The Book of Henry - poput lijepe razbijene vaze

Ovaj film  je poput lijepe vaze, koja je imala tu nesreću, da padne na pod i razbije se na dva dijela. Jeste da je zalijepljena, no ako joj se približiš, naziru se pukotine i ljepilo, pa slika više i nije tako savršena, da bi vaza trebala biti na ulazu u galeriju.

Film The Book of Henry je sastavljen od dva dijela: prvi odličan dramaturški, u kojem je poluga filma osobnost maloga 11-godišnjega genija Henrya, te drugi nategnuti i bitno lošiji thriller dio filma, gdje Henryeva majka Susane (Naomi Watts), preuzima film na svoja leđa. Tu film podosta zapinje i ne prati kvalitetom prvi-melodramatski dio filma.

Henry Carpenter je mali 11-godišnji genije. Živi u skladnom obiteljskom domu sa preslatkim malim bratom Peterom i požrtvovnom majkom Susane. Henryeva genijalnost je poznata svima, od škole do prijatelja, no samo on zna koje su mu granice. Razumije se savršeno u trgovinu dionicama i financijskim ulaganjima, te skrovito gomila novac na račun, da bi se njegova majka Susane mogla ostaviti konobarenja, te se posvetiti pisanju dječjih knjiga.

Kuća do njihove male obitelji pripada načelniku policije g. Glennu Sicklemanu, koji maltretira svoju prekrasnu pokćerku Christinu. Henry nemoćan da bilo što poduzme protiv nasilnoga očuha, zapisuje zapažanja u dnevnik (Henryevu knjigu iz naslova filma). Nada se da jednoga bude pronašao nekoga u sistemu tko mu bude povjerovao i spasio Christinu, koju voli i on i njegova mala obitelj. No sudbina je hirovita i Henry neće svoj naum moći sam sprovesti u dijelo...

Režiser filma Colin Trevorrow je snimio već jedan blockbuster Jurassic World, pa je film jako lijepo snimljen, kamera i rad s glumcima odlično obavljeno. Ima taj štih ljepote kadra, tehnički je sve odlično. Slabiji dio je scenarij koji je napisao Gregg Hurwitz, nagrađivanoga pisca thrillera. To je apsurd, jer je kao što rekoh, prvi dio filma, onaj melodramski, naprosto savršen. Film počinje šepati na drugoj, thriller dionici, neuvjerljivoj, a kvalitetom ni blizu prvome dijelu filma. Da li je to baš problem scenariste, ili se naprosto Hurwitz i režiser Trevorrow nisu kliknuli, teško je reći. No kako god, činjenica je da dva dijela filma ne idu kvalitetom ruku pod ruku. Da je od početka thriller, onda druga priča, ovako, nije baš najsretnije izvedeno to spajanje, filma u film.

Pravi zgoditak filma je mali Jacob Tremblay, koji glumi Henryevoga maloga brata Petera. Neodoljivi klinac ima već dva zgoditka iza sebe, sjajan fantasy horror Before I Wake, te nagrađivanu dramu Room. Pretpostavljam da mladi parovi koji žele curicu, budu nakon što vide preslatkoga Jacoba, poželjeli dečkića.

Film je producirala američka kuća Sidney Kimmel Entertainment, zaslužna za financiranje nekih lijepih i kvalitetnih filmova kao što su The Kite Runner i The Age of Adaline. Snimatelj je odlični John Schwartzman (Jurassic World, The Amazing Spider-Man“, te predložen za Oscara za „2958320“.

Gledati ili ne? Najbolje da svatko odluči za sebe, npr, pogleda film, te svoje utiske podijeli sa svojim društvom i nama, bez obzira slagao se sa napisanim, ili pak ne.

 

 • Komentari (6)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • puppet_master
  eXtreme member
  19.11.2017. 03:06
  Gledaće se, hvala, upravo ga zajmim, ne znam zašto sam mislio da još nije izašao.
 • bokidante
  member
  13.11.2017. 22:35
  Slažem se s robinom12345 da je drugi dio filma lošiji od prvog, ali slažem se i s LesaRad-om da nije toliko lošiji. Svakako ga preporučujem, 7/10
 • ar8c
  Active member
  13.11.2017. 17:39
  Veoma dobar film! U načelu se slažem sa kritikom, veoma je dobro obrazložena i realno sagledana, mada lično neću biti previše oštar i posebno zameriti taj manji pad u drugoj polovini istog. U principu ovo je jedna topla i dirljiva drama, čak bih najpre rekao jedna bajka za odrasle sa lepom porukom, a takvih filmova danas zaista nema mnogo.Zašto kažem da je bajka? U suštini priča jeste prilično nategnuta i nerealna, ali ako se doživi upravo tako, kao bajka za odrasle, onda se filmu malo toga sme zameriti. Verujem da je namenjen pre svega gledaocu sa dušom i empatijom, možda malo starijeg uzrasta, ljubitelja drame sa porodičnom tematikom. Ljubitelju dece svakako.Naravno, klinac Tremblay "rastura", dobro sam ga zapazio još u fenomenalnom Room (koji nije daleko od ovog po senzibilitetu!) i prognozirao mu brzu i veoma uspešnu hollywoodsku karijeru. Mali ima neverovatnu harizmu, mada je u ovom ostvarenju čak i on pomalo u drugom planu obzirom da imamo dva klinca koja briljiraju u svojim rolama.Uz sve opisane mane i slabosti, ja sam prilično uživao u filmu razumevši šta je bila poenta od samog starta i dao bih mu ocenu 7,5/10.