DRVO STARIJE OD AMERIKE

blogovi

19.11.2017.

DRVO STARIJE OD AMERIKE

Novi dokumentarac naše Marije

U novom dokumentarnom filmu "Drvo starije od Amerike" Marija se bavi sudbinom hrasta starog 600 godina, koji se sticajem okolnosti našao na trasi autoputa Beograd - Južni Jadran, i sudbinom čoveka koji ga je odsekao i o životu njega i njegove porodice nakon toga što je uradio.

Video sa izborom iz snimljenog materijala u trajanju od 7 minuta, koji je rađen prošle godine (bez audio i video posta), možete pogledati ovde:

 

Takođe, priprema još jedan film o životu Roma koji sakupljaju sekundarne sirovine na deponiji đubreta u Vinči (kod Beograda), a žive u kartonskom naselju u neposrednoj blizini deponije.  

Već ranije smo pisali o njenom prvom dokumentarncu "Kad ti tata kupi slona"

 

 • Komentari (16)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • redorm76
  eXtreme member
  09.12.2017. 15:28
  Pozdrav i tebi ja živim nekih 10 km. od tog drveta. Ostaće to tamo dok ne istrune u centralnoj srbiji u tom kraju ima ceo spisak drveta koja se ne diraju ni u kakom slučaju radi malera ako nastaviš putem dalje od takova imaš tih matorih i velikih drveća na stotine, to seku i kupuju uglavnom sastrane il neko ko je primoran da radi zadnje što bi želeo u životu
 • Filmska prica
  eXtreme member
  05.12.2017. 14:52
  Drago mi je da se javio neko iz kraja odakle je i hrast. Veliki pozdrav! [učitaj cijeli komentar]
 • redorm76
  eXtreme member
  04.12.2017. 22:31
   uzimajući u obzir broj godova ( god je koncentrični krug u osnovi posečenog drveta koji označava 1 godinu starosti istog) i prećnika rupe unutar stabla koje vremenom nastaje kod ovog tipa drveta dodjoh do zaključka da ovo drvo ima najmanje 586 godina. Ja nisam stručnjak ali eto tu sam blizu pa sam pokušo da ovo izračunam jer često odmaram pored tog osečenog hrasta kad idem na kupanje na savinac iz Gornjeg Milanovca. Osnova i većina hrasta stoji u mestu jer niko ga nedira tako da ako naleti neki stručnjak iz oblasti šumarstva verujem da moze ovo lako da izračuna.