Senke nad Balkanom - Ne deluje obećavajuće...

Konačno je emitovana prva epizoda serije o kojoj se mnogo pričalo u poslednje vreme, koja je najavljivana kroz medije i oko njih kao nešto do sada neviđeno na ovdašnjim prostorima, i kao projekat koji ponovo treba da ujedini televizijsku publiku diljem svih naših krajeva, jer se serija emituje u isto vreme na više televizija naših nekada sjedinjenih, a već, evo skoro tridesetak godina razjedinjenih prostora.

Da li je ova serija dostojna toga da bude baš takav "ujedinitelj"? Moja skromno mišljenje je - teško. Jer, zašto bi nekog, recimo... aj da ne pominjem manja mesta u ostalim državama zanimalo šta Bjelogrlić misli da se dešavalo u Beogradu s kraja 1920-tih, a da čak uopšte nisu u pitanju neke "istorijske istine" vezane za buduće konflikte u zajedničkoj državi, već jedna prilično "lokalna" pričica u koju su baš ne previše vešto upleteni beogradski detektivi, ruski kozaci, makedonski šverceri droge i čitav polusvet lokalnih dripaca, kakvima svakako nije mesto u terminu predviđenom za porodično gledanje dobre TV serije, nedeljeom od 20 sati?

Dobro, emitovana je tek prva epizoda, možda se tokom ostalih i smanji količina upotrebljenih sočnih psovki koje glumci izgovaraju kao "dobar dan", možda tokom ostalih epizoda seks bude prikazan i na emotivniji način, a ne samo kroz "daj što više golih sisa i dupeta" i možda tokom preostalih epizoda tu i tamo bude prikazan i koji lik s pozitivnim osobinama, a ne samo "ružni, prljavi i zli". Možda se čak i autori serije dogovore da li je ovo "slapstick" s likovima kojima neubedljivo s faca vise štucovani brkovi i nariču srpski s naglaskom ruskih kozaka izašlim iz jeftinih američkih komedija kakve su odavno prestale da se snimaju ili je u pitanju ozbiljna detektivska serija.

Ima toga još što me je razočaralo u prvoj epizodi. Ali, ostaje da se vidi kako će se stvari dalje razvijati, možda je taj pregršt likova, s naglaskom, na bedu i očaj, samo "prolazna stanica", kroz koje će se kasnije zaista prelomiti neki događaji zaista bitni za naše narode i narodnosti. I za zajedničko nedeljno porodično okupljanje. 

Meni se, ipak, čini da su Montevideo, Bog te video!Montevideo, vidimo se! ostali nedosegnuti san...

A i kakva je to detektivska serija, u kojoj se ubica otkrije odmah na početku prve epizode?

Šta se u međuvremeno desilo u dugoj epizodi i kakav je to utisak ostavilo, pročitajte ovde: Senke nad Balkanom - Vreme da ih pustim da odu

 • Komentari (753)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Cvija01
  eXtreme member
  13.03.2019. 11:48
  Dobar daN  li ima torrent ili link za skidanje bez RTSHD?
 • Stole Haringa
  eXtreme member
  29.01.2018. 23:08
    Sviđa mi se, ideja ima koliko duša poželi. Dobra je i ona narodna "Možda smo braća ali nam kese nisu sestre".  Šalu na stranu, Lompar ih je dobro proučio. To što je zastranio i otišao u politiku ne umanjuje njegov Duh samoporicanja.   Svojim drugarima sam slao vesti sa Njuzneta. Nisam navodio izvor i oni se nisu pecali na to. Zabrinuo sam se kad sam video da su počeli da veruju da je istina šta tamo piše.   Izašao sam van teme, za danas je dosta.  
 • mahoni
  Administrator
  29.01.2018. 22:57
             Nemoj Stole tako, pa zašto mu se čika borio nego za bolji VAZDUH njegovog potomka.           Khm, ne želim da ti kradem ideju, možda da je upotpunim                    Duh samoporicanja i samokriticizma  [učitaj cijeli komentar]