Clash

Film

horor (1984)

Clash

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
4,3
Clash

Naslov:

SUKOB

Godina:

1984

Žanr:

horor

Trajanje:

98 min

Režija:

Raphaël Delpard

Scenarij:

Raphaël Delpard


Glavne uloge:


Catherine Alric
  >  Martine
Jean-Claude Benhamou
  >  Salomon
Rikard Brzeska
  >  L'homme à la canadienne
Pierre Clémenti
  >  Le jeune homme
Christian Forges
  >  Clochard
Bernard Fresson
  >  Be Schmuller
Igor Galo
  >  David
Vjenceslav Kapural
  >  Clochard
Iva Potocnik
  >  Martine enfant

Opis:


fra. CLASH, eng. Clash

Za Martinu (Katrin Alrik), Bi Šmiler (Bernar Freson) je prijatelj. Ona pristaje da pređe granicu sa 5 miliona, novcem od pljačke čiji je organizator jedan od njenih prijatelja – Bi Šmiler. Martina stiže u napuštenu fabriku gde mora da sačeka Šmilera i da potvrdi alibi. Fabrika je pusta, impresivna i užasna. Martina će se osećati preplavljeno mukom i fantazijama koje je obuzimaju. U napuštenoj fabrici, mlada žena se postepeno prepušta sve intenzivnijoj anksioznosti, kako zbog atmosfere mesta, tako i zbog zbrkanih sećanja na strahove iz detinjstva. Ili je to samo plod njene izmučene mašte? Osim toga, posle jednog ili dva dana, pojavljuje se misteriozni i uznemirujući mladić (Pjer Klementi), sa nepogrešivom tišinom i neizvesnom motivacijom. Mešajući stvarno i imaginarno, ona se priseća ubistva koje je kao devojčica (Iva Potočnik) izazvala refleksom. Sada zna da se bori. Martina i devojčica kakva je bila stopiće se jedno u drugo i čini će biti poražene. Kada Šmiler stigne, počeće još jedna noćna mora, ovoga puta vrlo stvarna...

"Sukob" je francusko-jugoslovenski horor iz 1984. godine, u režiji i po scenariju Rafajela Delpara. Ovo je bio njegov poslednji dugometražni film kao režisera. "Sukob" je fantastični-horor, francuski kuriozitet 80-ih, iz snova, poetičan i autorizujući. Odbačen u svoje vreme, njegova dojučerašnja nespretnost danas dobija počasno mesto među kultnim filmovima. Priča je o našim sopstvenim čudovištima, čudovištima koja postoje i u senci našeg uma i na vidnom mestu (svetlo dana) i da od njih možemo mnogo da naučimo. Čudovišta u senci bila su odvratna sećanja na Martininog oca, a čudovišta na suncu bili su mafijaši sa kojima ona ima posla. Sva izdaja na kraju su razlog naše potrebe da učimo od naših čudovišta.

Reditelj Rafajel Delpar govori da je "Sukob" imao "loše iskustvo sa projekcijom u Avorijazu i da je problem bio u komunikaciji koju su namerno izazvali novinari-kritičari. "Sukob" nije "nula", suprotno onome što su pisali novinari "Starfiksa", daleko od toga. "Sukob" ima dobru priču sa jakim moralom. B seriji snimljenoj u bivšoj Jugoslaviji nikad ne nedostaje ideja, dostignuće je inspirisano. Na budnu noćnu moru gleda se sa nežnošću ovih žestoko autoritativnih francuskih dela u njihovom pristupu fantastičnom, nikad dosadno, dok mu se radnja vrti u krug. Štaviše, u umetničkom žanru, dva meseca kasnije pali smo pod ezoterični šarm "Anđeo" (fra. "L'ange", 1982.) Patrika Bokanovskog koji nije naišao ni na svoju publiku, ali je još jednom pokazao da francuska kinematografija, za razliku od američke, proizvodi fantaziju koja nije sklona publici jer nisu želeli da se njihovi filmovi smatraju proizvodom."

Obradio/la:

barra64
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • titlovi.com
    Approval team
    03.02.2024. 22:33
    Prevod je uradio barra64 ✨

{{message}}

{{item.title}}