Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

The Wall

THE WALL Doug Liman

Irački rat je netom završen, kreće obnova zemlje, no oružani incidenti više su pravilo no izuzetak. Iz američke baze, na poziv za pomoć grupi građevinaca i zaštitara, uputili su se snajperista Shane Matthews i njegov pomoćnik marker, Alen Isaac. Nakon 22 sata strpljivoga čekanja i osmatranja sa položaja na mjesto ubojstva građevinaca i zaštitara, Mathews donosi kobnu odluku da se spusti i provjeri na otvorenom scenu zločina. On pada pode paljbom iračkoga snajperiste, a njegov pomoćnik Alen Isaac bude ranjen u nogu pri pokušaju da ga izvuče u sigurnost. Sve što je između Alena i smrti je stari urušeni zidić iza kojega se skriva usred Iračke pustinje. Počinje napeta igra mačke i miša, jer je s druge strane Juba (Duh) legendarni neuhvatljivi irački snajperista, odgovoran za više od 35 potvrđenih ubojstava.

Odlična psihološka napetica koja definitivno može iz ratne preći u kategoriju thrillera, jer je čitav film u stvari nadigravanje između iračkoga snajperiste i američkoga vojnika prikovanoga iza zidića u iračkoj pustinjskoj vukojebini.

Film je režirao iskusni Doug Liman (Edge of Tomorrow, Mr. & Mrs. Smith...), tako da se potencijalno razvučena klaustrofobična situacija gdje sve ovisi o jednom jedinom liku, pretvara maltene u akcijski film.

Brza izmjena kadrova, dobra montaža krupnih planova sa širokim rakursom snimanja, svi trikovi su jako dobro upotrebljeni, te ovaj film nijednoga trenutka ne skreće u monotoniju šah-mat situacije u kojoj se nalazi glavni junak prikovan iza zida.

Ono što uvijek iznova neki film čini dobrim ili lošijim ostvarenjem je priča. Ovdje priča ima glavu i rep, mada se većim dijelom filma čini da razgovor između dva protivnika na vrelini sunca, bude obično psihološko nadigravanje. No, ipak, nije tako, jer je taj njihov dvoboj riječima značajan po radnju filma u velikoj mjeri.

Film je nastao u produkciji Amazon Studio, velike kompanije, a po priči koju je napisao DwainWorrell, koji ipak nije „prošao“ užase iračkoga rata, već je običan profesor engleskoga jezika. No, da bi film stvarno bio uvjerljiv s vojne strane pobrinuo se legendarni američki vojni snajperista Nicolas IrvingThe Reaper“, koji je bio stručni savjetnik na snimanju filma.

Film je u potpunosti posvećen psihološkom nadigravanju dvoje protagonista, a kamera je 90 % filma na mladome protagonistu Alenu Isaacu, te film u biti on nosi sam na svojim leđima. Odličnu ulogu je odigrao Aaron Taylor-Johnson, već stvarno iskusni blockbuster glumac (Nocturnal Animals, Avengers: Age of Ultron Godzilla Captain America: The Winter Soldier...)

Ono što ovaj film čini tako dobrim za gledanje je činjenica da bude istovremeno zadovoljio apetite i zahtjevnijih gledatelja, kao i ljubitelja adrenalina. Bit će zanimljiv ljubiteljima psihološkoga nadigravanja, kao i ljubiteljima ratnoga filma. U glavnom, mogu preporučiti film dosta širokom auditoriju, posebno ljubiteljima napetica.

 

 • Komentari (5)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • 10.08.2017. 14:38
  Uzz
 • milekan
  member
  10.08.2017. 12:22
  Zamorno, na momente cak i dosadno, pogotovo na ovoj vrucini...
 • 09.08.2017. 16:45
  Klasična američka priča ............ kuku njima jadni njihovi vojnici pate i preživljavaju strahote dok spašavaju svijet od samih njih .......... a sličnih filmova tipa da lik nagazi na minu pa presstoji na njoj čitav film itd ... ima na stotine ......... nadao sam se nekom zapletu da malo mrdnu od početne tačke a oni ustvari potrošili za čitav film otprilike tri hiljade dolara i ostalo im kusura da odu na hamburgere svi glumci zajedno sa režiserom TUPSONOM
;

{{message}}

{{item.title}}