BacalaureatPogledaj trailer!

Film

drama (2016)

Bacalaureat

Ocjena korisnika
Tako-tako
7,7
Bacalaureat

Naslov:

Bacalaureat

Godina:

2016

Žanr:

drama

Trajanje:

128 min

Režija:

Cristian Mungiu

Scenarij:

Cristian Mungiu


Glavne uloge:


Lia Bugnar
  >  Magda
Constantin Cojocaru
  >  Locksmith
Vlad Ivanov
  >  Chief Inspector
Adrian Titieni
  >  Romeo
Abbas Astaneh
  >  Exam Commitee President
Valeriu Andriuta
  >  Suspect no 4
Ioachim Ciobanu
  >  Suspect no 1
Petre Ciubotaru
  >  Vice-Mayor Bulai
Maria Dragus
  >  Eliza
Ioana Chitu
  >  Paramedic (voice)
Rares Andrici
  >  Marius
Mãlina Manovici
  >  Sandra
Alexandra Davidescu
  >  Romeo's mother
Eniko Benczo
  >  Mrs. Mariana
Mihai Coroianu
  >  Suspect no 3

Opis:


Priča o liječniku iz rumunjskog grada Cluja čija kćerka je odlikašica i treba joj još samo dobro napisana maturalna radnja kako bi dobila stipendiju za studij u Londonu. Međutim, nekoliko dana prije mature biva napadnuta usred bijela dana, skoro pa silovana, i njezin otac brine hoće li biti dovoljno staložena da dobro napiše maturalnu radnju. Traži određene popuste za svoju kćerku i gotovo nesvjesno, ulazi u mrežu korupcije po principu „ja tebi, ti meni“, po kojoj funkcionira gotovo cijelo rumunjsko društvo.

Obradio/la:

bojan969
  • Slično za pogledati
  • Komentari (6)
  • Tamara

    Tamara (2004)

    drama

    Bori and Demeter are living in the countryside, when Demeter’s brother arrives with a strange girl, Tamara, whose arrival totally destroys the peaceful life of the couple.
  • Lumea vãzutã de Ion B.

    Lumea vãzutã de Ion B. (2009)

    dokumentarni

    Film započinje 2008. godine. Ion B. 62-godišnji je beskućnik koji živi u Bukureštu. Kao mladić, sanjao je da postane filmski redatelj. U 70-ima, počeo je stvarati kolaže koje naziva „svojim...
  • Ah-ga-ssi

    Ah-ga-ssi (2016)

    drama, ljubavni, triler

    U Koreji za vrijeme japanske okupacije varalica koji se predstavlja kao grof Fujiwara planira zavesti bogatu nasljednicu, Japanku Hideko, oženiti se njome, a potom je smjestiti u ludnicu kako bi se...
  • Eshtebak

    Eshtebak (2016)

    drama, triler

    Kairo, ljeto 2013. - dvije godine nakon egipatske revolucije. Nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Morsija, policijski kamion pun pritvorenih prosvjednika različitog političkog i religijskog...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Vilin
    eXtreme member
    30.01.2018. 15:11
    Opšte sivilo i beznađe koje opisuje ovaj film izazviva još veću mučninu kada shvatimo da svi mi na Balkanu ustvari živimo ovaj film.
  • bojanadj
    Senior translator
    27.06.2017. 17:40
    Matura od mene dobija 7/10. Da sam odmah nakon gledanja pisala komentar dobila bi 6, jer mi je film na momente bio veoma spor i razvučen, a i kosio se s nekim mojim stavovima i načelima, ali pošto su me i danima nakon gledanja mučile u filmu viđene moralne dileme, smatram da je odradio više nego što mi činilo dok sam gledala. Često, kao roditelj, imam dileme dokle bi trebalo ići za i zbog svoje dece i pitam se dokle će roditelji gaziti sve svoje principe i sve ljude oko sebe, za i zbog svoje dece. Ovaj film je opisao samo jedan, ne ni posebno težak slučaj (mislim, radi se o budućnosti, ali hvala Bogu ne i o samom životu deteta, u smislu da je bolesna ili nešto tako), ali je svakako ponovo pokrenuo lavine pitanja u mojoj glavi. S dosadašnjim životnim iskustvom i stavovima i trenutnim problemima s kojima se nosimo kao porodica, nisam spremna da krivim svoja moralna načela i da gazim sve čemu učim svoju decu, jer smatram da čak i u ovom sve više i više iskvarenom svetu sposobni i pametni ljudi i dalje uspevaju da sami sebi prokrče put. Moje mišljenje je da su roditelji postali nerealni, jer ne mogu svi biti profesori, doktori, apotekari, naučnici, umetnici, uspešni i bogati programeri, biznismeni i istraživači. Uostalom, i da sva naša deca postanu sve to, da li će im to doneti sreću? Materijalno obezbeđena osoba ne znači i srećna osoba, a to nekako svi zaboravljaju u ovom našem ludom vremenu i svetu. Trava nam je večito zelenija na tuđoj livadi i umesto da malo stanemo ili bar usporimo i uživamo u onome što imamo, što smo stekli i što nam je život dao, svi samo trčimo i jurimo, ni sami ne znamo šta tačno. U mozak mi se urezala rečenica majke iz filma: "Biti pošten ima svoju cenu, a ja sam bila spremna da je platim." Meni je ova misao, odnosno pitanje ko je koju cenu spreman da plati, okosnica celog filma.
  • kadetoni
    Moderator
    26.05.2017. 23:55
                                      
                                               6/10
    U filmu su obrađene "naše" teme, problematika "društva u tranziciji", mito i korupcija. Narodski rečeno, nameštaljke, muljanja i prevare. Režiser je sa moralnog gledišta, hteo malo da uvije, ulepša i opravda, prikazujući to kroz veliku ljubav oca prema ćerki, koji je spreman da sve uradi za njen uspeh. Čak i da prekrši svoje principe i moralne norme, ali u njegovom životu nije to jedino kršenje.
    Ne može veća ocena jer mi je film nedovršen, teralo me da ga gledam u cugu, a stalno je nešto falilo.  
    Kolega Aca mi upravo otkri šta. Thumbs Up

    [QUOTE=aca1] u čitavom filmu nema ni muzičke podloge... Mislim da je ovde trebalo da se ubaci malo zdravog humora  
    [/QUOTE]

{{message}}

{{item.title}}