AkiraPogledaj trailer!
Ocjena korisnika
-
8,187%
Akira

Godina:

1988

Žanr:

drama, animirani, akcija, fantazija, znanstvena fantastika, triler

Trajanje:

124 min

Režija:

Katsuhiro Ôtomo

Scenarij:

Izô Hashimoto
, Katsuhiro Ôtomo


Glavne uloge:


Yôsuke Akimoto
  >  Harukiya Bartender
Tarô Arakawa
  >  Army
Tarô Arakawa
  >  Eiichi Watanabe
Yuriko Fuchizaki
  >  Kaori
Tesshô Genda
  >  Ryu
Masato Hirano
  >  Yûji Takeyama
Michihiro Ikemizu
  >  Inspector
Mitsuo Iwata
  >  Kaneda
Masayuki Katô
  >  Council 4
Masayuki Katô
  >  Sakiyama
Kôichi Kitamura
  >  Council 1
Kôichi Kitamura
  >  Miyako
Mami Koyama
  >  Kei
Takeshi Kusao
  >  Kai
Nozomu Sasaki
  >  Tetsuo
Kazumi Tanaka
  >  Army
Masaaki Ôkura
  >  Yamagata
Hiroshi Ôtake
  >  Nezu

Opis:


1988.godine Tokyo je uništen od eksplozije u 3. svjetskom ratu.2019. godine Tokyo je obnovljen i nazvan Neo-Tokyo, ali je pun kriminala i uličnih bandi. Tinejdžer Tetsuo jedne noći naleti na jednog čudnog, zelenog dječaka koji posjeduje telekinetičke moći. Ubrzo obojica bivaju oteti od vojske i stavljeni u tajni laboratorij koji istražuje telekinetičke moći. Ubrzo i Tetsuo počinje dobivati te neobične moći te u bijesu uspije pobjeći iz laboratorija te uništavati cijeli grad. Istodobno, tinejdžer Kaneda i djevojka Kei traže svojeg prijatelja Tetsua i nemaju pojma da je ovaj poprimio nadljudske moći...

Obradio/la:

Rea
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Rea
    Translator
    27.08.2011. 02:56

       Akira (1988)







    http://www.imdb.com/title/tt0094625/

    Redatelj : Katsuhiro Otomo
    Producent : Ryōhei Suzuki,Shunzō Katō
    Scenarist : Katsuhiro Otomo
    Glavne uloge : Mitsuo Iwata,Nozomu Sasaki
    Glazba :Shoji Yamashiro
    Snimatelj : Katsuji Misawa
    Montaža : Takeshi Seyama
    Distributer : Toho
    Godina izdanja     1988.
    Trajanje : 124 min.
    Država     :Japan
    Jezik : japanski
    Proračun : $10,000,000

    Sadrzaj:
     1988.godine Tokyo  je uništen od eksplozije u 3. svjetskom ratu.2019. godine Tokyo je obnovljen i nazvan Neo-Tokyo, ali je pun kriminala i uličnih bandi. Tinejdžer Tetsuo jedne noći naleti na jednog čudnog, zelenog dječaka koji posjeduje telekinetičke moći. Ubrzo obojica bivaju oteti od vojske i stavljeni u tajni laboratorij koji istražuje telekinetičke moći. Ubrzo i Tetsuo počinje dobivati te neobične moći te u bijesu uspije pobjeći iz laboratorija te uništavati cijeli grad. Istodobno, tinejdžer Kaneda i djevojka Kei traže svojeg prijatelja Tetsua i nemaju pojma da je ovaj poprimio nadljudske moći...

    • Film je koštao skoro 10 milijuna $, što je tada bila rekordna suma za neki japanski film.
    • Film ima oko 160.000 prizora, što je dvostruko više od običnih filmova.
    • Dječak Akira, koji posjeduje nadnaravne moći i koji je razorio Tokyo 1988., je stvarni lik samo u mangi. U filmu se ne pojavljuje, nego samo spominje.
    • "Akira" još uvijek nije distribuiran u mnogim zemljama, uključujuči i Hrvatsku. U Njemačkoj je, primjerice, emitiran na televiziji tek 2002. na kanalu Pro Sieben.



    "Akira" je jedan od najslavnijih animea u povijesti kinemtaografije, ali nije univerzalno hvaljen. Jedni su hvalili fluidnu animaciju, odraslu i tmurnu ZF priču smještenu u neglamuroznom 21.stoljecu  u kojoj sve vrvi detaljima i crnom poezijom . Drugi su pak kritizirali konfuznu priču koja nespretno spaja teme telekineze i apokalipse, pretenciozan ugođaj i anksioznosti, jednodimenzionalne likove. Tako je kritičar Kain na siteu Animeacademy.com u svojoj recenziji napisao: "Ja neću pisati o povijesnom značenju ovog filma, niti ću mu ponuditi pohvale samo zato što je priznat kao legendarni anime koji je otvorio vrata tom žanru prema Zapadnoj civilizaciji. Ja sam ovdje da sudim "Akiri" samo po njegovim vlastitim zaslugama te ću stoga vjerojatno uzdrmati par tisuća pera u procesu...Zbilja sam htio cijeniti i spojiti se sa "Akirom" više nego što na kraju jesam. Problem sa produciranjem jednog mračnog animea je u pretjerivanju u stvaranju likova koji su jednako mračni ili mračniji, što otežava da se možemo emocionalno povezati sa njima. Ako se ja ne mogu emotivno spojiti sa likovima, ne mogu ni sa animeom". Scott Weinberg je pak utvrdio: "Iako nisam stručnjak na tom polju, ovo je definitivno jedan od najboljih anime ostvarenja koje sam ikada vidio".


    [TUBE]7mdMtuGL7eg[/TUBE]





    TITLOVI


    CSInvestigator2013-11-08 01:06:16

{{message}}

{{item.title}}