Film

dokumentarni (2009)

China's Capitalist Revolution

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,9
China's Capitalist Revolution

Godina:

2009

Žanr:

dokumentarni

Trajanje:

90 min

Režija:

Rob Coldstream


Glavne uloge:


David Suchet
  >  (voice)

Opis:


Kada je predsednik Mao umro 1976. godine, ostavio je Kinu u siromaštvu. Pod predsednikom Maom, koji je predvodio revoluciju i stvorio Narodnu Republiku Kinu, milioni su gladovali. Danas njeni građani žive drugačije, a Kina izaziva divljenje sveta. Ovo je priča o tome kako je komunistička Kina prihvatila kapitalizam i doživela najznačajniju promenu u svetskoj politici našeg doba. Takođe je priča o čoveku koji se izborio s maoizmom i postigao sve to - Dengu Sjaopingu. On je naučio Kineze da prihvate kapitalizam, stvarajući za Zapad posebne investicione zone.
Dvadeset godina nakon što je poslao vojsku na građane, ubistva na Tjenanmenu i dalje su mrlja su na njegovom ugledu, ali bogatstvo i stabilnost zemlje koje je ostvario Deng,
prkose onima koji su tvrdili da nema kapitalizma bez zapadne politike.
Demonstranti nisu samo zahtevali demokratiju. Korupcija, inflacija i teškoće izazvane ekonomskim reformama naterale su studente i radnike da se suprotstave vladi i vojsci. Studenti su nastavili štrajk glađu, a vojnici su ubili više od 2000 ljudi.
Deng Sjaoping je naredio da puca, ali su njegove ideje ipak prevladale. Dengova kapitalistička revolucija stvorila je današnju Kinu.

Obradio/la:

LjubicaSP
  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    {{message}}

    {{item.title}}