Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Volite li francuske krimiće?

najave

02.11.2022.

Volite li francuske krimiće?

Krajem prošlog meseca u Francuskoj je premijerno prikazan tamošnji krimić Bowling Saturne.

Nakon smrti njihovog oca, Guillaume, ambiciozni policajac, nudi upravljanje kuglanom koju je upravo nasledio svom polubratu Armanu, čoveku s margine društva. Nasleđe je prokleto i gurnuće obojicu muškaraca u ponor nasilja...

Rediteljka ovog ostvarenja jeste Patricia Mazuy, čiji je prethodni film Paul Sanchez est revenu!, snimljen 2018. godine doneo glavnoj glumici po imenu Zita Hanrot glavnu nagradu na festivalu u Las Palmasu.

  • Komentari (12)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    04.11.2022. 21:32
    Mislim da je u sledecem problem. Recenzija i potice od latinske reci sto bi znacilo kritički  podbrobno pregledati , e sada ima i oceniti, dati kritički prikaz . Kao što rekoh nije isto kod naučnih radova, udžbenika, članaka u zbornicima,  gde se pod recenzijom podrazumeva nesto drugo, pa redaktura, pa tu sledi i lektura i korektura, sad idemo daleko, i kad bi lektor sad uzeo ovo sto pisem rekao bi sve i svasta, ali ovo je ipak forum. Pretpostavljam da je clan stavio akcenat na to. Naravno kod filmova je to drugačije, E sad možemo npr da kažemo da stav i mišljenje nije isto, da li je neko elokventan tj. vest u govoru, recit, itd. moze da bude, sve zavisi od oblasti, ali je u sustini pozeljno. Da logično neko iznosi kritiku i da slažem se iznosi i svoj utisak kao što si rekao payutti. Takođe i ja u komentarima kada iznesem mišljenje uz još par stvari (što ne radim, nema potrebe) to bi isto bila recenzija, i u konačnom najbolje je kada se svi komentari  sakupe  (što više to bolje) i onda bi to bilo `objektivno` , tj. tezilo bi tome, pa bi nekome ko cita onda cela tema+Igina kritika bila neka recenzija, kad on to procita i `poslozi`, analizira. Ne znam eto kod The Batman ( tu bih mogao stosta da dodam), Northman, eto to sam zapamtio, i jos kod nekog je clan mislim KrazyM imao primedbu. I ja sam krenuo u pocetku tako, a onda shvatio koliki posao Iga radi, prestao sa tim, i shvatio sam neke stvari da je to sto sam pisao nepotrebno. E sad da Iga hoce da izda zbornik ili knjigu, tu bi morao da ima sve prethodno receno, da bi to imalo neku `tezinu`.

    E sada koliko sam iz iskustva uocio, najbolje da neko uzme da napise, pa da vidi koliko bi dole komentara bilo. Meni za neki tekst (nauka je u pitanju ili udzbenik) koji recenziram i radim redakturu treba nekad nekoliko dana, a nekad i vise, nekad i dve nedelje, nekad se savetujem i sa kolegama, proveravam raznu literaturu i naucne radove. Udbenik neki rekao bi covek lagan, pa pregledao sam ga 8 meseci, nezavisno i uporedo jos dvoje kolega ili koleginica. Pa imaju reizdanja, itd. a uvek ima gresaka, ali u konacnom se smanjuju.

    U sustini mislim da clan Nemanja misli da treba da bude u formi kao sa Wikia i onda onaj deo Receptio i Critical response, critics consensus i audience says ,pa da analizira i da iznese pisani  prikaz toga, ili bar neki deo. Mislim da je to odgovor, ili bar deo. Dzabe pisah prethodno ali se na kraju setih .
    AlexDeLarge2022-11-04 22:08:34
  • 04.11.2022. 21:07
    Iznošenje ličnog stava nije recenzija nego kritika.Recenzija je opis informacija o nekom dogadaju delu kioja može biti zanimljiva ako je autor "elokventan".Može dosta iz te recenzije da se nauči.Zavisi od autora kakve su mu rečenične sintaxe ili sintagme što lično zavisi od njega isključivo(koliko zanimljivo piše).Ne recenzija nije iznošenje ličnog stava,ponavljam to je kritika. recenzija je ono što nosi informaciju o filmu bez subjektivnog mišljenja autora.To se ostavlja čitaocu da razmisli.Ti mu samo daješ mogućnost da ga zainteresuješ ili ne za taj film ili neko kulturno delo o kome pišeš.Poenta je da se razjasni šta je recenzija šta je kritika.
  • payutti
    Senior translator
    04.11.2022. 20:40
    A šta je recenzija nego lični stav. Šta to znači realna recenzija? I ko procenjuje šta je to realno, a šta nije. Recenzija je takođe isto što i kritika.
    Ako je pozitivan utisak o filmu, onada je to pozitivna kritika, ako je negativan
    onda je to negativna kririka.
    Svako ko piše recenziju iznosi svoj lični stav. Kako drugačije?
    Da li misliš da ako neko lično misli loše o nekom filmu, a napiše pozitivnu recenziju, onda je to realna recenzija? Ne razumem u čemu je tvoja poenta.
;

{{message}}

{{item.title}}