Halloween Ends - Da li je konačno kraj?

Iskustvo govori drugačije...

... nažalost.

Kada je veliki majstor John Carpenter snimio 1978. godine Halloween možda se i nadao da će njegovo delo biti upisano u legende žanra, inspirišući nastanke i nastavaka, ali, ne verujem da je očekivao da ih bude baš toliko, koji, u principu, ne donose ništa novo. Bilo da su u pitanju ributovi, rimejci, obični nastavci, kuke i motike...

Dobro, David Gordon Green se malo izdvojio "svojom trilogijom" - HalloweenHalloween KillsHalloween Ends - smišljajući originalan "recept" da se, jednostavno, uopšte ne obazire na sve prethodne brojne nastavke, već da svoju priču "nasloni" direktno na Carpenterov original iz 1978. godine (kao da ostali filmovi nisu ni postojali), nudeći nam tako koliko-toliko originalan način za isplivavanje iz prilično deprimirauće situacije u koju je franšiza do tada već zapala. 

Međutim...

Poslednji deo "trilogije" - naslovljen Halloween Ends - zapravo, ne nudi neki bog-zna-kakav napredak po pitanju kvaliteta. Oni koji su očekivali "spektakularno finale" ostaće prilično razočarani. Standardna "tipska", "generisana" ili već kako hoćete da ih formulišete - rešenja - i ovde su prisutna u neopravdavajućim količinama. Istina, "fokus" je donekle pomeren sa Michaela Myersa, pa je u centru pažnje odnos koji imaju lokalni "otpadnik" Corey Cunningham i unuka Jamie Lee Curtis - Allyson. Jer, u prethodnom filmu zli Majki je pobio roditelje Allyson (ups... ko nije gledao...), i mada su mu tada lokalci došli glave (ili nisu?) Jamie je uzela na sebe da se brine o sad već odrasloj unuci - medicinskoj sestri, a usput piše i memoare o mitskoj borbi protiv zlog Majkija. Jedna od Jamienih "fiks-ideja" jeste i da joj pronađe odgovarajućeg momka, pa tako upravo ona upoznaje je sa tihim momkom, koji nakon što je proizrokovao strašan incident u svojoj prošlosti, sada radi u automehaničarskoj radnji svog oca otuđen od svih. Gradić Hadonfild već neko vreme ne posećuje zli Majkl, sve s svojom kožnom maskom, ali su priče o ubistvima ostale, pa se pred svaku Noć veštica žitelji prilično uzmuvaju. E, pa, Halloween dolazi i ove godine, pa je bilo potrebno snimiti i novi film na tu temu. I ponovo "oživeti" zlog Majkija. Kako će se Allyson i njen izabranik depresivne prošlosti u svemu snaći?

Da je ovo izdvojen film, da nema veze sa franšizom, niti dodira s zlim Majkijem, mogao je biti standardno podnošljiv hororčić. Međutim, breme prethodnih dela učinilo ga je prilično "bledim" u odnosu na ono što smo već imali prilike da vidimo, ne nudeći nam ama-baš ništa novo što bi mu obezbedilo duže sećanje. U svemu tome čak i Jamiene meditacije o zlu (kojim vrcaju njeni "memoari" deluju prilično nepotrebno i zamarajuće). Konfekcijski.

Statističari su izračunali da je ovo 13 film franšize. Baš je i vreme da se završi na tom baksuznom broju... 

A, kao kuriozitet za kraj podatak da David Gordon Green sprema i direktni nastavak još jednog kultnog horora - The Exorcist iz 1973. godine. Takođe, prenebregavajući činjenicu da već postoje njegovi (istina mnogo neuspešniji) nastavci...

 • Komentari (37)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Mizi
  eXtreme member
  29.10.2022. 01:31
  Štedite reči, kriza je.
  Živeo Halloween!

 • ar8c
  eXtreme member
  29.10.2022. 00:16
  Da ne širim priču dalje, ako si ti zadovoljan makar i fragmentima ove franšize i ako tu pronalaziš ponešto što ti prija i vuče da se iznova vraćaš temi, onda od mene puna podrška, bez obzira što je moj put malo drugačiji, baš kao i navike po pitanju kinematografije
 • puppet_master
  eXtreme member
  28.10.2022. 17:38
  Nema veze, meni ne smeta, zapravo se držiš upravo poente, suštine sa svim tim reboot, remake, sequel, prequel svinjarijama, koji sami po sebi znaju biti jedan od (istina mnogih) problema sa filmovima danas, nije tu nužno važan jedan, ovaj konkretan film, njegova tema, sudbina pa ni kvalitet.  Film koji je aktuelan btw, te o njemu verovatno ima i previše toga svuda po netu ionako, vidiš da sam se i ja vodio drugim pravcem u postovima, tek na kraju rekoh nešto zbrda-zdola o samom filmu, pomislih da je to najmanje važno, iako mu je ovo zapravo tema i mnogi se (ionako) ne bi složili sa mnom. 

  Tek, u ovom slučaju, zbilja jeste podosta toga drugačije od onoga što bi se moglo očekivati od tipičnijeg današnjeg remake-reboot filma, ne nužno dobro, iako se meni ponešto svidelo, ne bih ti ga preporučio, tu smo iz različitih motiva i poriva. Sa Myersom je i meni uvek sama ta mističnost, svedenost koja ostavlja dosta toga na gledateljima, bilo ono čime je Carpenter zapravo i vladao, ostavio u pravoj meri, zaokruživši svoj film, sve potom je naravno bilo na silu. Te ono mesto gde nam se, tebi i meni, jok meni i njemu, putanje razilaze, je u tome što meni ne smeta išta (pa, previše) u potonjim nastavcima i oživljavanjima, nešto mi se svidi, nešto ne, nešto me udavi, negde se pa hvatam za glavu u neverici nad budalaštinama kojima me poneki od tih delova zatrpava, ali prosto volim da se vraćam mitu Halloweena, liku, potencijalu u kojima se sve pravcima može vozati ta priča, nikada ih ne poredim sa, jasno, originalom, nametalo se to možda, ili ne, samo po sebi. A to što je ovaj film nešto drugačiji i ne vrti (ne sasvim) istu priču unedogled nego pokušava nešto ipak drugo, novo, ne znači da bi ti se možda i dopao, uvrh glave eto ne bi bio, u najvećem svom delu, ono što bi evenutalno očekivao, no užitak mislim da bi ipak izostao, šta znam, ovde je popularno drviti o tome šta će kome da leži ili ne, ja se time bavih godinama, bio plaćen da govorim drugima šta će, kao, voleti, pa mi je i tada, kao i sada, cela ta ideja bez veze, ako te nešto privuče, gledaš, ako ne, fuc.k it, šta tu ima ko da kao osvetljava drumove, cirkus. Možda godi egu ali po meni samo šteti u tom lutanju kroz filmski svet, prelepo je otkrivati sam gomilu filmova, epoha, autora, tema, glumaca, pravaca i sveg već blaga koje ovi mogu nositi u sebi. 

  No da se vratim poenti, nije dakle, ne stvarno, dovoljno biti originalan, pobeći od tipičnih rešenja, mahom uvek loših, unutar ovakog jednog mikrouniverzuma koji nam se stalno iznova servira, valja to uraditi i vešto pre i iznad svega, pa još i zanimljivo, festivali su puni originalnih filmova iz čitavog sveta, to ne znači da su, sami po sebi, silno zanimljivi, vredni pažnje.