Buffet froidPogledaj trailer!

Film

kriminalistički, komedija (1979)

Buffet froid

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,4
Buffet froid

Godina:

1979

Žanr:

kriminalistički, komedija

Trajanje:

89 min

Režija:

Bertrand Blier

Scenarij:

Bertrand Blier


Glavne uloge:


Gérard Depardieu
  >  Alphonse Tram
Carole Bouquet
  >  Le jeune femme
Carole Bouquet
  >  The young woman at the end
Jean Benguigui
  >  L'homme en noir
Jean Benguigui
  >  The hired killer
Bernard Blier
  >  Insp. Morvandieu
Bernard Blier
  >  Inspecteur Morvandieu
Jean Carmet
  >  L'assassin
Jean Carmet
  >  The murderer
Bernard Crombey
  >  Le toubib
Bernard Crombey
  >  The doctor (as Bernard Crommbey)
Nicole Desailly
  >  La femme divorcée
Michel Fortin
  >  L'escogriffe
Pierre Frag
  >  L'homme divorcé
Denise Gence
  >  L'hôtesse
Denise Gence
  >  The hostess
Marco Perrin
  >  Le maçon
Marco Perrin
  >  The man in undershirt
Roger Riffard
  >  Le garde de la tour
Jean Rougerie
  >  Eugène Léonard, le témoin
Liliane Rovère
  >  Josyane
Maurice Travail
  >  Le garde du terrain vague

Opis:


Crna komedija o trojici sudbinski povezanih muškaraca: nezaposlenom mladiću, njegovom susjedu policajcu i ubojici mladićeve supruge.

Besciljno lutajući gradom, nezaposleni mladić Alphonse (Gérard Depardieu) dospije na postaju podzemne željeznice gdje započene razgovor s nepoznatim čovjekom (Michel Serrault). I dok nasrtljivi Alphonse pokazuje neznancu svoj perorez, razgovor se pretvori u svađu, te čovjek otrči u vlak. Napuštajući metro, Alphonse ugleda neznanca probodenog svojim nožem. Alphonse zatim ode kući kako bi ubojstvo prijavio susjedu policijskom inspektoru Morvandieuu (Bernard Blier), ali ubrzo i njegova supruga postane žrtvom umorstva. Njezin se ubojica (Jean Carmet) javi upravo Alphonseu"


Ponesen međunarodnim uspjehom svog filma Préparez vos mouschir iz 1978. za koji je osvojio nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma na neengleskom jeziku, francuski se redatelj Bertrand Blier odlučio za realizaciju jednog od najneobičnijih filmova u karijeri. To je spoj crnohumorne komedije i egzistencijalističke drame Buffet froid iz 1979. za koju je sam napisao scenarij, a jednu od glavnih uloga ponudio svome ocu glumcu Bernardu Blieru (Série noire, Speriamo che sia femmina). U središtu je filma mladić kojemu se nakon neobičnog susreta u podzemnoj željeznici počne događati niz bizarnih stvari, ali on na njih ne reagira nikako drukčije nego krajnjom emotivnom distancom. Pritom je Blier (anti)junakov odmak prema okolini i životu uopće dodatno naglasio dovodeći ga u takve situacije da čak ni na ubojstvo vlastite supruge nema neki drugi odgovor osim ravnodušnosti. Osim toga, na istovjetan način u filmu reagiraju i svi ostali likovi, pa se Buffet froid prati kao Blierov duhoviti, ali iznimno osuđujući pogled na sveopću dehumanizaciju suvremenog društva čime uvelike podsjeća na radove Bunuela, Godarda i Antonionija. Dinamično režiran, izvrsno snimljen i montiran, te prepun domišljatih dijaloga koji zrcale zaprepašćujuću anomiju svojih likova, Blierov je uradak s pravom zavrijedio laskave ocjene, premda je redatelj otpočetka znao da ne snima film za širu publiku. Uz Blierovog oca Bernarda koji je znalački odglumio otuđenog policijskog inspektora, u filmu briljira Gérard Depardieu u ulozi zlosretnog Alphonsea. U ostalim ulogama nastupaju Jean Carmet i Carole Bouquet koji su ponovili dobre nastupe u kasnijim redateljevim filmovima Merci la vie, odnosno Trop belle pour toi. Scenarij je filma zasluženo nagrađen Césarom, dok su fotografija, montaža i scenografija također nominirane za najvišu francusku filmsku nagradu.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (2)
  • Merci la vie

    Merci la vie (1991)

    drama

    Camille, a naive schoolgirl meets an intiguing influence in Joelle, a slightly older and much more experienced spirit. Camille follows her new friend through the discovery of sex and the darker side...
  • Je t'aime moi non plus

    Je t'aime moi non plus (1976)

    drama

    Stari se homoseksualac zaljubljuje u pomalo muškobanjastu djevojku...
  • Le colonel Chabert

    Le colonel Chabert (1994)

    drama, povijesni, ljubavni, ratni

    Film o francuskom oficiru koji se smatra mrtvim tokom ratova, ali se vraća deset godina kasnije u veoma različitu Francusku, takođe promenjen i na političkom i na ličnom nivou.
  • Police

    Police (1985)

    drama, kriminalistički, ljubavni, triler

    Inspektor Maugin je stalno na tragu sitnih dilera droge. Tijekom racije, upozna dilerovu djevojku Noriju u koju se zaljubi. Ona mu postane ljubavnica što joj ugrozi život.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • aleksayu
    eXtreme member
    10.08.2020. 14:10
    Posle ovako briljantnog komentara filma, ostaje mi da pod obavezno pogledam ovaj film. Hvala za prevod!
  • KarolinaV
    Uploader
    14.10.2015. 01:56
    Buffet froid (1979)




    Žanr: Komedija, Krimi
    Trajanje: 89 min
    Država: Francuska
    Jezik: Francuski

    Režija: Bertrand Blier
    Scenarij: Bertrand Blier


    Uloge:

    Gérard Depardieu ... Alphonse Tram
    Bernard Blier ... Inspektor Morvandieu
    Jean Carmet ... Ubojica
    Denise Gence ... Domaćica
    Marco Perrin



    [tube]EnC7Y036xFs[/tube]

    Besciljno lutajući gradom, nezaposleni mladić Alphonse (Gérard Depardieu) dospije na postaju podzemne željeznice gdje započne razgovor s nepoznatim čovjekom (Michel Serrault). I dok nasrtljivi Alphonse pokazuje neznancu svoj perorez, razgovor se pretvori u svađu, te čovjek otrči u vlak. Napuštajući metro, Alphonse ugleda neznanca probodenog svojim nožem. Alphonse zatim ode kući kako bi ubojstvo prijavio susjedu policijskom inspektoru Morvandieuu (Bernard Blier), ali ubrzo i njegova supruga postane žrtvom umorstva. Njezin se ubojica (Jean Carmet) javi upravo Alphonseu...

    Ponesen međunarodnim uspjehom svog filma "Préparez vos mouchoirs" iz 1978. za koji je osvojio nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma na neengleskom jeziku, francuski se redatelj Bertrand Blier odlučio za realizaciju jednog od najneobičnijih filmova u karijeri. To je spoj crnohumorne komedije i egzistencijalističke drame "Buffet froid" za koju je sam napisao scenarij, a jednu od glavnih uloga ponudio svome ocu glumcu Bernardu Blieru.
    U središtu je filma mladić kojemu se nakon neobičnog susreta u podzemnoj željeznici počne događati niz bizarnih stvari, ali on na njih ne reagira nikako drukčije nego krajnjom emotivnom distancom. Pritom je Blier (anti)junakov odmak prema okolini i životu uopće dodatno naglasio dovodeći ga u takve situacije da čak ni na ubojstvo vlastite supruge nema neki drugi odgovor osim ravnodušnosti. Osim toga, na istovjetan način u filmu reagiraju i svi ostali likovi, pa se "Buffet froid" prati kao Blierov duhoviti, ali iznimno osuđujući pogled na sveopću dehumanizaciju suvremenog društva čime uvelike podsjeća na radove Buñuela, Godarda i Antonionija. Dinamično režiran, izvrsno snimljen i montiran, te prepun domišljatih dijaloga koji zrcale zaprepašćujuću anomiju svojih likova, Blierov je uradak s pravom zavrijedio laskave ocjene, premda je redatelj otpočetka znao da ne snima film za širu publiku.
    link





{{message}}

{{item.title}}