on nije puno bolji lik od Angele. Onda sam prestao navijati za bilo koga u seriji i čekao kraj i neminovni obrat. A kraj/obrat je tek priča za sebe! Angela koja pet i pol epizoda ima nisku razinu samopouzdanja, a još niži IQ, odjednom postaje master-mind? I tako, kraj mi je pomalo neuvjerljiv, početak pomalo dosadan, sredina pak iritirajuća. Zato sam i napisao podnaslov Angela Bljak, neuobičajeno oštro i zajedljivo. No nisam si mogao pomoći.

Nakon ovakva osvrta, besmisleno je da vam kažem da li gledati ili ne gledati seriju? Imao je ITV- britanski tv div i boljih trenutaka. Ipak je to tv kuća koja djeluje od 1955. godine, pa je jasno da tu i tamo ima i osrednjih trenutaka. No oni bolji trenuci su ipak u debeloj prednosti. Nadam se da braća Williams imaju još aduta u rukavu, pa im ovo bude samo jedan osrednji trenutak u karijeri. Za Joanne Froggott nisam siguran da bude ime koje samo po sebi privlači gledatelje. Vrijeme bude pokazalo da li sam bio prestrog, ili sam bar djelomično u pravu.

Trivia: Michiel Huisman (markantni Daario Naharis iz Game of Thrones, te Steven Craine - The Haunting of Hill House), koji tako zgodno izgleda kao klasični britanski gentleman, u stvari je rođeni Nizozemac!

  • Komentari (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • marina-budimir
    Active member
    13.12.2021. 13:52
    Uzalud robinovih 123456789 pa i 10 poučnih recenzija. SmileAli sad je barem jasno da mu treba vjerovati
  • 13.12.2021. 13:09
    Na nagovor supruge sam protraćio 6 sati života i pogledao ovo "ostvarenje".Najbolji lik u seriji je zec koji je brutalno ubijen,ali se bar spasio daljeg učešća u ovom nazovi trileru. Recenzija je veoma blaga i ne oslikava ni približno koliko je loša serija.Ljudi,učite na tuđim greškama,zaobiđite ovu bedu od serije.
  • zrajic
    member
    12.12.2021. 14:59
    Vrlo oštar komentar,ali dobro je znati da ne gubimo vrijeme na loše,kad ima tako dobrih (mini)serija.Hvala
;

{{message}}

{{item.title}}