Bez čuda u Wonder Woman

Ne može baš da se kaže da je Wonder Woman loš film, ali, svakako nije od onih nezaboravnih koji krase superherojsku galaksiju!

Velika pomama vlada među kritičarima i fanovima superherojskih filmova, kada je reč o kritikama na ovo ostvarenje. O tome svedoče zaista visoke ocene na mnogim značajnim i manje značajnim internet sajtovima i medijima, generalno. Samo su retki koji se usude da tvrde, da Wonder Woman baš i ne donosi ništa epohalno u svet filma, odnosno nešto što već bezbroj puta nije razrađivano na uspešan ili manje uspešan način.

Dobro, smeštanje priče u Veliki (čitaj "Prvi svetski rat"), nešto je novo. E, u toj zbrci se našla hrabra Amazonka Dijana rešena da spase svet i ljude od uništenja, to jest, da pronađe ispostaviće se svog brata antičkog boga Aresa, koji je među ljude doneo svu tu pakost, zlobu i uništenje. Tu je i lepi britanski špijun, koji ukrade formulu za strašni nemački nervni gas, sklepan u tajnoj laboratoriji od strane nedefinisane turske naučnice i koji treba da donese prelomnu prednost Nemcima u dane neposredno pre nego što njihove glavešine potpišu primirje Velikog rata. Da li će lepa Amazonka i njeni pomagači uspeti da osujete plan boga Aresa i zlih Nemaca potpomognutih Turcima? Predvidljivo, zar ne?

Iako film ima nekoliko "caka", pre svega nastalih u dodiru dve civilizacije (one "ljudske" i one "amazonske"), čini mi se da je baš u toj sferi "humora" najviše podbacio. Akcionih scena ima na pretek, i mahom su po principu "udri me do zore" (dakle, korektno odrađene za ovu vrstu žanra). Ali, likovi su manje-više klišetizirani u tolikoj meri, da ostavljaju utisak "već po sto puta viđenog".

E, sad, postavlja se pitanje zašto je film tako dobro prošao kod kritičara i "kritičara". Ako se zanemari faktor "plaćenih" recenzija, ono, ipak, ostaje da negde u svoj toj ratnoj gunguli Wonder Woman nosi neku, ako ne "plemenitu", onda "ohrabrujuću" poruku da neka sila bdi nad nama (Amazonka?) i čuva ljudsku vrstu od totalne propasti. U ovo doba kada se svakojaki ratni pokliči čuju na sve četiri strane sveta, izgleda da su autori (producenti?) pogodili trenutak. Meni je, lično, osećaj koji je pobudio Captain America: The First Avenger ostao nedosegnut. Ali, filmovi zato i postoje, da se nekom sviđaju, a nekom baš i ne, da ih svako doživljava na različit način, pa ostavljam mesto i da neko može uživati u ratnim događajima Kapetana Čudesne Žene...

 • Komentari (22)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • dacan
  member
  26.06.2017. 23:23
  treba sačekati bolji kvalitet snimka filma pa ga onda komentarisati
 • Platan
  Banned user
  22.06.2017. 16:58
  Odlično, po IMDB spadate u 1,9% onih kojima se film ne dopada.
 • alexn96
  member
  22.06.2017. 15:35
  Kao neko ko cak vecinom ne voli filmove sa superjunacima moram da kazem da me je film odusevio. Akcione scene su fantasticne, film za nijansu mracniji i ozbiljniji od ostalih taman kolko je potrebno. Dvoje glavnih likova se savrseno upotpunjuju. Humor simpatican i na mestu za razliku od tinejdz adolescentskog humora u pojedinim marvelovim filmovima (citaj deadpool). Prica i scenario takodje dobri. Prisutan je broj melodramaticnih i superjunackih klisea ali u ovom filmu je to samo dobra stvar jer emotivan naboj + adrenalin = dobra zabava. Losa stvar je sto u drugom delu filma film nekako uspori ali brzo povrati ritam. Za nijansu vise efekata nego sto bi trebalo a glavna zamerka je nedovoljno posvecivanje paznje negativcima. Posto sam ga gledao na velikom platnu ocena 9 ili cak 9,5/10 ali za one koji ce ga gledati na kompu bi pribliznija ocena bila 8 ili cak 8,5/10