Blue VelvetPogledaj trailer!

Film

drama, kriminalistički, misterij, triler (1986)

Blue Velvet

Ocjena korisnika
-
7,794%
Blue Velvet

Naslov:

Plavi baršun

Godina:

1986

Žanr:

drama, kriminalistički, misterij, triler

Trajanje:

120 min

Režija:

David Lynch

Scenarij:

David Lynch


Glavne uloge:


Laura Dern
  >  Sandy Williams
Brad Dourif
  >  Raymond
Dennis Hopper
  >  Frank Booth
Isabella Rossellini
  >  Dorothy Vallens
Kyle MacLachlan
  >  Jeffrey Beaumont
Dean Stockwell
  >  Ben
Frances Bay
  >  Aunt Barbara
George Dickerson
  >  Detective John Williams
Dick Green
  >  Don Vallens
Jack Harvey
  >  Tom Beaumont
J. Michael Hunter
  >  Hunter
Hope Lange
  >  Mrs. Williams
Philip Markert
  >  Dr. Gynde
Jack Nance
  >  Paul
Fred Pickler
  >  Yellow Man
Priscilla Pointer
  >  Mrs. Beaumont
Ken Stovitz
  >  Mike
Leonard Watkins
  >  Double Ed

Opis:


Mladi Jeffrey Beaumont (K. MacLachlan) odrasta u tipičnom američkom gradiću u kojem se rijetko događa išta zanimljivo. Njegova rutina mijenja se kad u travi pokraj ceste pronađe ljudsko uho. Odnosi ga u policijsku stanicu gdje se utvrđuje da je uho odrezano škarama i da bi njegov bivši vlasnik još mogao biti živ. Lokalna policija upušta se u temeljitiju istragu, ali Jeffreyju se čine presporima pa uz pomoć kćeri šefa policije, plavokose Sandy (L. Dern), odluči na svoju ruku istjerati istinu na vidjelo. Prvi tragovi vode ga do Dorothy Vallens (I. Rossellini), barske pjevačice, a kad ga ona jednom uhvati kako se skriva u njezinom stanu, uvučen je u vrtlog situacija iz kojih se više ne može izvući. Dorothy je u bizarnom odnosu s Frankom (D. Hopper), oličenjem zla...

Nakon ZF filma "Dina" kultni redatelj David Lynch snimio je po mnogima najbolji američki film osamdesetih, "Plavi baršun". To je središnji film njegova opusa i u njemu su svi postupci i motivi karakteristični za ovoga autora, poput sklonosti prema bizarnim pričama i likovima, pomaknutoj atmosferi te nevjerojatnom kombiniranju humora i okrutnosti. "Plavi baršun" svjedoči o Lynchu kao unikatnom nadrealistu, najdosljednijem sljedbeniku te poetike među svim današnjim umjetnicima, ne samo filmašima. Svi glumci svoje su uloge odigrali fantastično, no posebno vrijedi istaknuti D. Hoppera čiji je Frank Booth jedan od najuvjerljivijih negativaca u filmskoj povijesti.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (2)
  • The Elephant Man

    The Elephant Man (1980)

    biografski, drama

    Biografska drama. Prvi film redatelja Davida Lyncha, "Eraserhead", bio je mali osobni projekt koji je privukao pažnju malobrojnih filmofila. No, već drugi Lynchov film "Čovjek slon", proslavio ga je...
  • Dune

    Dune (1984)

    akcija, znanstvena fantastika, avantura

    U dalekoj budućnosti, Car pošalje vojvodu i njegovu obitelj na pješčani planet s kojeg dolazi začin neophodan za međuzvjezdana putovanja. Čini to s ciljem kako bi ih uništio, no vojvodin sin uspijeva...
  • Eyes Wide Shut

    Eyes Wide Shut (1999)

    drama, misterij, triler

    Drama s elementima trilera o dvodnevnom lutanju liječnika koji, potaknut ljubomorom, upoznaje mračne strane New Yorka. Bill Harford (Tom Cruise) bogati liječnik, sa svojom ženom Alice (Nicole Kidman)...
  • Brazil

    Brazil (1985)

    drama, znanstvena fantastika

    Znanstvenofantastična satira. Sam Lowry (J. Pryce) radi kao činovnik u jednom ministarstvu totalitarističke države koja se praktički guši u silnoj birokraciji. Državom hara skupina takozvanih...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Autoportert
    Active member
    30.03.2012. 03:36
    REA Hvala za otvorenu temu o ovom filmu. Da ne bude odmah sve kruto i brzo o samom filmu, evo nešto da napišem kao mali uvod. Meni je jako zanimljivo kako nastaju ovi filmovi, i u kakvom su se okruženju razvijali i šta ih je pratilo. Imamo danas gotove razne filmove, ali zašto su stekli svoj "kultni" status i status vrhunskih ostvarenja pitanje koje zahtijeva lagano grebuckanje od prvobitne ideje i zamisli, do skice scenarija i daljih postupaka. Nije sve išlo tako glatko s ovim filmom, pa ono što je još zanimljivije je da nije najbolje prihvaćen ni na probnim projekcijama kada je publika ispisivala ceduljice s kritikama i svojim mišljenjem. Lynch je od početka imao ideju kako bi mogao da izgleda film, odnosno sama ideja mu je bila voajerskog karaktera i uloge promatrača iza zatvorenih vrata i cijele priče koja se odvija oko toga. Na kraju taj promatrač ispostaviće se smo mi sami. Kostur priče je imao no trebao je narativ koji će podržati tu zanimljivu zamisao i ideju.

    Uho je bilo to koje je odigralo ulogu. Nije prvi puta da se uho pojavljuje kao pojava oko koje se vrti radnja ili izaziva pometnju kod promatrača. Django je takav primjer u istoriji kinematografije, spageti vestern iz 1966.godine. Kasnije to provlači i Tarantino. Dok su kod Djanga i Tarantinovih Uličnih pasa scene nasilne i eksplicitne kroz akciju odsjecanja uha, to je kod Lyncha na malo drugačiji način postavljeno. Kada su ga pitali zašto baš uho a ne recimo prst, on je odgovorio da je to zato što je uho organ koji ima tu  moć ulaska u dubinu, u mjesto koje je upitno, i koje otvara vrata, ali kamo? U ovom slučaju vrata podzemlja, kriminala i nasilja. Prije nego što je završio scenarij, imao je dvije neuspješne verzije istog, koje nisu prošle i koje nije baš najsjajnije napisao. Imao je priličnu slobodu u izradi ovog svog projekta i pravo na završni rez koji je njemu kao i svim drugim rediteljima od velike važnosti jer su oni ti koji imaju pravo na posljednju riječ prije same projekcije filma.

    Jako je zanimljivo kako je Lynch došao do izbora glumaca za film. Dok je za ulogu Jeffrey-a bio siguran koga će da izabere s obzirom da je s Klye Maclahanom imao i ranije saradnju na "Dini", za ulogu Franka Bootha nije nilo jednostavno da se nađe pravi karakter. Dennis Hopper je sam pročitavši scenarij rekao da je on prava osoba za tu ulogu. Malo je David Lynch oklijevao s Hopperom znajući za njegov karakter u stvarnom životu, no na kraju je bilo sve u redu, i s njim su odigrane jedne od najjačih scena ne samo za ovaj film, već za cjelokupnu istoriju kinematografije.

    David Lynch je znao nešto o Hopperovom karakteru u stvarnom životu i ponašanju i zamislite scenu kada ga je nazvao Hopper i rekao "Ja sam Frank Booth".
    [TUBE]5_5sQyHnbY4[/TUBE]

    U cijelom filmu je izvrstan, ne samo u ovoj sceni.

    Biće još riječi o karakterima i glumcima.

    Šta se Vas najviše dojmilo oko ovog filma? Promatrano iz današnje perspektive drugačije se gleda na stvari, ono je ipak bila 1986. i u visokoj kinematografskoj produkciji ovako subverzivnih naslova nije bilo mnogo.
    Autoportert2012-03-30 13:46:45
  • Rea
    Translator
    30.03.2012. 02:48

    Blue Velvet (1986)

    Naslov originala: Blue Velvet
    Žanr: drama, triler
    Trajanje: 120'
    Godina izdanja: 1986.
    Zemlja: SAD
    Izdavač/Distributer: De Laurentiis Company, Dino, Embassy Communications, Showtime Networks
    Uloge: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper, Laura Dern, Hope Lange
    Režija: David Lynch
    Scenario: David Lynch
    Producent/i: Richard Roth (II), Fred Caruso



    Mladi Jeffrey Beaumont se vraća kući nakon nekoliko dana izbivanja u rodni grad Lumberton u Sjevernoj Carolini, kako bi posjetio bolesnog oca.

    Na putu do kuće, u polju pronalazi nečije uho. Sprijatelji se sa Sandy Williams, kćeri detektiva, zaduženog za slučaj vezan za ljudsko uho i koristi informacije, koje mu ona prenosi saznavajući ih od oca.

    Istraga ga dovede do prekrasne Dorothy Valence, seksi pjevačice u noćnom klubu, koja je usko povezana s nasilnim i perverznim psihopatom Frankom Boothom. Poznanstvo s Dorothy ponudi mu odgovore na neka važna pitanja vezana za slučaj. To ga dovede i bliže opasnom narkodileru Franku i dovede u opasnost njegov vlastiti život.

    Jeffrey postane sudionikom brojnih opskurnih scena, zločina i napastvovanja. Čini se da je njegov jedini cilj spasiti lijepu Dorothy, no pitanje je želi li ona to isto.

    Prevodi

    [TUBE]yGzc5PYgOtc[/TUBE]


    http://www.filmski.net/



{{message}}

{{item.title}}