Green BookPogledaj trailer!

Film

biografski, drama, komedija, glazba (2018)

Green Book

Ocjena korisnika
Odlično!
8,278%
Green Book

Naslov:

ZELENA KNJIGA: VODIČ ZA ŽIVOT

Godina:

2018

Žanr:

biografski, drama, komedija, glazba

Trajanje:

130 min

Režija:

Peter Farrelly

Scenarij:

Brian Hayes Currie
, Peter Farrelly
, Nick Vallelonga


Glavne uloge:


Viggo Mortensen
  >  Tony Lip
Linda Cardellini
  >  Dolores
P.J. Byrne
  >  Record Producer
Joe Cortese
  >  Joey Loscudo
Quinn Duffy
  >  Mikey Cerrone
Daniel Greene
  >  Policeman #1
David Kallaway
  >  Ray
Anthony Mangano
  >  Copa Bouncer Danny
Paul Sloan
  >  Carmine
Don Stark
  >  Jules Podell
Brian Stepanek
  >  Graham Kindell
Iqbal Theba
  >  Amit
Tom Virtue
  >  Morgan Anderson
Mahershala Ali
  >  Don Shirley
Jim Klock
  >  Patrolman Stewart
Dimiter D. Marinov
  >  Oleg
Sebastian Maniscalco
  >  Johnny Venere
Mike Hatton
  >  George
Ninja N. Devoe
  >  Orange Bird Bartender
Von Lewis
  >  Bobby Rydell
Maggie Nixon
  >  Copa Coat Check Girl
Jon Sortland
  >  Rydell Band Leader

Opis:


Kada 1962. godine Tony Lip (Mortensen), izbacivač talijansko-američkog podrijetla koji nije završio niti osnovnu školu, dobije posao vozača Dr. Dona Shirleyja (Ali), svjetski poznatog pijanista (ujedno i Afroamerikanca), njih dvojica moraju se koristiti „Zelenom knjigom za crnce koji se nalaze na putu kroz američki jug“ kako bi im ona ukazala na nekolicinu mjesta koja se smatraju sigurnima za Afroamerikance. Suočeni s rasizmom i opasnosti, kao i s neočekivanom humanošću i humorom, njih dvojica prisiljeni su za sobom ostaviti vlastite nesuglasice kako bi preživjeli i doživjeli putovanje svojih života.

Obradio/la:

metalcamp

Pročitaj recenziju filma Green Book:

 • Slično za pogledati
 • Komentari (36)
 • The Old Man & the Gun

  The Old Man & the Gun (2018)

  biografski, drama, kriminalistički, komedija, ljubavni

  Redford tumači glavnu ulogu u istinitoj priči o Forrestu Tuckeru koji je pobjegao iz zatvora u sedamdesetoj godini života i po izlasku izveo do tad neviđen lanac pljački. Casey Affleck tumači ulogu...
 • Wildlife

  Wildlife (2018)

  drama

  Jeanette (Cary Mulligan) i njezin muž Jerry (Jake Gyllenhaal) žive u gradiću u Montani početkom 1960-ih. Njihov brak dolazi na kušnju kad Jerry izgubi posao i pošalju ga na nekoliko tjedana kao...
 • The Green Mile

  The Green Mile (1999)

  drama, kriminalistički, misterij, fantazija

  Drama u kojoj se zatvorski čuvari susreću s nevino optuženim zatvorenikom osuđenim na smrt koji ima čudesne, iscjeliteljske moći. U saveznoj državi Lousianne u SAD-u tridesetih godina prošlog...
 • Destroyer

  Destroyer (2018)

  drama, kriminalistički, misterij, akcija, triler

  Nicole Kidman u filmu portretira LAPD detektivku Erin Bell koja je preživjela nervni slom nakon dugotrajnog tajnog zadatka u sklopu kojeg se bila infiltrirala u jednu kalifornijsku bandu. Još uvijek...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Danilo-Naissus
  Junior moderator
  06.03.2019. 00:46
  Sasvim solidan film, warmheart holivudska limunadica ali ipak nekako dovoljno za Oskar.   

  Naravno, ovaj film je od prvog minuta snimanja, od prve izgovorene rečenice u scenariju već bio dobitnik Oskara. Prigodna glumačka ekipa, pitka priča, režija i ostalo pod konac. Bilo je pitanje samo broj osvojenih Oskara. Najbolji glumac - pod obavezno.

  Znamo već da se u vremenu rusofobije i islamofobije Holivud trudi da ciljano snimi filmove koji "ujedinjuju naciju". Film za koji će neko reći: "Eto kako je bilo pre pola veka a kako demokratija cveta danas". Slično kao i u priči "kakvi su nam zatvori bili nekad a kako su super sada".   

  1960.te su vrlo turbulentno vreme USA što se tiče prava Crnaca ili Afroamerikanaca kako se to danas finije kaže. Poprilično umivena verzija rasnih podela svuda u SAD a naročito na Jugu (koji je vazda bio i ostao provincija za podsmevanje Jenkijima). Nemam relevantnih informacija o životu Dr Dona Širlija ali vest nije da je pas ujeo čoveka već da je čovek ujeo psa. Pomalo kontra verzija "Vozeći gđicu Dejzi".

  Don je mogao da bira gde će da nastupa i u kom okruženju. Da li je to bio lični bunt da putuje na Deep South-u gde jedan čovek nije mogaoo da menja ceo sistem, a taj sistem je opet neko aminovao na Severu, u Vašingtonu. Malo mu je trebalo više vremena da "navodno" to ukapira. Deo sa njegovom seksualnom orijentacijom nisam našao nigde u biografiji, tako da li je to istina ili ne, a ne može se demantovati je opet moderan prirepak i skoro pa obavezan deo holivudskih filmova zadnjih godina. To neće umanjiti ili uvećati njegovu vrednost kao čoveka. Čist višak u filmu. Ali neizostavan višak.

  Italijani su opet prikazani stereotipno u filmu u kome se crnci pokušavaju prikazati nestereotipno. Znači, uvek moraš nekog da spustiš da bi nekog podigao. Vozač crnac bodigard koji vozi belog muzičara gazdu bi bio rasistički film. Ovako nije. Jug u to vreme uz obaveznu ikonografiju Kenedija - siguran dobitak. Iako je samo prikazan vrh ledenog doba segregacije u SAD u to vreme.

  Uostalom, građanski rat je izbio zbog besplatne robovske radne snage. Što je OK. Crnci su dobili slobodu ali... da li imaju ista prava, iste plate, iste mogućnosti danas? Definitivno je nešto bolje na Severu ali afroamerikanci (po statistici zvaničnoj) imaju generalno ipak slabiji kvalitet života. Ipak i to ide nabolje polako. Ima ko o tome treba da brine (i plaćen je za to) a nisam ja.

  U svakom slučaju vredi pogledati.

  * električni podizači stakla na automobilu u SAD 1960.tih - ignorisati.   
  ** IMDB: 8,3 Lična: 6,6    
 • bokidante
  Active member
  02.03.2019. 20:15
  Odličan film!
 • skyspy111
  member
  01.03.2019. 19:34
  Film je dobar , ali nije zasluzio Oscara. Prvo ta tematika iz godine u godinu se ponavlja , crnci, bijelci , rbstvo , ovo ono.Bolji filmovi su First Man( cak ga i nema u konkurenciji), Bohemian Rapsodi, Leave No Trace, The Favourite.Fil me je potpuno predvidiv i pun klisea.El eto..