Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Blade Runner 2049 - Skoro pa remek-delo

Nema puno ovakvih filmova u istoriji SF kinematografije. Pogotovo, ne u poslednje vreme. Tačnije, tamo negde od kraja prošlog veka, kada se filmovi nisu štancovali po principu besmisla, doživljavajući n-ti nastavak neke "uspešne" franšize.

E, pa, Blade Runner 2049 jeste hvale vredno delo. Jeste i nastavak legendarnog filma iz 1982. godine - Blade Runner - ali i jedan od zaista retkih "nastavaka", koji mogu "rame uz rame" da stoje s originalom. 

Ovaj film, zaista, obiluje gotovo antologijskom "raskoši" koju dobar SF spektakl treba da ima. Dramaturški je, čak, prilično nepredvidiv, što mu daje posebnu "težinu". Ima dugih i sporih kadrova, krupih planova, a, opet, i dovoljno akcije da pridobije nove "vernike". Naravno, treba imati u vidu, da ni prvi film, onaj davni, nije bio namenjen onima koji se oduševljavaju isključivo svemirskom pucačinom i ničim više, pa takvi i ovde mogu naći mane.

A, ima li ovaj film neke mane? Do, pred samog kraja - gotovo nikakve. A, čak je i tada, to potpuno efemerno, i pre svega se odnosi na "malo zbrzavanje radnje", očigledno u nameri da se uskoro snimi i nastavak. Umesto da su, lepo, snimili još sat vremena filma i dobili grandiozno epsko SF delo! Mada i ovako, sasvim je sigurno da se čuveni SF bard Philip K. Dick, autor romana "Sanjaju li androdi električne ovce?". po kome je snimljen prvi "Istrebljivač", ne bi postideo ni da je potpisao scenario ovog drugog filma. 

"Bravo" od mene!

A o tome šta treba znati o radnji filma, pisali smo ovde: Blade Runner 2049 Timeline

 

A ovde pogledajte video-kritiku koju je napravio Osvrtnik: Ovaj film je razlog zašto ja volim filmove

 • Komentari (17)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Danilo-Naissus
  Junior moderator
  10.12.2018. 01:34
  Daleko od remek dela.     
 • Stole Haringa
  eXtreme member
  30.12.2017. 14:51
    Zahvaljujem.

    Ne mogu da se snađem u svim ovim kloniranim temama.
 • insideman
  eXtreme member
  30.12.2017. 14:15
  Za svaki film trenutno postoje 3 podforuma gde se mogu otvarati. Još 2-3 i taman. 
;

{{message}}

{{item.title}}