Black Adam - Ne ide, pa ne ide

Najnovije superherojsko DC čudo jeste još jedan nadljudski superćorak. Toliko iščekivanja i priče o ovom filmu, a onda džinovsko - "buć". Sklepancija od svega do sada superherojski viđenog, od X-Men i The Suicide Squad, do Eternals i, verovali ili ne - Shazam! - pa još i malo dalje. A, još toliko "netaktički izvedeno", da od originalnosti skoro da nema ni traga.

Istina, početna premisa i nije tako loša. Država Kandak, pre 2600. godina. Savršena civilizacija, koja zbog svoje savršenosti zapada u belaj, kada se pojavi zli pretendent na presto. Onda on svoje državljane pretvara u robove, a sve u nameri da za njega rudare vredni plavi kamen moći od kog ovaj namerava da iskuje krunu. Ali, u njegovoj bezočnosti suprostavi mu se sin jednog roba iz kamenoloma. I, taman kad zli podanici krenu da odseku klincu glavu, ovaj propada duboko u zemlju, gde ga dočekaju dobri čarobnjaci koji se brinu o redu i poretku. Oni mu daju moć da izgovori čuvene reči - "Shazam!" (e, tu već prestaje svaki smisao...) i tako biva rođen superherojski Adam! (Shazam - Adam, skoro pa i da se rimuje...).

Onda, Kandak današnjice. Ili, sutrašnjice, nije baš objašnjeno, pošto se ova mistična (arapska?) zemlja nalazi pod upravom (mistične-zapadne?) organizacije u kojoj vojnici s teškim naoružanjem krstare ulicama i određuju ko sme da pređe iz jednog dela grada u drugi (Izrael-Palestina?). Kandak i dalje nije slobodan, a grupica hrabrih pripadnika "Otpora" u potrazi je za mitskom krunom moći iz pradavnog doba. Glavnu reč vodi lepa Adrianna Tomaz, arheološkinja (valjda?), kojoj su okupatori ubili muža, te je ostala sa svojim buntovnim sinom tinejdžerom. Da dalje ne gnjavim, ona pronalazi mitsku krunu, oslobađa superherojskog Adama iz viševekovnog sna i on joj pomaže u borbi protiv okupatora (ali, pazi sad - u pomoć okupatorima dolazi druga ekipa "superheroja", njih četvoro, neka "Liga pravde" koju čine Doctor Fate! (Pierce Brosnan), Cyclone! (Quintessa Swindell), Atom Smasher (Noah Centineo) i Hawkman (Aldis Hodge) - mutanti (!?) koji rade za dobrobit cele planete i uvek su tu da privedu ruci (zapadne?) pravde svakoga ko pokuša da naruši red i poredak. A, crni Adam upravo to radi (???!!!).

Već ovde je jasno da se izgubila svaka mera u prepisivanju drugih filmova, te se gubi i interesovanje za sudbine glavnih junaka. Svih. A, ima ih. Odnosno, ima onih koji su to mogli biti i koji, u krajnjem slučaju, mogu i samostalno da "nose" film. Ne znam da li je Black Adam najava neke buduće franšize, ali znam da ako je to u pitanju jednostano ne može da se ona tako počne. Utrpavanje likova u Black Adam čini da oni gube svaki smisao, što posebno komično izgleda u slučaju superheroja koje tumače Brosnan i Hodge, koji, očigledno, predstavlaju neko m*do u toj superherojskoj hijerarhiji, ali su ovde "pali kao s Marsa".

Reditelj Jaume Collet-Serra (The CommuterThe ShallowsRun All NightNon-StopUnknownOrphanHouse of Wax) toliko se pogubio želeći da nam predstavi svoje "umeće" i "posebnost", da umesto da nam ponudi priču o jednom "anti-heroju koji voli da ubija" kakav je trebalo da bude Crni Adam, isporučuje "nešto nedefinisano", što, verovatno, može da i bude najneoriginalniji superherojski film modernog doba. Šteta za Rocka/Black Adama, trudio se...

 

 • Komentari (45)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • 06.12.2022. 20:38
  Marvel ...svaki junak ima preslikanu radnju iz prethodnih filmova.... unaprijed znaš tok filma i kraj ... nezanimljivo .
 • AlexDeLarge
  eXtreme member
  29.11.2022. 01:55
  U nedostatku argumenata, idemo na predrasude, spinovanje tj. izvrtanje..., itd.
 • Mizi
  eXtreme member
  28.11.2022. 23:01
  [QUOTE=AlexDeLarge] Super, napisi u temi datog filma detaljnije utiske o istom.
  [/QUOTE]

  Ne smem da navodim, jer tamo nema ništa što bi ti zavoleo, niko ne leti, nema efekata, svi su normalni, nema drekavci i šušumige, niko se ne pretvara u duha, nema zombiji, u bajke prestali odavno da veruju, taj film je normalan, nebi ti se svideo, sigurno.