Dead ManPogledaj trailer!

Film

drama, fantazija, western (1995)

Dead Man

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
Odlično!
7,771%
Dead Man

Godina:

1995

Žanr:

drama, fantazija, western

Trajanje:

121 min

Režija:

Jim Jarmusch

Scenarij:

Jim Jarmusch


Glavne uloge:


Robert Mitchum
  >  John Dickinson
Johnny Depp
  >  William Blake
Gabriel Byrne
  >  Charlie Dickinson
Crispin Glover
  >  Train Fireman
Lance Henriksen
  >  Cole Wilson
John Hurt
  >  John Scholfield
Michael Wincott
  >  Conway Twill
Mili Avital
  >  Thel Russell
Gary Farmer
  >  Nobody
Iggy Pop
  >  Salvatore 'Sally' Jenko
Mark Bringelson
  >  Lee, Younger Marshal
Eugene Byrd
  >  Johnny 'The Kid' Pickett
Jared Harris
  >  Benmont Tench
John North
  >  Mr. Olafsen
Jimmie Ray Weeks
  >  Marvin, Older Marshal

Opis:


Priča o Williamu Blakeu, naivnom mladiću koji se upućuje na Divlji zapad, gdje ga čeka obećani posao knjigovođe u lokalnoj čeličani. Vlasnik čeličane Dickinson mu saopštava da je mjesto popunjeno i Blake, potrošivši sav novac na put, utočište nalazi kod bivše prostitutke Thel, ali tu noć će se naći na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Biće osumnjičen za ubistvo prostitutke i njenog mladića i izdata je potjernica za njim. Blake bježi u divljinu, gdje ga prolanazi Niko, Indijanac uvjeren kako je Blake zapravo reinkarnacija velikog engleskog pjesnika s istim imenom, poznatog po vizijama nalik na one koje njegovi sunarodnjaci postižu s peyotlom.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • The Limits of Control

    The Limits of Control (2009)

    drama, kriminalistički, misterij, triler

    Misteriozni usamljenik koji ne govori španjolski je kurir mafije. Novi zadatak odvede ga u Madrid a upute koje je dobio vrlo su šture i tajnovite. Uskoro će zaprimiti kutiju šibica sa uputama na...
  • The Dead Don't Die

    The Dead Don't Die (2019)

    komedija, fantazija, horor

    Nakon što mrtvi počnu ustajati iz svojih grobova, dotad miroljubivi gradić Centerville nađe se usred borbe za život pod invazijom horde zombija.
  • Year of the Horse

    Year of the Horse (1997)

    glazba, dokumentarni

    Hronika života i muzike legendarne rok ikone, Nil Janga i njegovog benda Krejzi Hors, gledana iz perspektive čuvenog režisera Džima Džarmuša. Ovo je i dokument o njihovoj koncertnoj turneji 1966.
  • Arizona Dream

    Arizona Dream (1993)

    drama, komedija, ljubavni, fantazija

    Eskimski lovac na svojim se sanjkama vraća kući s ulovom. Ulov je riba koja se provlači, doslovno i metaforički, kroz cijeli film. Istodobno Axel kreće u Arizonu na ujakovo vjenčanje gdje upoznaje...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • AlienThe8th
    eXtreme member
    27.02.2018. 01:10
    Ovo je jedan od onih filmova koji opravdava “Western” žanr. “Mrtav Čovek” ne spada u one simplistične vesterne iz četrdesetih i pedesetih, koji su bili isljučivo zasnovani na rasizmu i nasilju, on je ipak pripadnik onih koji uspevaju da iskoriste atmosferu i okolnosti koje ovaj smer nudi, teme iz okoline kao što su konflikti između časti i zakona, života i smrti, divljine i civilizacije.
    Popularni reditelj/scenarista Džim Džarmuš (Jim Jarmusch), koji poseduje ogromno poštovanje kao fantastični tvorac nezavisnih filmova, koristi gore pomenute uslove da nam prezentuje jednu poetičnu dramu. Naša priča se centrira oko Vilijama Blejka, čoveka koji u nizu nesretnih slučajeva gubi svu svoju imovinu i ubija jednog čoveka, bivajući tražen i progonjem, on se upušta u putovanje sa jednim Indijancem po imenu “Niko” (Nobody), krenuvši zajedno u jednu avanturu puno surealnih i bizarnih momenata. Scenario je isto rađen od strane Džarmušove ruke. Mi ovde Blejkovo putovanje možemo povezati sa Danteovim u “Božanstvenoj Komediji”, gde niz neočekivanih situacija se koristi kao alat u tumačenju raznih ideja u samoj intepretaciji putovanja. Iako je ovo film sporog tempa, konstatno se pored dramskog aspekta provlači i komični, zarad davanja Džarmušovog pečata, a i činjenja filma mnogo interesantnijim. Priča iako ne tipična za ovaj žanr, lepo se povezuje i fantastično ispunjava….dobijate osećaj neke organske mutacije. Čitav projekat snimljen u crno-belom filteru dosta pomaže u oslikavanju atmosfere i emocija usamljenosti, empatije koju glavni akter oseća, nalazaći se u njemu potpuno stranoj divljini. Fantastična muzika odlično dorađuje sliku koju nam je crno- beli filter postavio, dodavajući dodatni akcenat na Blejkov put kroz mračno surealno u nadi za nekim svetlom. Glumačka ekipa je sjajna, treba posebno napomenuti i pohvaliti posao koji je Džoni Dep (Johnny Depp) obavio. Tačno se vidi proces i menjanje emotivnog stanja koji glavni lik proživljava, zaista fenomenalno. Da pomenemo još i njegovog vernog kompanjona Gerija Farmera (Gary Farmer), koji svojim sarkastičnim humorističkim opaskama uspeva da razblaži ozbiljnost i težinu filma.

    “Mrtav Čovek” je izuzetno poseban vestern, koji sadrži poetično gledanje na pojmove života i smrti. On jasno oslikava mogućnost promene i brzinu adaptacije na nepredvidive okolnosti koje čoveka u životu snađu. Jedino što nikako ne treba uraditi, jeste očekivati od ovog filma da bude po klasičnoj akcionoj vestern formuli, on je više simboličan umetnički film.

{{message}}

{{item.title}}