Birdman of AlcatrazPogledaj trailer!

Film

biografski, drama, kriminalistički (1962)

Birdman of Alcatraz

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,891%
Birdman of Alcatraz

Naslov:

Ptičar iz Alcatraza

Godina:

1962

Žanr:

biografski, drama, kriminalistički

Trajanje:

147 min

Režija:

John Frankenheimer
, Charles Crichton

Scenarij:

Thomas E. Gaddis
, Guy Trosper


Glavne uloge:


Burt Lancaster
  >  Robert Franklin Stroud
Whit Bissell
  >  Dr. Ellis
Karl Malden
  >  Harvey Shoemaker
Telly Savalas
  >  Feto Gomez
Robert Bailey
  >  Reporter on Dock
Nicky Blair
  >  Inmate
Neville Brand
  >  Bull Ransom
John Burnside
  >  Captain of Marines
Robert Burton
  >  Sen. Ham Lewis
Mushy Callahan
  >  Inmate
James J. Casino
  >  Inmate
James Cavanaugh
  >  Guard
Crahan Denton
  >  Kramer
Betty Field
  >  Stella Johnson
Hugh Marlowe
  >  Albert Comstock
Edmond O'Brien
  >  Tom Gaddis
Thelma Ritter
  >  Elizabeth Stroud
James Westerfield
  >  Jess Younger

Opis:


Robert Stroud dvaput je optužen za ubojstvo. Drugi put zbog ubojstva čuvara u zatvoru. Osuđen je na doživotnu kaznu u samici pa 43 godine zapravo provodi sam. Jednoga dana nakon što je izliječio bolesnog vrapca koji je sletio u njegovu ćeliju, Stroud nalazi novi smisao u svome usamljenom životu. Počinje proučavati ptice te na koncu postaje stručnjak za ptice.
Snagom volje i uma, Stroud u svojoj maloj ćeliji uspijeva stvoriti novi život i fascinantan svijet.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (5)
  • The Young Stranger

    The Young Stranger (1957)

    drama

    Sixteen year old high school student Hal Ditmar is the son of wealthy Tom and Helen Ditmar of Beverly Hills, Tom a famous movie producer. Although Tom is there in certain respects in Hal's life, such...
  • Seconds

    Seconds (1966)

    znanstvena fantastika, triler

    Antiochus "Tony" Wilson sredovječni je bankar koji, usprkos materijalne situiranosti, osjeća nezadovoljstvo i otuđenje od obitelji te zato preko znanca dolazi u kontakt sa tajanstvenom "Kompanijom"...
  • Elmer Gantry

    Elmer Gantry (1960)

    drama

    Šarmantni varalica i putujući trgovac Elmer Gantry (Burt Lancaster) nailazi na grupu putujućih pripadnika evanđelističke crkve koje predvodi sestra Susan Falconer (Jean Simmons). Očaran njenom...
  • Vera Cruz

    Vera Cruz (1954)

    avantura, western

    Meksiko, druga polovica 19. stoljeća. Iskusni sredovječni Ben Trane, povratnik iz američkog građanskog rata, i beskrupulozni Joe Erin udruže se kako bi za dobru novčanu naknadu pratili i štitili...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    21.06.2022. 11:08
    Opet ti sa prijateljima i šta su gledali LOL (slatko mi je to, ne gunđam), ja zbilja nemam blagog pojma ko je šta gledao, rekoh da ne pričam o filmovima sa ljudima koje poznajem ( lakše mi je reći poznanici, prijatelje nije baš lako imati u životu i ovako a kamoli na duže, meni uspeva samo sa onima sa kojima se viđam jednom u par godina LOL a tada obično lupetaramo ili ćutimo LOL). 

    Volim "zatvorske" filmove, no oni (poznanici) bi se obično hvatali za glavu sa takvim filmovima. Drugačiji su sistem, same robije a vala bitno i mentalitet zatvorenika podneblja tih filmova.Ima izuzetaka, tj filmova koji univerzalno funkcionišu, svaki na svoj način, pa kome je šta već bliže. Shawshenk je meni ok iako imam problem sa tako napisanim likom (ima nešto u rukavu što će ga postaviti iznad situacije, u tom slučaju vladanje brojevima, vrsnost u knjigovođenju, bliži su mi likovi koji nemaju ikakvog keca u rukavu nego se tek moraju izboriti za svoje, posebnost koja se tek mora pronaći a ne nositi u startu u sebi, dramaturški je izazovnije između svega ostalog). Papillon je već zbilja klasik u svakom smislu.  
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    21.06.2022. 10:52
    Meni je bio zanimljiv i `simpatican` film, ubo je nozem strazara jer mu nisu omogucili da vidi svog mladjeg brata, posle oko majke..., kako je pronasao gnezdo, zatim oko kanarinaca koje je gajio i napisao dve knjige, proucavanje ornitologije,   cela ta prica iako se radi kako si rekao opasnom coveku i ubici , mada nije procitao ni  knjigu po kojoj je radjen film,  a i ostao mu je taj nadimak, ipak se sve navedeno desavalo u zatvoru Leavenworth.  Pored tog filma, retko ko je od mojih prijatelja gledao, posle mi se  bas svideo  i Papillon i ostavio mi jak utisak i cesto komentarisem da mi The Shawdhank Redemption nije nista bolji od njega.
  • puppet_master
    eXtreme member
    21.06.2022. 10:07
    Priča o tvrdoglavom, temperamentnom i nasilnom Robert Stroudu, ubici koji je postao ekspert za ptice (i bolesti dotičnih) služeći višedecenijsku kaznu u potpunoj izolaciji.

    Robert Stroud (Burt Lancaster), ubivši čoveka dospeva u zatvor gde ga čeka doživotna kazna. Buntovan kakav jeste, ne podnosi autoritete, blizak jedino sa majkom, usled naopakog ponašanja stražara i propisa po kojima mu je poseta majke (koja je putovala 3000 km da bi ga videla) odbijena, ubija čuvara zatvora, čime doživotnu menja smrtnom kaznom. No posredstvom majke, predsednik ga pomiluje, uz začkoljicu da će čitav život provesti u samici, lišen kontakta sa drugim zatvorenicima i bilo kakvog susreta sa njima (u redovnu šetnju ga puštaju kada je dvorište pusto). Provodeći godine u strogim i samotnim ritualima, Stroud se još više zatvara u svoj mikrosvet, no posle olujne noći i pada gnezda sa malecnim vrapcem, koga prokrijumčari u svoju samicu, Stroud se potpuno posvećuje brizi o maloj ptici. Vremenom uspeva da izbori jednu po jednu bitku, prvo za dozvolu samog držanja ptičice, sebi i drugim osuđenicima, potom za dostavu zrnevlja, potom i za gomilu kaveza za ptice, čime od svoje ćelije pravi (gotovo) hram ptičicama, da bi, konačno, počeo da ispituje neistražene bolesti i lečenje svojih pernatih prijatelja.


    Film je delom ipak romantizovana verzija kako Strouda, koji je bio mnogo teži i brutalniji čovek, tako i okolnosti i samog života u zatvoru. Sve deluje pitomije nego što to znamo da je slučaj u zbilji.  Svejedno, Lancaster je zbilja savršen, trudi se da ne bude šarmer i da tumači grubog čoveka, koji eto, postepeno, nalazi svoj univerzum u suživotu sa pticama, daleko od ljudi, u potpunoj izolaciji. Uprkos dakle svom nešto "mekšem" izgledu, film svakako ostaje kao priča o pobedi duha u užasnim okolnostima, zapravo priča o posebno nemirnom duhu koji je brutalno zatočen i sputan, velika oda o potrebi čovecnosti u svima nama upravo u trenutcima kada nam se ona oduzima i kada nestaje.

{{message}}

{{item.title}}