Sleepless - bolje prespavati

Rutinski i besmislen akcić Švicarca koji živi i radi u Njemačkoj.

 Vincent (Jamie Foxx) je policajac koji radi u umorstvima, no s partnerom „popali“ 25 kg kokaina narko dilerima, opasnoj porodici Novak. Za pljačku se zainteresira policajka Bryant (Michelle Monaghan), koja je iz unutrašnje kontrole. Vincent ima bračnih problema, a još mu otmu sina, kojega žele razmijeniti za kokain. To naravno nisu smjeli napraviti, te Vincent kreće u svoju misiju: osloboditi sina i nekako pomrsiti opasnoj bandi račune...

Sleepless je izrazito konfuzan akcioni hitić, kakvi su se nekada snimali direktno za videoteke. Recept je jednostavan: obezbjedi jednu zvjezdu (Jamie Foxx) i par srednje rangiranih dobrih glumaca, (Michelle Monaghan i Scoot McNairy, odličan u Aftermath), naruči novo obećavajuće redateljsko ime kao što je Baran bo Odar, „Who am i„ i ....nadaj se najboljem.

To najčešće bude promašaj, što bi se dalo reći i za Sleepless, koji nije toliko loš akcić, koliko je čista neinventivna rutina. Gledatelj ima osjećaj da je sva priprema za ovaj film, uključujući pisanje papazjanije od scenarija, trajala možda dva dana. Nabrajanje nesuvislosti i posve „bezveznih“ rješenja nema smisla, jer ovaj film nije snimljen da bi pobudio neki veći interes do pizze i coca-cole. No, ipak bih istaknuo dosta iritantan scenarij, posve rutinski na onaj „loš“ način, te šmiranje Dermota Mulroneya, koji bi glumio i u porniću ako mu dobro plate. Nešto svjetlija točka je sadistički negativac McNairy, koji je svoj posao odradio sasvim u redu. No pošto film nije kvalitete Aftermath i nekih još ranijih ostvarenja, pretpostavljam da je ovo tipično tezgarenje. No što onda onda reći za Foxxa koji je uglavnom rasprodao kredite dobivene Oskarom za ulogu u Ray. Kada se sve zbroji i oduzme, ne bi ovaj film preporučio nikome osim tvrdokornim ljubiteljima akcića, koji vole da se trči, tuče i puca 90 minuta, a smisla nema ni za 10 minuta..

Za produkciju je zaslužna FilmNation Entertainment, inače dobra produkcijska i distributerska kompanija. No oni vole šarati, ima tu od kvalitete do kvantitete. Ovaj film im neće puno značiti, jer je ukupna zarada 30 miliona $, što znači da nije ostvario neku zanimljivu zaradu. Presuda: gledati samo ako se baš mora!

 

 

 • Komentari (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • puppet_master
  eXtreme member
  07.09.2017. 18:24
  Navedeno je u drugoj temi http://titlovi.com/filmovi/sleepless-3104375/Mene to nije zanimalo, tek taj ne bih gledao, ovo probah samo zbog Jamie Foxxa (i zbog gacci koja ga je usputno navela), uglavnom nisam za savremene akcije, svejedno odakle dolaze, pa mi još u poslednje vreme posebno ne idu akcije sa pubovima kao centralnim likovima. Koliko god da je bolji original, meni je ipak bilo tek do Foxxa a tamo ga nema, inače ni ovo čudo ne bih ikada video. [učitaj cijeli komentar]
 • beogradski
  Active member
  07.09.2017. 18:07
  Hmmm... Nijednom prilikom nije napisano da je u pitanju francuski rimejk ''Nuit blanche'' u kojem glavnu uologu igra Tomer Sisley, a reziju potpisuje Frederic Jardin. Original je bio super, dok ovaj RIMEJK jos uvek nisam gledao a imam ga snimljenog.
 • puppet_master
  eXtreme member
  07.09.2017. 03:13
  Kad napisa osvrt, baš juče pljuckah po dotičnom filmu u nekoj temi, nisam video ovo. Kako bilo...Sleepless mi je pre svega bio dosadan, ne zbog manjka tempa i dešavanja, već sam taj isti film gledao neborjeno puta, pod bezbroj drugih naslova, tokom nekoliko decenija. Ugasih ga na pola, jedino meni vredno pamćenja je nezainteresovanost Foxxa, potreban je poseban talenat za takvo mesečarenje kroz film. Zapravo Sleepless pripada nekom drugom vremenu, ne znam čemu ovako šta danas a uz to još i ne radi. Ljubitelji akcija starijeg kova, kao i ona publika naviknuta na nešto drugačiji pristup akciji kakva je ona danas, zaslužuju bolje.  (možda i ne, šta ja znam uopšte, blesavim se delom, nisam ni video drugu polovinu filma a i vidi koliko je sati).Usput, zbilja jesam dva puta zaspao gledajući pola vražijeg filma tokom dva dana. Naslov laže ko pas!Takođe, hvala na preporuci za Aftermath, nisam ga gledao, budem.