CalvaryPogledaj trailer!

Film

drama (2014)

Calvary

Ocjena korisnika
Odlično!
7,489%
Calvary

Naslov:

Kalvarija

Godina:

2014

Žanr:

drama

Trajanje:

102 min

Režija:

John Michael McDonagh

Scenarij:

John Michael McDonagh


Glavne uloge:


M. Emmet Walsh
  >  The Writer
Marie-Josée Croze
  >  Teresa
Isaach De Bankolé
  >  Simon
Aidan Gillen
  >  Dr. Frank Harte
Brendan Gleeson
  >  Father James
Gary Lydon
  >  Inspector Stanton
Dylan Moran
  >  Michael Fitzgerald
Kelly Reilly
  >  Fiona Lavelle
Owen Sharpe
  >  Leo
Pat Shortt
  >  Brendan Lynch
David Wilmot
  >  Father Leary
Orla O'Rourke
  >  Veronica Brennan
Chris O'Dowd
  >  Jack Brennan
Domhnall Gleeson
  >  Freddie Joyce
Killian Scott
  >  Milo Herlihy

Opis:


Crnohumorna irska drama s Brendanom Gleesonom u glavnoj ulozi oca Jamesa, mjesnog svećenika irske seoske župe. Za vrijeme nedjeljne ispovijedi neopaženi mještanin priopći ocu Jamesu plan da ga ubije i tako se osveti za to što ga je kao dječaka zlostavljao jedan drugi katolički svećenik. Budući da ima samo tjedan dana da se pomiri sa svijetom, James posjećuje ljude u svojoj zajednici te istodobno pokušava otkriti potencijalnog ubojicu. Kroz razgovore s mještanima James shvati da institucija kojoj je posvetio život postaje zastarjela te posumnja u vlastitu vjeru…
 • Slično za pogledati
 • Komentari (5)
 • '71

  '71 (2014)

  drama, akcija, triler, ratni

  Dok je pratio zastrašujuće nerede na ulicama Belfasta 1971., mladog britanskog vojnika slučajno napušta njegova jedinica. U situaciji u kojoj ne može da razlikuje ko mu je prijatelj, a ko...
 • Six Shooter

  Six Shooter (2004)

  kratki, komedija

  At the hospital, a doctor gives Donnelly the bad news: his wife of many years has died. He visits her body, placing a photograph of their pet rabbit on her hands. Then, in the early morning light, he...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Atrahasis
  Junior translator
  14.07.2018. 02:42
  Vrhunski film.
 • Vilin
  eXtreme member
  14.07.2018. 01:04
  Posle ovakve Stoletove recenzije, teško je još nešto dodati a da nije suvišno. Sjajna irska drama sa fantastično iznijansiranim likovima i prelepim predelima Irske. Obavezno pogledati.
 • Stole Haringa
  eXtreme member
  14.02.2018. 18:06

     Sveštenik,(B.Gleeson) sluša ispovest vernika posle nedeljne mise. Vernik mu kaže da je kao dete bio zlostavljan od strane starog sveštenika kojeg je crkva “za kaznu” poslala u Afriku,gde bi takvo ponašanje ipak manje odjeknulo. Isti vernik će ispovediti i zločin koji će se tek dogoditi: za tačno nedelju dana će ubiti upravo sveštenika koji ga ispoveda,ne zato što je on zlikovac koji siluje decu, nego upravo zato što je nedužan i dobar čovek. Ubistvo takvog sveštenika će odjeknuti jače od ubistva nekog zlikovca i biće više izjava nego osveta. Sveštenik ima još nedelju dana života da se pomiri sa Bogom i sa sobom.

    Sveštenik koji zna identitet svog potencijalnog egzekutora počinje da obilazi eparhiju i ljude od kojih se oprašta. A lokalna “flora i fauna” irskog ruralnog okruga je više nego zanimljiva i samim tim vredna pažnje. Svi oni će testirati veru i strpljenje sveštenika svojim jasno ili uvijeno iskazanim stavovima iz kojih se vidi da oni o crkvi kao i o državi koja joj se ne može suprotstaviti ne gaje baš pozitivne stavove. Iz svega toga se vidi i autorov stav, da je katolička crkva u najmanju ruku zastarela, okoštala institucija, a verovatno je i moralno bankrotirala, pa čak i otvoreno štetna, parazit u društvu pritisnutom finansijskom krizom.

    Braća Mekdona, Džon i Martin (In Bruges, Seven Psychopats) verovatno su najznačajniji autori savremenog irskog filma. John Michael koji je ostao kod kuće snimio je The Guard i Calvary koji su pre svega irski filmovi. O filmu The Guard sam ovde negde napisao šta mislim, isti slučaj je i sa ovim koji sam reprizirao i kom predviđam status klasika.

    Brat Džon Mekdona je snimio dobar film koji ću, uprkos ulepšavanju Irske, još dugo pamtiti. Najveću zaslugu za to ima stari Glisom koga u filmu likvidira rođeno čedo. Pamtiću ga i po scenama u kojim reditelj diskretno odaje počast nekim meni dragim likovima poput Mišime.