Message from the King - vreme krvave osvete

recenzije filmova i serija

11.08.2017.

Message from the King - vreme krvave osvete

Režija: Frabrice du Welz

Jacob King dolazi iz Cape Towna u Los Angeles da pomogne mlađoj sestri Bianchi koja je upala u nevolje. Krči put kroz dno dna u siromašnom kvratu L.A. Prostitutke i droga, jeftine i prljave sobe u ćumezima. Ne treba mu dugo da u mrtvačnici prepozna unakaženo i izmrcvareno sestrino tijelo.

Jacob nije tip koji odustaje, želi istjerati stvari na čistac. Prvo se sukobljava s kvartovskom bandom dilera i nasilnika. Njegov put do istine skida veo po veo dekadentnoga i poremećenoga društva L.A. Što dulje pliva, voda je sve prljavija, a „ribe“ su sve veće i veće. Na kraju Jacob mora ići do kraja da spasi i vlastiti život, jer u igri su i korumpirani političari, policija, bogati pedofili, a i narko banda nije odustala od osvete. Svi žele osim novca, da prljavštine ostanu zakopane i Jacoba mrtvoga...

Svi mi volimo pogledati filmove gdje pojedinac uzima pravdu u svoje ruke. U svakome od nas čuči „mali osvetnik“ koji bi samo tako posmicao loše dečke, da može i smije. Što pravni sistem, što društvene norme, čine pradavni zakon „oko za oko, zub za zub“ danas nemogućim. No to nas ne spriječava da uživamo u digitalnom svijetu pravde i nepravde, gdje je moguće da pojedinac osveti sve nas. Sve nepravde kojima smo tijekom života izloženi.

Zato ne čudi velika popularnost filmova i filmskih serijala, koji čine da se osjećamo bolje, kada pravda bude iskupljena u krvi: Death Wish sjajan serijal u kojemu Charles Bronson bez oklijevanja uzima stvari u svoje ruke. U novije vrijeme serijal Taken, gdje Liam Neeson uz manje ili veće teškoće, slaže na gomilu, drznike koji su krenuli na njegovu obitelj. Što reći tek za ultranasilnoga John Wick, koji i zbog šteneta može likvidirati cijeli kvart negativaca.

Film Message from the King na prvi pogled može izgledati nalik na spomenute serijale osvetničkoga bijesa. Naročito jer ga je napisao dvojac Oliver Butcher Stephen Cornwell, dečki koji su napisali scenarij za Neesonov Unknown. No, dosta ljubitelja nasilja tipa: „ubi sve i vrati se sam“ bit će pomalo razočarano. Naprosto nije takva vrsta tempa, kao u John Wick.

Naš junak Jacob King (sjajni mladi Chadwick Boseman) je više čovjek od krvi i mesa, a manje stroj za ubijanje. On se mukotrpno probija kroz pokvarene strukture visokoga društva, manje ubijajući, više krvareći. No nikada ne odustaje, ide do samoga kraja, mukotrpno, bez obzira koliko ga to koštalo.

Rezultat je dobro napisano, dobro snimljeno filmsko djelo. Možda malo manje blještavo, no što smo navikli od sličnih američkih filmova, no ovo su ipak producirali Europljani - Canal+, Ciné+, Entertainment One Features. Preporuka ljubiteljima dobrih thrillera, no nije tipični štanceraj, gdje naizgled superjunak ubije sve i odjaše u suton.....

 • Komentari (6)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • 15.08.2017. 22:57
  Film je dobar kakvi su izlazili u zadnje vreme ovaj vredi pogledati
 • 15.08.2017. 19:56
  meni je bio neobično dobar...
 • Madafaka
  Translator
  15.08.2017. 14:44
  Scenario već 100 puta vidjen i dobrano izlizan! Smor!