Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Komentar nedelje - Beau is Afraid

blogovi

06.10.2023.

Komentar nedelje - Beau is Afraid

Poštovani korisnici foruma našeg sajta - uvodimo jednu novinu! Od ove nedelje posebno predstvaljamo komentar koji nam se učinio da pobuđuje najveću pažnju u prethodnom periodu, kako svojim kvalitetom, tako i provokativnošću.

Hvala aleksandar-kojic na komentaru!!!

"Neka vas ove negativne kritike ne zbune,film je fenomenalan,posebno za ljubitelje Svetog trojstva: Holy MotorsTaxidermia i Kynodontas. Zaista nezaboravno iskustvo gledanja koje testira naš prag podnošljivosti negativnog ludila, a za open-mind gledaoce je rolerkoster užitka sa toliko brutalnim humorom koji kao da dolazi direktno sa prelepo zastrašujućih crteža Laurie Lipton.
 
Šokantni teatar apsurda,najmračnije psiho-patologije i metaforične filozofije o (be)smislu života, prikazane kroz lavirint hamletovskog duševnog nemira smeštenog u moderni svet  paranoje, besciljnosti, brzine, laži, sebičnosti i svih poznatih fobija. Tragikomični humor, ovde nije Alan Fordovski ni Monty Pythonovski.Ovo je izopačeni najgrđi brutalni humor koji koristi stilski, gotovo organski efekat šoka sa psihosomatskim nuspojavama, da bi se naglasio apsurd življenja, što se često svodi na izjednačavanje s besmislom.
 
Sličan bespoštedno bizarnim stripovima Roberta Crumba ili delima apsurdista Fernando Arrabala, Jeana Geneta i Eugène Ionescoa, ovaj film nas ostavlja bez daha kroz bolnu nadrealnu odiseju paranoičnog ali prostodušnog dobricu Boa (izobličeni Joaquin Phoenix), koji samo pokušava doći na sahranu svoje majke, suočavajući se usput sa menažerijom bolesnih likova i svojim najvećim strahovima i demonima. Posebno bih istakao sjajan fazon, da je svaki od sporednih likova uvek nasmejan kada izgovori opskurne rečenice poput "obezglavljena žena" ili "naš pokojni sin". Ovo je jedan od najluđih bolesnih filmova (čitaj - noćnih mora) koje sam ikada gledao. Jedino što može da mu parira je "Blue Jam", ambijentalna, postmoderna, nadrealna, mračna veoma bolesna TV serija i morbidno bizarni radio program koji je kreirao i režirao Chris Morris a emitovana je na BBC radiju 1 od 1997. do 1999. godine.
 
Ari Aster je apsolutno izašao iz svog benignog jump-scare stila ranijih radova Hereditary i Midsommar gde postoji očekivana napetost, dok ovde manična akcija počinje odmah. Ovo je njegovo neočekivano stvoreno, lično čudovište od filma, sa delovima koji izazivaju gađenje i anksioznost, ili su urnebesno abnormalni, i izuzetno intrigantni. Reditelj je bukvalno dočekao svog Godoa i hrabro napravio iskorak u transgresivno svestan fijaska na blagajnama bioskopa. Potpuno neverovatna režija i gluma. Ovo je definitivno film koji je prepušten sopstvenoj interpretaciji ako se usudite da uđete u njega bez predrasuda. Lepo i uzvišeno delo na tužan, gorko-slatki način, tragično, suludo i zastrašujuće. Gledalac ne zna šta je stvarno, a šta nije. To je kao pogled u um paranoidnog šizofreničara, koji se kreće u anarhičnom svetu koji je poludeo. Ne znamo razlog zašto, ali nije tipični postapokaliptični SF svet. Sve je ovde nedorečeno,što će nas naterati da sami donosimo zaključke i ponovo odgledamo film (ko je spomenuo Davida Lyncha?). Joaquin Phoenix se pokazao kao neverovatan glumac koji igra tragično zbunjenu glavnu ulogu. Veoma je pasivan i lebdi, zbunjen i naivan, sa licem skulpture i anđeoskim, unapred izvinjavajućim pogledom, bez obzira šta se dešava oko njega. Verovatno najfascinantnije odglumljen prikaz paranoje i anksioznosti kakav nisam video na filmu u ovom veku. Provokativan, subverzivan, polemičan, afirmativan i nadasve poetičan film koji će vremenom postati kultno remek delo, verujte mi. Pohvala ludosti od strane povampirenog Samuela Becketta. Za normalne ljude, ovo je suviše radikalno i bolno za gledati, ali za nas "pomerene", prava je poslastica!!
 
 
 
I nastavite da komentarišete na našem sajtu filmove koji su vam se svideli, ali i one koji nisu!!!
  • Komentari (2)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • 25.09.2023. 13:42
    Meni negledljivo. Previše nasilja... :(
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    25.09.2023. 11:03
    Svidja mi se ideja, htedoh jednom da predlozim, posto takvih stvari ima na drugim forumima. Vecim delom se slazem sa komentarom u drugom i cetvrtom pasusu, i dalje mislim da su neki delovi style over substance, i rekoh ne mari, tema se provlacila kroz knjizevna dela ali i kroz neke filmove, naravno treba biti skoncentrisan, ali realno treba i da vas zaintrigira tema koja je mucna, treba da budete i raspolozeni, realno pre bih uzeo neku komediju, neki klasican krimi triler, nego uleteti u ovaj vrtlog i pazljivo pratiti, cak mi prvi put nije prijao ( da sam slucajno bio u bioskopu verovatno bih izasao), pa sam ponovo pogledao. Slicno je bilo u skorije vreme sa kazahtanskim filmom A Dark, Dark Man, i koji mi se na kraju svideo. Elem, na stranu sve, dobra ideja.
;

{{message}}

{{item.title}}