Leatherface - ispumpana krpenjača

Ništa posebno, i propuštena prilika da se bude nešto posebno...

Ovo je tkz "prequel" filmova The Texas Chain Saw Massacre ili Texas Chainsaw 3D, nije baš najjasnije koga... Zbrka sa likom koga su prozvala Leatherface i njegovom kanibalistički nastrojenom porodicom traje već evo više od četiri decenije, otkako je Tobe Hooper snimio svoj, pa, recimo, kultni horor. Godine 2006. snimljen je film koji bi trebalo da bude pravi "prequel", nazvan The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning, ali je desetak godina kasnije neko odlučio da taj film baš i nije "nešto", pa su snimljeni ponovo mladi dani mlađanog "Leatherface"-a, koji se sad ne zove čak ni Thomas, nego Jake. U svakom slučaju, sve je ovo suviše "nekonzistentno" da bi imalo logičku potku, pa se ovom granom ljudske misli ne treba ni zamarati.

Dakle, kako može da prođe ovaj "prequel" - "nečega"?

U slučaju da se film gleda pojedinačno, bez da u glavi imate prethodne nastavke, prequele, sequele i slično, onda je ovo podnošljiv, pa... horor-triler. Tu i tamo priča o ekipi ludaka koja kidnapuje medicinsku sestru bežeči iz ludnice, ima energiju koja je potrebna da odvoji besmisleni film od podnošljivog. Ta "trileričnost" i jeste glavna vrednost ovog filma, koji, mora se priznati, nije bezuslovno insistirao na 90-minutnom bezrazložnom kasapljenju.

Međutim, sve ostalo je na nivou "jevtinoće", pa, "provod", sasvim sigurno, nije vredan za naše prilike plaćene bioskopske karte. 

Posle gledanja filma ostaje pitanje - "Ko je uopšte taj Leatherface da mu se poklone svi ti filmovi"? Tobe Hooper, producent i ovoga filma, kao i onog "prvobitnog" u kome je na drugačiji način objašnjeno poreklo krvnika sa motornom testerom, koji se drugačije zove, ali je u principu isti, možda i zna odgovor. Taj odgovor, verovatno, glasi - "Smejem vam se, jer vam po sto puta uzimam pare za istu stvar"...

Dvojčica, dvojčica...

I, da, bio sam jedini u bioskopu, na prvoj održanoj projekciji!!!

 

 • Komentari (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Freak37
  Active member
  16.11.2017. 23:29
  Potpuni promasaj !!!!
 • banisa2006
  Translator
  03.11.2017. 18:48
  evo odgledah i ovaj film..Dakle s obzirom da sam vec rekao da nisam nikad bio ljubitelj ove fransize odgledao sam ipak sve delove kao i ovaj najnoviji...Ovde se mogu sloziti sa celom recenzijom ovog filma...apsolutno me u ovom filmu nista nije dotaklo....i jedini deo iz ove fransize koji cu mozda ikada ponovo pogledati jeste onaj iz 2003 godine i to samo i iskljucivo zbog glavne glumice Jassice Biel...dakle sve sam rekao....
 • puppet_master
  eXtreme member
  26.10.2017. 02:09
  Ugasio posle 45 min, dobro sam i toliko izdržao, sve čekao da se nešto (meni interesantno) desi, očekivao makar obrise šmeka Hooperovog filma koji sam mnogo voleo, makar da je retro, no baš sve mi je daleko ovde.  Leatherface me je tek podsetio na onaj remake (iz 2003?) koji uopšte nije naopak bio, možda ponovim to, svakako će mi biti bolje provedeno vreme, ovde nemam konačan sud ali me zbilja ne zanima druga polovina filma.