Dog Day AfternoonPogledaj trailer!

Film

biografski, drama, kriminalistički (1975)

Dog Day Afternoon

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
Odlično!
8,096%
Dog Day Afternoon

Naslov:

Pasje poslijepodne

Godina:

1975

Žanr:

biografski, drama, kriminalistički

Trajanje:

125 min

Režija:

Sidney Lumet

Scenarij:

P.F. Kluge
, Thomas Moore
, Frank Pierson
, Leslie Waller


Glavne uloge:


Al Pacino
  >  Sonny
Lance Henriksen
  >  Murphy
John Cazale
  >  Sal
Charles Durning
  >  Moretti
Carol Kane
  >  Jenny
Penelope Allen
  >  Sylvia
Sully Boyar
  >  Mulvaney
James Broderick
  >  Sheldon
Carmine Foresta
  >  Carmine
Beulah Garrick
  >  Margaret
Sandra Kazan
  >  Deborah
Marcia Jean Kurtz
  >  Miriam
Floyd Levine
  >  Phone Cop
Amy Levitt
  >  Maria
John Marriott
  >  Howard
Estelle Omens
  >  Edna
Gary Springer
  >  Stevie
Dick Anthony Williams
  >  Limo Driver

Opis:


Kriminalistički film snimljen prema istinitom slučaju koji se dogodio 1972. Sonny Wortzik (A. Pacino) pokušava uz pomoć prijatelja Sala (J. Cazale) opljačkati banku u Brooklynu. Događaji se, međutim, razvijaju suprotno njihovim željama: u banci je malo novca, a i policija ih opkoli prije izlaska iz banke. Počinje "opsada", Sonny i Al drže službenike kao taoce, a doznaje se i za neobične motive koji su Sonnyja naveli na pokušaj pljačke. Sonny, brižan suprug i otac dvoje djece, htio je pribaviti novac za svog "prijatelja" Leona (C. Sarandon), "ženu zarobljenu u tijelu muškarca", za operaciju koja bi Leona pretvorila u ženu. Tijekom opsade Sonny shvaća da ga Leon zapravo "napušta". Nakon odlaska na aerodrom - kad pljačkaše i taoce treba prebaciti u inozemstvo - policija ubija Sala, a Sonny dobiva 20 godina zatvora.

Vrlo dobro režiran i vrlo dobar film Sidneya Lumeta, redatelja koji je vrlo sklon neobičnim, opskurnim njujorškim temama, ljudima s dna društvene ljestvice, gubitnicima, svima onima koji životare po pločnicima metropole istoka Sjedinjenih Država. Posebnost je u tome što građani "navijaju" za Sonnyja, što je u pitanju homoseksualizam. Scenarij je napisao Frank Pierson, koji je za njega nagrađen Oscarom, a film je još bio nominiran za najbolji film, glavnu mušku ulogu (A. Pacino),sporednu mušku ulogu (C. Sarandon), redatelja i montažu (Dede Allen).
  • Slično za pogledati
  • Komentari (2)
  • Carlito's Way

    Carlito's Way (1993)

    drama, kriminalistički

    Prošlosti i reputaciji se ne može pobjeći. Nakon što je u zatvoru proveo samo pet godina mnogo dulje dosuđene kazne, Carlito Brigante (Al Pacino) se zaklinje kako će svoju prošlost krijumčara heroina...
  • Serpico

    Serpico (1973)

    biografski, drama, kriminalistički, triler

    Drama. Teško ranjenog policajca na tajnom zadatku, Franka Serpica (A. Pacino), upravo dovoze u hitnu pomoć. Ondje ga posjećuje njegov pretpostavljeni, kapetan McClain (B. McGuire) i daje mu podršku...
  • Scarecrow

    Scarecrow (1973)

    drama

    Tijekom putovanja po istočnoj američkoj obali, bivši osuđenik Max (G. Hackman) sklon ispadima, koji štedi novac ne bi li možda u Pittsburghu uspio otvoriti praonicu auta, susreće mornara Lionela (A...
  • The Conversation

    The Conversation (1974)

    drama, misterij, triler

    Harry Caul (Gene Hackman) stručnjak je za audionadzor. Prisluškivanje i zabadanje nosa u tuđe poslove njegova su profesija. No kada telefonski razgovor koji je snimao aludira na ubojstvo, pitanje je...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    10.03.2022. 11:47
    Film koji mislim da treba pogledati ako vec niste. Mada ne vole svi biografske filmove, i mozda oko price koja je prati vezano za homo...., ali kome ne smeta, moze.

    Ipak bi dodao kod zanra i biografski jer ipak dramatizuje zivote stvarnih osoba, a i istinit dogadjaj.

     Lumet je rezirao na osnovu scenarija koji je napisan na osnovu novinskog clanka.

    Istraziteljka je lepo dodala, kao i da je u pokusaju pljacke filijale jedne banke u Bruklinu 1972. godine ucestvovala i treca osoba, Robert Westenberg (mada malo je drugacija prica kako je u stvarnosti tekla od pocetka, kao i za samog Westenberg, i zasto se iskomplikovala, ali to ne utice na opstost i sustinu). Isto sto mu je preuzeo nagrade,  The One Flew Over the Cuckoo's Nest ipak  prica i poruka filma ( ili pak knjige) ima "vecu tezinu" ( i  tu ima dosta zanimljivosti oko samog snimanja za npr. lokaciju, ili jos vise za glavnu medicinsku sestru) a i Jack Nicholson je sa ostatkom ekipe maestralno izneo dato remek-delo.

    Pozadina price je da je John Wojtowicz bio cak i vencan sa  Ernest Aron-om ( kasnije Elizabeth Eden) 1971. godine ali je zbog finansijskih poteskoca  i zelje za operacijom promene pola Ernest pokusao samoubistvo. 

    John Wojtowicz, bivsi blagajnik banke i koji je ucestvovao u Vijetnamskom ratu, koji kao da je izasao iz de Sadovog miljea, sa kontroverznom pricom ubedio je Salvatore Naturilea ( provalnika, lopova, i koji je vec bio zatvoru i koji je tu doziveo traume i rekao da se nece nikad vise vracati, to je jedna o bitnih stvari za dalji razvoj)  na pljacku filijale. Mada i tu ima kontroverze oko motiva za pljacku, ali ostavljeno je da je zbog novca za operaciju. Kasnije je i od procenta zaradjenih od filma finansirao prethodno navedeno.

    Pored komicnog i tragicnog antijunaka (Sonny Wortzik/Al Pacino), neko bi rekao u haoticnoj "antiromanticnoj" pozadini, podjednako je zanimljiva i gluma John Cazale-a, cak  ima i jedna interesantna prica za jednu scenu i Lumet-ovu reakciju. Ima tu jos stosta da se doda, kao sto rekoh za glumu i rezija je dobra, ali da skratim.

    John Cazale (pozorisni i filmski glumac) koji je bio veliki prijatelj sa Al Pacinom a mnogima je kasnije bio uzor, zanimljivo da je glumio u samo 5 igranih filmova od kojih su svi nominovani za Oskara , od kojih su tri dobila (mada i druge nagrade), cak je u poslednjem The Deer Hunter vec glumio bolestan i nazalost nije docekao premijeru. 
    AlexDeLarge2022-03-10 13:40:15
  • CSInvestigator
    Translator
    08.08.2011. 19:57


    Dog Day Afternoon (1975)








    Žanr: Krimi, Drama

    Režija: Sidney Lumet

    Jezik: Engleski

    Uloge: Al Pacino, John Cazale, Charles Durning, Chris Sarandon

    Trajanje: 125 min



    Al Pacino je očajnik koji se odlučuje na pljačku banke kako bi svom homoseksualnom partneru finansirao operaciju promene pola.

    Ukoliko ste uspeli da pronađete dozu originalnosti u filmovima kakvi su "Mad Cityja", "Negotiatora" i slični, zasigurno niste pogledali "Pasje popodne", klasik snimljen prema događaju koji je poslužio kao uzor brojnim klonovima koji će uslediti. Reč je o istinitoj priči o pljački banke koja se dogodila u Bruklinu 1972. godine.

    Pravi John Wojtowicz ovde je zamenjen Sonnyjem Wortzikom (Al Pacino), čovekom kojem je očajnički potreban novac, pa je, uz pomoć dvojice kolega, smislio pljačku banke koja je trebalo da potraje samo 10 minuta, da bi se ona iskomplikovala i protegnula na čitavih 12 sati.

    Sonny i njegov prijatelj Sal (John Cazale) upali su u banku i pokušavaju da drže situaciju pod kontrolom. Iako su sprečili poziv policiji unutar banke, momke u plavom je ipak pozvao čovek koji je s druge strane ulice video šta se događa. U rekordnom roku banka je opkoljena, a nije pomogao ni beg trećeg suučesnika, što je označilo početak dugotrajnih pregovora.

    Za izuzetno uverljiv portret čoveka na ivici koji pokušava da kontroliše situaciju koja mu izmiče kontroli Al Pacino je nominovan za Oskara, ali nije mogao da se nosi sa Jackom Nicholsonom, koji je briljirao u "Letu iznad kukavičjeg gnezda".


    Izvor: http://www.filmski.rs




    IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0072890/


    [TUBE]CF1rtd8_pxA[/TUBE]



    TITLOVI

{{message}}

{{item.title}}