Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Plane - Pristojan akcić neinventivnog naziva

Gerard Butler ima novu akciju. I to je dovoljno. U morima besmislenih žanrovskih izdanaka, koji više pristaju "pravo na video" nego velikim dvoranama, ovo je sasvim pristojan iskorak. 

Francuz Jean-François Richet, poznat po svojim žanrovskim ostvarenjima - L'Empereur de ParisBlood FatherUn moment d'égarementL'ennemi public n°1L'instinct de mortAssault on Precinct 13, nagrađivan je za svoja dela. I, to se vidi - još jedan zanatski, pa... prilično dobro urađen zadatak. Bez mnogo odstupanja, sat i po i kusur trajanja... akcija, akcija, akcija. Onima koji vole takve filmove i više nego dovoljno.

Batler je pilot putničkog aviona, koji, usled oluje, mora da se spusti na izgubljeno ostrvo nekgde u filipinskom arhipelagu. Novogodišnja noć je i nema puno putnika, tek 14, ali je među njima i ubica koga zakon transportuje nakon višegodišnjeg skrivanja. Međutim, na ostrvu gde su se prinudno spustili, vladaju lokalne bande koje uopšte nisu prijateljski raspoložene prema došljacima. Putnici su idealna prilika da ih otmu i dodatno zarade. Hrabri pilot im se mora suprotstaviti po svaku cenu...

Eto prilično jednostavnog zapleta. Ono što počinje kao film "avionske katastrofe" gotovo iznenada prerasta u tipičnu "hostage" akciju, što mu daje dodatnu draž. Nema tu previše "rulanja" i "lutanja", autori od samog početka znaju šta žele, i - to je to. Butler je na visini zadatka, uostalom, kao i u većini svojih "akcića", samo s tom razlikom što u Plane nema besmislenih "Rambo" scena (a one koje im se "primiću" svedene su na minimum), već su akcioni pasaži u funkciji "realnosti", odnosno, lako ih je zamisliti da su se stvarno mogle desiti. Dobro, tu i tamo ima malo "preterivanja", ali i ono je podnošljivo. 

Najslabija karika cele ove avanture, zapravo, jeste sam naziv filma - Plane. Kao da su se "zaduženi" takmičili ko će smisliti neinventivniji naslov, pa su izvlačili ceduljice iz šešira. Čini mi se da su mogli film da nazovu i "Pilot", manje bi glupo bilo. "Transponder", "Avionsko krilo", "Crna kutija", ili bilo koji drugi deo aviona u naslovu... podjednako bi glupo zvučalo. Čak je i domaći distributerski naziv "prikladniji", odnosno miligram "maštovitiji" - "Opasan let". Ali, ajde, producentima na dušu...

Mislim, moglo je sve to i dosta "čvršće" nego što je standardni akcić, ali ajde i to. Može se autorima svega prigovoriti što se nisu "bar malo više" uneli u celu priču, pa od nje napravili bar još malu žešću "out of the box" ideju, ali i ovako kako je - može da se lako gleda. Likovi su tipizirani, bez mnogo "vrludanja", što može da zasmeta, ali i ne mora. Manje-više, kraj je poznat gotovo i pre nego što se film "zavrti", ali ni to ne mora da mu bude presudna mana. Čak ni to što su lokalci zaista postojećeg ostrvceta po imenu Jolo, svi do jednog prikazani kao krvožedni pirati, uprkos tome što, zapravo, ovo ostrvo vulkanskog porekla predstavlja jednu od savremenih turističkih atrakcija, ne mora nužno da odbija "neosveštene", mada mislim da bi prikladnije bilo da su autori izabrali neko drugo okruženje za sve te "nasilne divljake s automatskim puškama". Ovako baš i nije "fer". Međutim, ko će o svemu tome voditi računa. Holivud je površan. Ili nije, zavisi da li verujete u "teorije zavere", ili ne. 

Tek, bilo kako bilo, ne verujem da će biti mnogo onih koji će nezadovoljni izaći s projekcije Plane. Ako uopšte bude neko...

 

 

  • Komentari (28)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    02.01.2024. 13:07
    Dobar film
  • Tom Brady
    Active member
    28.02.2023. 09:30
    Solidna akcija, vredi pogledati. Meni lično je prijalo ovako nešto posle brda budalaština koje su izašle u poslednje vreme.
  • jojo385
    Active member
    23.02.2023. 08:38
    Ako ste sve izgledali pa neznate sta...... ima akcije ali su negativci puno nejaki.
;

{{message}}

{{item.title}}