Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Thanksgiving - Polupunjena ćurka

Jedan od prazničnih horor-favorita za marketinške stručnjake i osmišljivače mejnstrim ukusa tek je negde na pola puta do svog potpunog ostvarenja, po mom skromnom mišljenju. Polupunjena ćurka, što bi se reklo, više prazna, nego puna...

Thanksgiving počinje zaista frenetičnim scenama haosa u megamarketu usled takozvanog "Crnog petka", kada stampedo razularenih kupaca, isprovocirani lokalnim tinejdžerima koji uđu preko reda, prouzrokuje krvoproliće. I, to bi, manje-više, bilo ono najoriginalnije u filmu, da ne kažem skoro jedino. 

Godinu dana kasnije, grad se ponovo sprema za "Crni petak". Tada je zakazana i velika kostimirana svetkovina u čast prvog gradonačelnika. Međutim, pojavljuje se serijski ubica s maskom, koji posebno ima pik prema onim klincima s početka, koji su preživeli masakr u megamarketu. Počinje da ih sređuje jednog po jednog, trudeći se da to uradi na najgnusnje načine, koji uključuju i pečenje u džinovskoj rerni, kako bi ih kanibalistički posužio u završnoj prazničnoj večeri. I tako...

Reditelj Eli Roth poznato je, pa gotovo i (o)kultno ime u svetu slešer-horora, s povremenim jako retkim i manje uspešnim izletima u druge žanrove (Cabin FeverHostelHostel: Part IIThe Green InfernoKnock KnockDeath WishThe House with a Clock in Its Walls...). 

Ono što verovatno pasioniranim ljubiteljima ovog podžanra neće zasmetati jeste previše sličnosti s recimo filmovima franšize Scream i sličnim tinejdž-horor ostvarenjima koja su kasnije usledila. Malo je ovde želje za originalnosti, pa tako upadljivo nezgrapno od ostatka filma deluje onaj uvod s masakrom u prodavnici konzumeristički nastrojenih sugrađana, što je prava šteta jer je film veoma lako mogao da sklizne i u ubitačnu satiru tipa, recimo, hororske varijante They Live. Ali, nije, već se Roth odlučio da nastavi u maniru već viđenog, nimalo ne trudeći se da pobegne od prosečnosti žanrovskih postulata. 

Ono što vremešnijim žanrovskim nostalgičarima može da predstavlja dodatni poen u razmišljanju da li da filmu poklone tih sat i po, jeste i to što se u njemu i "veterani" nekih prošlih vremena i filmova - Gina Gershon i Patrick Dempsey. Svi ostali likovi su prilično neubedljivi, pa i glavna "zvezda" likom simpatična Nell Verlaque, u ulozi ćerke vlasnika onog inkriminsanog supermarketa, koja je, zapravo, i najodgovornija za masakr s početka filma, jer je na sporedni ulaz prodavnice uvela svoju "ekipu" dok radnja još zvanično nije bila otvorena i tako izazvala bes okupljenih ispred. Ipak, ako dozvolite, premalo je to da bi Thanksgiving ostao u dužem sećanju...

Još jedno "ipak" - film neće izazvati preterani bes onih koji ga budu gledali, jer je bilo i mnogo lošijih tokom svih ovih godina. Ponekad je i to dovoljno, ako niste baš preveliki gastronom progutaćete i ovu "ćurku"...

 

  • Komentari (5)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • quazar912
    member
    17.03.2024. 10:53
    a gdjei ma prijevo?
  • Ispravljac14
    Translator
    08.01.2024. 19:04
    2023 verzija Znam šta ste radili prošlog leta 🙂
  • PropaliPjesnik
    Active member
    06.01.2024. 17:33
    Kao netko tko je pogledao na tisuće horora i slashera, tko je proveo mladost živeći za pokolj na malom ekranu... Ustvrdit ću da je ovo jedan sasvim osrednji slasher koji tematski jest zanimljiv i ima svojih vrlina, ali u završnici me ostavio sasvim ravnodušnim.

    U svakom slučaju film je neloš, a čak ću i neko vrijeme pamtiti onu Black Friday pomamu koja u morbidnohumornom duhu dočarava konzumentsku umobolnost histerične mase koja je spremna na "bloody murder", pa čak i prerezati vlastiti grkljan, kako bi dograbili svoj besplatni pekač vafli (ili što je već ono bilo). Ok, tu si je Eli Roth malo dao maha, ali to je ono što se od njega i očekuje (sada baš reminisciram jednu kanibalističku scenu trančiranja dok krvožedna masa skandira u Zelenom paklu). 

    No, u svakom slučaju, imao sam veća očekivanja od ovog filma i nekako nema dovoljno dobrih ubojstava, a možda sam i ja preveliki krvolok, no u odnosu na horore koje posljednjih godina snimaju, ovo je čak i u redu za jedno gledanje, nekakav prosjek. 

    Vidim da je najavljen i nastavak, što i nije tako "nezahvalna" ideja.
;

{{message}}

{{item.title}}